PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 238162
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Wbrew pozorom klimat (i soundtrack trochę też) podobny do "Holmesa" z R. Downeyem Jr. Nawet sposób myślenia Sherlocka przedstawiony podobnie. Przeniesienie akcji do współczesności jak dla mnie zupełnie niepotrzebne.

ocenił(a) serial na 10
1_2_filmweb

Dla mnie właśnie to osadzenie akcji Sherlocka we współczesności to jeden z najmocniejszych punktów tego serialu. Szczerze, nie chciałabym po raz kolejny oglądać tego samego. Przeniesienie do XXI wieku nadaje tej historii świeżość, ciekawe jest obserwowanie przygód Sherlocka w innych okolicznościach.To bardzo interesujący pomysł - jaki byłby współczesny Holmes, jak wyglądałaby jego praca, odbiór jego osoby przez społeczeństwo i wiele innych rzeczy. Zmiana jak najbardziej na plus.

Pani_Zima_1989

Zgadzam się w 100%. Nowe podejście do przygód kultowego detektywa zaowocowało genialną, jak dla mnie, produkcją.

Thorin704

Która MUSI być kontynuowana ;)

Ofeflia

Nie ma innej możliwości :)

1_2_filmweb

Moim zdaniem całkowicie potrzebne i jak najbardziej trafione. Dotychczas mogliśmy jedynie oglądać Sherlocka Holmesa, którego akcja zawsze toczyła się pod koniec XIX wieku. Istnieje cała masa wiktoriańskich Holmesów i nie byłoby w tym nic specjalnego, gdyby twórcy nie przenieśli wszystkiego do współczesności. Żyjąc w tych czasach, w dobie nowoczesności, pomysł przedstawienia Holmesa w XXI wieku jest wręcz czymś koniecznym do zrealizowania, poza tym pomysł ten daje szerokie pole do popisu (co zresztą zostało świetnie wykorzystane). Współczesny Sherlock używa telefonu komórkowego, kuchnie przerabia na laboratorium, biedne dzieci zastępują bezdomni, dzięki wielu lokalizacjom takich jak Chinatown czy galeria sztuki w Londynie fabuła jest znacznie ciekawsza i urozmaicona.