PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 237963
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Gdyby ktoś był łaskaw rozwiać dla mnie pewne niuanse fabularne. W zasadzie to nie rozumiem wszystkiego od sceny spotkania Adler i SH w jego domu.

Mianowicie:

1. Co tak naprawdę zdobyła Adler ?
2. Po co był jej Sherlock ?
3. W jaki sposób pokrzyżował jej szyki domyślając się ze go zwodzi (badanie tętna) ?
4. O co chodziło z tym samolotem ?

Generalnie rozumiem to na swój sposób, ale nie wyłania się z tego żadna sensowna wizja, wiec pytam.

ocenił(a) serial na 10
Motorcycle_Boy

1 & 2. Irene zdobyła kod który mógł wskazywać na to kiedy jest planowany lot Bond Air. Sherlock był jej potrzebny, by odkryć co jest tam zakodowane.
3. dzięki temu wiedział, że ona się w nim podkochuje i domyślił się, że ona ustawiła fragment jego imienia jako hasło. Gdyby on nie odkrył tego hasła ona mogłaby spokojnie szantażować Mycrofta.
4. samolot miał wybuchnąć, żeby terroryści nie odkryli, że rządy brytyjski i amerykański mają kontakty w ich szeregach.

Mam nadzieję że pomogłam :)

ocenił(a) serial na 8
Czerwona96Orlica

Ja rozumiem to tak:

Terroryści chcą wysadzić samolot, wywiad o tym wie ale nie może działać aby nie ujawniać tego, że zna szyfr jakim terroryści się komunikują. Zapada wiec decyzja o podstawieniu samolotu z umarlakami.

Adler zdobywa skrawek informacji na ten temat, ale nie zna całego jej kontekstu. Zapisuje sobie wszystko w telefonie i zabezpiecza go hasłem. Telefon wysyła do SH celem przetestowania jakości blokady (to wiem na pewno) i odczytania sensu szczątkowej informacji na temat tej szopki z podmiana samolotu (tego akurat nie jestem pewien).

Sherlock odczytuje zakodowaną wiadomość (która okazuje się nie być kodem) , dzięki czemu Adler może szantażować brytyjski wywiad.
Następnie okazuje się ze SH już wcześniej uzyskał dostęp do telefonu, tyle tylko ze nie bardzo wiem co mu to dało. Z rozmowy z Mycroftem wynika, ze zakodowane sa tam również jakieś informacje które on musi odzyskać, by uratować zycie obywateli.

ocenił(a) serial na 10
Motorcycle_Boy

Telefon już wcześniej został zahasłowany, bo było na nim o wiele więcej niż tylko zdjęcia "tej małej" czy informacja o samolocie. Informacje o tym samolocie były potrzebne Moriarty'emu, który braci Holmes, zdecydowanie nie lubi. Kod o Bond Air nie musiał być już potrzebny, bo spełnił swoje zadanie. Na tym telefonie było o wiele więcej. Dlatego Irene dała Mycroftowi żądania dotyczące jej ochrony, po tym jak odda mu swój telefon. Gdyby Sherlockowi udało się wcześniej dostać do telefonu, oddałby go Mycroftowi i nie musiałby robić szopki z tą kopią.

ocenił(a) serial na 8
Czerwona96Orlica

Pytanie tylko dlaczego nie mogli jej po prostu zabrać tego telefonu.

ocenił(a) serial na 10
Motorcycle_Boy

Wszystko jest wyjaśnione w końcowej rozmowie braci z Irene, a dokładnie Sherlock i Irene tłumaczą tą kwestię Mycroftowi. Obejrzyj ją, a zrozumiesz o co chodzi...