Hejo, mam zamiar zacząć oglądać Sherlocka i tutaj moje pytanie. Czy trzeba ogladac odcinki specjalne przed kazdym sezonem zeby ogarniac co sie dzieje itd?
Jest tylko jeden odcinek specjalny - Upiorna panna młoda; i jeden kilkunastominutowy odcinek poprzedzający sezon 3 (Ale to taki smaczek dla wiernych fanów, którzy czytają między wierszamiXD). Jest też pilot, ale to skrócony odcinek z pierwszego sezonu.
Jeżeli polecisz po kolei z odcinkami, to nie powinno być problemów - jest ich 9 ale trzeba się skupić.
Miłego oglądania!
Cześć, a możesz powiedzieć co to za były odcinki specjalne: Unaired Pilot; Extras Unlocking Sherlock; Many Happy Returns? czy to jest tak podobne robione jak to: Sherlock: The Abominable Bride? Tych odcinków specjalnych nie obejrzałem ani nie mogę nigdzie jej znaleźć w internecie, prócz ostatniego bo już widziałem (GENIALNY) :)
1. Extras Unlocking Sherlock - to (o ile dobrze pamiętam) głównie wywiady z aktorami.
2. Unaired Pilot - to taki skrócony odcinek z pierwszego sezonu, nakręcony w 2009 roku. Wprowadzenie do serialu, bo przedstawia pierwszą sprawę. Ben nosi jeansy i ma mniej kręcone włosy, co sprawia, że Sherlock wygląda hmm... normalniejXD Bardzo przyjemny, krótszy i trochę cieplejszy odcinek niż "Studium w różu". Możesz go zobaczyć na dailymotion po angielsku albo ściągnąć napisy, bo są. Ale jeżeli znasz pierwszy odcinek, to nie powinno być problemów ze zrozumieniem i tego.
3. Many Happy Returns - akcja dzieje się między drugim a trzecim sezonem. To taki smaczek dla fanów, bo trwa tylko 7 minut. Jeżeli wpiszesz tytuł na Youtube, to powinno wyświetlić się jako pierwsze. Właśnie sprawdziłam i na vimeo jest z napisami.
Wszystkie odcinki są związane z serialem, ale tylko The Abominable Bride jest zrobione w takim specyficznym stylu. Uwielbiam wszystkie dodatki i odcinki, dlatego mogę tylko powiedzieć, że warto je zobaczyćXD Miłego oglądania!