PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=636227}
8,5 40 tys. ocen
8,5 10 1 39686
7,2 10 krytyków
Shingeki no Kyojin
powrót do forum serialu Shingeki no Kyojin

Witam was. Mam pytanie do tych ludzi co czytali mangę. Oglądnąłem anime, wszystkie 25
odcinków, drugi sezon będzie prawdopodobnie za rok, a mnie od tygodnia nurtuje jedno pytanie: w
jakim celu działa Annie oraz pozostali ludzie-tytani (Kolos i Opancerzony) ? jest to chociaż w jakimś
stopniu wyjaśnione? Co to ma im dać? Przecież oni również są ludźmi więc po co to wszystko
robią?

ocenił(a) serial na 8
Paclaw111

Niestety, manga ma już 60 rozdziałów, pytań jest coraz więcej, a odpowiedzi prawie w ogóle.
Jest parę wskazówek co do działania Ludzi-Tytanów, ale bardzo mało powiedziane jest wprost.

SPOILER

W pewnym momencie mangi Opancerzony Tytan (w swojej ludzkiej formie) wspomina, że ich misją było zniszczenie ludzi w obrębie murów. W innym momencie jest mówione, że oni nie chcą tego zbytnio robić, w jeszcze innym okazuje się, że ludzie-tytani mają jakiś Dom, w domyśle miasto lub siedzibę Tytanów, do którego nie mogą wrócić nie wypełniwszy misji, bo byłby to dla nich wstyd (coś w ten deseń). Wiele wskazuje też na to, że ludzkość od samego początku istnienia murów była skazana na to, co dzieje się teraz (obejrzyj scenkę po napisach ostatniego odcinka), Tytani są wbudowani już w mur (ba, możliwe że to oni go zbudowali),niektórzy ludzie wiedzą o wszystkim.
Podsumowując, motyw ich działania nie jest jasny, jak na razie możemy się jedynie domyślać

Smroadgi

Zniszczenie ludzi? Jestem pewna, że o tym nie było mowy. Ich misją było zniszczenie wrót murów, ale wiedzieli też, że poszukiwana też jest koordynata dzięki której mogą wrócić do wioski, ale nawet nie wiedzieli co to ma być. Myśleli, że to Eren i dlatego porzucili swoją misję. (Nadal nie wiadomo czy Eren jest tą koordynatą, więc to nie spoiler nawet ;))
Kolosalny płakał, że to co robią wcale nie sprawia mu przyjemności, ale robi to, co jest "naturalne" (???!!?). Jedynym czasem, kiedy był szczęśliwy było kiedy był żołnierzem.

ocenił(a) serial na 8
leneq

http://www.mangainn.com/manga/chapter/99345_attack-on-titan-chapter-42/page_14
Tutaj Opancerzony dość wyraźnie mówi, że mieli zniszczyć ludzkość w murze, ale może to tylko taki chwyt, żeby Eren chętniej z nimi poszedł xd

Smroadgi

o. zapomniałam o tym momencie. nie chcę żeby to zabrzmiało, że jestem uparta czy coś, ale Reiner był dość zakręcony w tym chapterze, a już szczególnie w tym momencie (co mu w ogóle odbiło by się od tak przyznać?!) no i tak jak mówisz, to raczej brzmi jak kiepska próba szantażu emocjonalnego - pójdziesz z nami, a ludzie przeżyją. Więc osobiście wątpię, że to było ich prawdziwym celem.

ocenił(a) serial na 8
leneq

Też mam taką nadzieję jak ty, bo to co mówi tutaj Reiner brzmi co najmniej głupio (no hej, jestem opancerzony, to jest kolos, miło mi cię poznać, chodź ze mną przedstawię cię reszcie rodzinki). Poza tym znając tą mangę, ich motyw nie mógłby być po prostu pokazany w taki banalny sposób xd

ocenił(a) serial na 10
Smroadgi

To, że ludzie-tytani zbudowali mur jest raczej oczywiste. Zapewne kilkunastu-kilkudziesięciu ludzi-tytanów poświęciło się by zapewnić ludzkości przetrwanie poprzez zbudowanie murów Maria, Rose i Sina. Zostali żywcem zamurowani a a brak dostępu światła ich uśpił przez co 107 lat żyli w hibernacji. Tak myślę. Było to zapewne działanie buntowników z owej wioski o której wspomniał Reiner.

Annie porwała Erena bo zapewne zdaniem jej "przełożonych" jego miejsce jest wśród swoich. Takie samo zadanie ma Reiner i Behelot (ja go tak nazywam, bo za cholerę nie mogę zapamiętać jego prawdziwego imienia :)).

aneant89

zawsze też myślałam o jakiejś garstce tytanów w murach, ale ostatnio zdałam sobie sprawę, że przecież teren na którym żyją jest większy od Polski i do tego mają 3 mury, a każdy ma po 4 dodatkowe dzielnice, więc tych tytanów musi być tam tysiące nawet jeśli nie musieli być bezpośrednio obok siebie by stworzyć te mury.

ocenił(a) serial na 8
aneant89

Wątpię, żeby wybudowanie wielkiego muru z udziałem tylu tytanów było działaniem buntowników, jak mówisz. Dla mnie cała saga wygląda jak ziszczenie jakiegoś wielkiego planu tytanów, którzy zbudowali mur by chronić ludzkość i 100 lat później ją zniszczyć, chociaż na tym etapie niemożliwe jest powiedzenie jaki w tym jest cel

Smroadgi

z tego tematu powoli robi się kolejny temat z teoriami...
ale nie mam na tyle samozaparcia by powstrzymać się od komentarza:P - może mur wcale nie jest by chronić ludzi tylko by mieć ich w jednym miejscu, jak zwierzynę w zagrodzie :>

ocenił(a) serial na 8
leneq

skoro już tu zaczęliśmy teoretyzować to skończmy xd

to, że ludzkość jest trzymana na ubój jest całkiem sensowne, ale ciągle pozostaje pytanie: co ma z tym wspólnego rząd (oni o wszystkim wiedzą, nie pozwalają dojść do prawdy, i, jak pamiętasz, usunęli wszystkim ludziom w jakiś sposób pamięć co do czasów "przedmurowych" xd

Smroadgi

nie no raczej nie na ubój, prędzej jako przyszła armia tępych tytanów, którymi można sterować mając pewną moc (staram się bezspojlerowo, czysto teoretycznie :P). A żeby żyli sobie w zgodzie z królem i by im przypadkiem nie przyszedł bunt do głowy to trzeba było powiedzieć sobie baj baj edukacjo, techniko i pamięci.

ocenił(a) serial na 8
leneq

jeśli to jest prawda to by wyjaśniało czemu król i cała magnateria o wszystkim wiedzą i nie pozwalają ludziom się dowiedzieć- też mogą być tytanami, którzy są tu pod ludzką postacią, by kontrolować ludzkość (co może też świadczyć o tym, że SPOILER Historia może być tytanką).
Ale tu rodzi się pytanie: dlaczego nie przemieniono ich w tytanów od razu, tylko męczono się sto lat z ich kontrolą, budową muru itepe? xd

Smroadgi

Nie mam pojęcia, może ich zmiana będzie ostatecznością? Bez murów w ludzkiej postaci nawet sam król nie przeżyje, więc może jest to też dla rozrywki? Ma więcej opcji jeśli chodzi o rozrywkę w ludzkim ciele. Chociażby poprzez posiadanie genitaliów xD Może dzięki murom może w spokoju spłodzić i wychować potomków? nie wiem, głupio zgaduję teraz:P
Wątpię by Historia była tytanem, no chyba, że sama o tym nie wie. Gdyby była i o tym wiedziała, to w pewnym zamku w pewnej sytuacji nie czekałaby na śmierć tylko przemieniłaby się chcąc obronić swoich przyjaciół i swoją dziewczynę ;)

ocenił(a) serial na 8
leneq

Mur zbudowany dla celów czysto rozrywkowych, muszę przyznać że to dosyć oryginalna teoria xD

Skoro Historia nie jest tytanem, to by wykluczało albo fakt, że ci 'przy korycie' są tytanami, albo ta cecha (zdolność, jakkolwiek to nazwać) nie jest dziedziczona z pokolenia na pokolenie. Ale to z kolei rodzi pytanie- skąd wzięli się ludzie-tytani? Może to głupie, ale tutaj może pasuje wziąć pod uwagę religię muru (mówi bodajże o trzech boginiach). Może to nie tylko bujdy mające trzymać ludzi w ryzach, może rzeczywiście coś jest na rzeczy? Jeśli te boginie istnieją, to one mogły stworzyć tytanów, to by wyjaśniało też zaniki pamięci ludzi (boska magia, wiem że to strasznie głupie, nawet jak na anime xd). Jeśli mam być szczery to takie rozwiązanie historii by mnie bardzo zawiodło, ale raczej wątpię w pójście w stronę magicznych bogów xd.

Smroadgi

jak szaleć to szaleć :D

Nie mam żadnych dowodów, ale jestem na 100% pewna, że nie jest to dziedziczne. Ludzie tytani to normalni tytani, tylko, że mają świadomość dzięki której mogą w każdej chwili mogą wrócić do ludzkiej postaci. Ogólnie uwielbiam wszystko co jest logiczne i związane z czystą nauką, więc jedna z teorii, którą czytałam spodobała mi się na tyle, że ciężko mnie będzie teraz od niej oderwać. Wg tej teorii "moc tytana" to tak na prawdę hormon wzrostu, który powoduje natychmiastowe olbrzymstwo (fsihfsj wow nie ma to jak słowotwórstwo). To też by wyjaśniało wyładowania atmosferyczne, kiedy shifterzy się zmieniają, ich lekkość i temperaturę.

Może nie boska magia ale coś jak hipnoza? No i głupie czy nie głupie, niestety już wiemy, że jest to prawdziwe. Co do bogiń to nie wiem, nie mam pomysłu... wczoraj mnie ktoś zmartwił za to, że Ymir może być przodkinią Historii i to, że ich miłość jest potwierdzona może w tym momencie znaczyć miłość między rodziną, a nie jak między parą.

Może dokończymy w tym http://www.filmweb.pl/serial/Shingeki+no+kyojin-2013-636227/discussion/Manga+-+c zyli+co+si%C4%99+dzieje+obecnie+w+pierwowzorze+%28Rozdzia%C5%82+50.%29,2301174?p age=4 temacie, bo strasznie się czuję spoilerując tutaj.

ocenił(a) serial na 9
Paclaw111

Jestem pewna, że odpowiedzi na te pytania poznamy w kolejnych sezonach. Jeśli jednak mam pokusić się o własne przypuszczenia - Annie była napędzana przez swojego ojca, który z jakichś powodów prosił ją, żeby zachowała się w taki, a nie inny sposób. Były to jednak tylko fragmenty, nie znamy prawdziwych motywów ojca Annie, bo ta skrupulatnie ich broni, nawet doprowadzając się do stanu wegetacji. Jakie są moje przypuszczenia? Podejrzewam, że może twórcy wysłali nam podpowiedź w tym dodatkowym odcinku, opowiadającym o losach Skrzydeł Wolności, a konretnie Hanji i jej pragnienia schwytania Tytanów. Nie chcę spoilerować, ale było tam opisane jedno bardzo nietypowe zachowanie Tytana. Pomyślałam sobie, że może ojciec Annie odkrył coś w Tytanach, czego nie wiedzieli inni, a co mogłoby pomóc w tej sytuacji. Tylko niestety nie rozumiem, dlaczego Annie tak uparcie broniła tej tajemnicy... Dlatego bardzo możliwe, że podążam ślepą uliczką. Na pewno odpowiedzi na większość pytań poznamy dopiero w 2015 r. - niestety...

Monaco_filmweb

Mi się wydaje, że Annie miała (pod pretekstem bycia w żandarmerii) przeniknąć do najwyższego muru i kiedy nadarzy się okazja po prostu otworzyć bramy lub przemienić się w tytana i wprowadzić jeszcze większy chaos, kiedy ostatni mur będzie atakowany.
A co do ich działać w ostatnich tomach (około 50 chaptera) jest powiedziane [SPOILER@@@@@], że ktoś będzie chciał zaatakować ludzkość od wewnątrz, kiedy ta będzie próbować wyjść poza mur.Oczywiście są to przypuszczenia danej postaci, jednak poparte mocnymi argumentami.