PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=636227}
8,5 39 tys. ocen
8,5 10 1 39320
7,2 10 krytyków
Shingeki no Kyojin
powrót do forum serialu Shingeki no Kyojin

Nie widziałem chyba jeszcze nigdy tak angażującego emocjonalnie odcinka w żadnym anime!
Mistrzostwo swiata.

Gdyby nie te miny Erena już po przemianie.... Dla mnie były trochę przesadzone, że aż momentami śmieszne.

Zgadzam się! Dla mnie jak na razie chyba najlepszy odcinek serii! Chociaż niebotycznie się wkurzyłam XD Emocjonalnie myślałam, że w połowie już nie wytrzymam. Uwielbiam takie napięcie ;)

Nawet nie miałam czasu płakać, chociaż zwykle to robię gdy takie rzeczy się dzieją na ekranie! Jak ja wytrzymam do następnego odcinka? .__.

Najlepszy odcinek ze wszystkich do tej pory. Nie wytrzymam chyba i zobaczę co się dzieje dalej w mandze :)

Zgadzam się z wami, ludzie. Po pierwszym/drugim odcinku nie wierzyłam, że zrobią coś lepszego. Jednak 21 odcinek to...kurde brak mi słów. Nie mogę nawet napisać komentarza odnośnie jego. Każda minuta dawała coraz większe napięcie. Po tych czterech przegadanych odcinkach scenarzyści/reżyserzy dali nam niesamowity prezent. Jako, że czytam mangę i to już dosyć długi czas, muszę powiedzieć, że na prawdę będzie się działo. Kobieta-tytan to mój ulubiony wątek w całym anime/mandze. Czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek! Team Mikasa/Levi do boju!

PandoraHearts

Ciekawe co powiesz po odcinku w którym okaże się kto stoi za zniszczeniem muru. :) Ale nie powiem... ten odcinek epic !!! Teraz nawet żałuje że czytałem mangę i wiem co będzie dalej :*(

bartik101

Co prawda to prawda. No ale przynajmniej wiemy więcej niż ci co oglądają "tylko" anime ;)

PandoraHearts

Nie dołujcie ludzie :D ! Ja nie czytałem ale oglądam wiec czekam z niecierpliwością !! :)

Aż zmieniłam na 10 i walnęłam gwiazdkę. Za takie odcinki chyba powinni karać. To aż za bardzo uzależnia i oddziałuje na psychikę.

Hatra

Jest gdzieś w internecie komiks attack on titan ?

KuSmIeRz090

Wpisz poprostu w google "shingeki no kyojin manga pl" ja osobiście czytam na manga libary.

Anime mi się naprawdę podoba i jest niesamowicie wciągające, ale martwię się trochę, że ta masowa śmierć w tej serii może zacząć nudzić, bo zaczyna być już stosowana jako tani chwyt.
Szerze mówiąc wolałbym zostać zaskoczony jakąś niesamowitą akcją, która by uratowała drużynę Leviego tak dla odmiany.. bo to było już strasznie przewidywalne z racji, że ciągle jest to stosowane, a to dopiero 21 odcinków. Budowanie napięcia w ten sposób może na dłuższą metę nie zadziałać, chyba że ma to się skończyć na 40 odcinkach - czego bym nie chciał (nie czytam mangi więc nie wiem i proszę bez spoilerów:))

Mam trochę racji, czy może ten typ anime nie jest dla mnie (jestem w sumie laikiem)?

lefey

to jest tak - jak ktoś oglądał Bleacha, gdzie na przestrzeni wszystkich odcinków nie zginęła ani jedna pozytywna postać, Tytani są miłą odmianą. W wielu mangach/anime autorzy zwyczajnie boją się uśmiercać swoich bohaterów (a jak już to zrobią, to w cudowny sposób przywracają ich do życia, patrz: Naruto, Fairy Tail, itd). W Kyojinach mamy sytuację odwrotną - cały czas martwimy się o losy swoich ulubionych postaci, i to jest super - nigdy nie wiadomo, na kogo padnie. Jak dla mnie taka formuła się sprawdza, dawno nie widziałem tytułu, który tak oddziaływałby na widza. Mimo to - rozumiem Twoje obawy - w pewnym momencie taka formuła może się zwyczajnie wypalić. Pozostaje mieć jednak nadzieję, że twórca panuje nad swoim dziełem, i jeszcze niejednokrotnie nas zaskoczy, nie popadając przy tym w schematyczność.

Pozdrawiam!

Arthaniel

No ja właśnie czytam anime i jestem na 47 rozdziale i k....a co sie dzieje to normalnie poezja :O

Arthaniel

Mange jak juz :)

Oj Mange wpadka ;D

Arthaniel

Isayama ma już kompletny zarys mangi i notatki co w którym momencie ujawni, więc o kontrole nad historią nie ma co się zbytnio martwić :)

a co do przywracania do życia, to nie mówmy tak szybko hop, bo jeszcze wiele nie wiemy co i jak z tymi tytanami. W szczegolnosci, ze w prototypie snk z 2006 i opisie SNK: Before the fall mowa jest o "odradzaniu się" zjedzonych ludzi czy rodzeniu (?) z tytana. No i w jednym z wywiadów Isayama przyznał, że Marco jeszcze się pojawi w mandze, aczkolwiek pewnie w tym wypadku chodzi o jakieś wspomnienie z nim.

no to ciekawa jestem reakcji po odcinku 22, bo jak dla mnie jeszcze gorszy niż 21. Dużo bardziej... (w znaczeniu - idę szlochać w poduszkę, bo za wiele)

leneq

Nie mogłam sobie przypomnieć co było w 21 odcinku, ale jak sobie to obejrzałam to musze przyznać, że ryczałam jak bóbr. I jak to jest, że oddziału Leviego wcale nie poznaliśmy zbyt dobrze, ale ich śmierć zrobiła na nas tak ogromne wrażenie. I to spojrzenie Leviego.... Jak tylko o tym pomyślę, to boli mnie serce!! :(

21 jak i 22 odcinek są najlepszymi z dotychczasowych. Po pierwszych odcinkach nie spodziewałam się niczego spektakularnego, a tu naprawdę bardzo miłe zaskoczenie. Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki, żałując iż są one tak krótkie ;)

Cinadra

Zgadzam się piękne odcinki mimo, że 22 to pół-filler.

tak się cieszyłem, że w końcu anime gdzie znaczący bohater ginie tak szybko a tu taka lipa bo się zmienia w tytana zamiast gnić w brzuchu dużego,
no ale oglądam dalej i jest PRZEGRYWA i jest znowu zeżarty i FUC.K NO ratują go , znowu porażka, żal to oglądać

Beton_X

Za drugim razem, nie został zeżarty, ale pojmany żywcem i trzymany w ustach. To różnica, bo gdyby celem FM było zabicie Erena już by nie żył, z tym, że ona miała inne zadanie.

według strony zostały 2 odcinki na ten sezon ktoś wie czy oni dotrą do tej piwnicy czy nie?

Beton_X

Hoho, nawet w mandze nie "dotarili" ;)

PandoraHearts

w takim tempie to się pewnie kolejny naruciak zrobi po 600 odcinków,
nie chce czytać mangi ale przynajmniej dowiedzą się kto to ta dziewczyna tytan? podobno szpieg no i od razu widać że podobna do jednej w zwiadowcach tej blondyny.

Beton_X

Ta blondyna nie jest w zwiadowcach. Tak dowiedzą się, dowiedzą się też kto jest GIGANT i opancerzonym Tytanem, co znajduje się w murze i zrozumiesz przynajmniej w połowie czym nie są tytani.

bartik101

Blondyna strasznie przypominała mi Annie. Przypuszczam, że to może być ona - zawsze tylko powtarzała że liczy się przetrwanie i ostatecznie nie jest w zwiadowcach. Oczywiście pewnie się mylę, ale jestem niemalże pewna że cała akcja z opancerzonym tytanem i gigantem jest sprawką jakiejś elity z wewnętrznego muru. Zajebiste anime <3

Beton_X

Nawet ci powiem, że w następnym odcinku się dowiedzą.

bartik101

You're serious? Chodź w sumie...ale to nie za szybko z gigantem i opancerzonym?

PandoraHearts

O blondynie -.- . O tajemnicy muru pewnie będzie w ostatnim odcinku sezonu.

bartik101

Chodziło mi do końca serii.....