PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=636227}
8,5 39 tys. ocen
8,5 10 1 39396
7,2 10 krytyków
Shingeki no Kyojin
powrót do forum serialu Shingeki no Kyojin

Jakiś czas temu obiło mi się o uszy, że manga ma zostać wydawana częściej bo co tydzień, nie pamiętam jednak gdzie o tym słyszałem. Jeśli ktoś jest w temacie i może potwierdzić byłbym wdzięczny.

Przemek2401

nic na ten temat nie słyszałam i wydaje mi się to raczej nie możliwe. Manga jest publikowana na łamach miesięcznika Bessatsu Shonen Magazine, więc format całego magazynu musiałby zostać zmieniony na tygodnik tylko by móc wydawać snk co tydzień.

ocenił(a) serial na 10
leneq

Zapewne informacje masz stąd: http://www.manga-lib.pl/index.php/manga/online/shingeki_no_kyojin,43,2 Też miałem nadzieję, że będzie częściej wychodzić, ale nic się nie zmieniło

ocenił(a) serial na 10
konar64

Tyle, że to jest o Anime informacja

leneq

Zapewne zarobki jakie przynosi anime wielokrotnie przekraczają te z mangi, więc logicznym posunięciem ze strony autora byłoby jak najszybsze rozpoczęcie wydawania mangi co tydzień za wszelką cenę. Swoją drogą zapowiada się na naprawdę długą serię więc jeśli tak dalej pójdzie, to nie doczekamy się zakończenia anime jeszcze przez wiele lat :/ Mam też nadzieję, że autor nie pójdzie na łatwiznę i nie zakończy mangi na szybko podając nam rozwiązania na tacy. To jest materiał na naprawdę dłuugie rozkmniny i z wielkim potencjałem i mam nadzieję, że Shingeki no kyojin stanie się najlepszym anime jakie powstało :)

Przemek2401

Autor zaplanował, że będzie 20 tomów, a ostatni chapter jest częścią trzynastego tomu. Zakładając, że każdy będzie miał po 4 chaptery to pozostało ich jeszcze 30, a że każdy wychodzi co miesiąc, to snk powinno zakończyć się za około dwa i pół roku.
Zakładam, że zrobią z snk tak jak z full metal alchemist. Czyli drugi sezon snk pójdzie w inną stronę niż manga, a potem zostanie zrobiona druga wersja, która będzie bliższa temu co w kolejnych chapterach mangi.

co do zarobków to nie wiem jak to wygląda w Japonii (na czym się lepiej zarabia: mangach czy anime?). W każdym razie jestem pewna, że póki manga będzie wychodzić, zapotrzebowanie i szał na snk nie zmaleje, a to da możliwość na sprzedaż różnych oficjalnych pierdół związanych z serią typu figurki, naklejki, notatniki, poduszki i cokolwiek co tylko się da. Zapaleni fani będą to łykać, więc na pewno na tym nie stracą. A i tak wiadomo, że duża większość i tak obejrzy drugi sezon, nawet jeśli wyjdzie on za trzy lata ;)

leneq

Tylko 20 tomów? To potwierdzona informacja? Jeśli tak to zdecydowanie za mało... przecież jeśli do tej pory wyszła ponad połowa, a manga robi puki co wrażenie ( przynajmniej jak dla mnie ) zaledwie wstępu do historii, to nie wyobrażam sobie zakończenia jej w zaledwie 30 chapterach. Przecież tu jest tyle wątków: wątek tytana małpy który został zaledwie napoczęty, wątek Reinera i tego drugiego oraz ich celu w niszczeniu muru, wątek ojca Erena, w końcu wątek samego powstania tytanów i celu ich istnienia... do tego dochodzi jakieś sensowne zakończenie. Każdy z tych wątków spokojnie dało by się ukazać w 30 chapterach, a tu autor chce nam chyba podać wszystko w pigułce. Pomijam fakt, że wymyślanie kolejnych ciekawych wątków nie było by trudne, bo ta historia aż prosi się o to.

Przemek2401

To nie jest pewne, bo sam autor nie jest pewny czy uda mu się skończyć w dwudziestu tomach, aczkolwiek to jest jego cel. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-09-25/attack-on-titan-creator-aims-to- end-manga-in-20-volumes

leneq

Jest jeszcze szansa ze anime wyprzedzi mange. Tak bylo w przypadku brotherhood. Gdzie animatorzy mieli kwestie fabuły ostatnich tomów uzgodnione z Hiromu Arakawa, a autorka poprostu sobie dokonczyla w kolejnych miesiacach alchemikow. Sztandarowym przykladem takiego dzialania jest tez Evangelion gdzie anime zakonczylo emisje w roku 2006 a Sadomato nadal nie ukonczyl oststniego juz jak zapowiada 14 tomu. Swoja droga seria teraz odchodzi na "krótkie" wakacje kolejny odcinek tytanow zobaczymy dopiero w marcowym numerze