PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=636227}
8,5 39 tys. ocen
8,5 10 1 39393
7,2 10 krytyków
Shingeki no Kyojin
powrót do forum serialu Shingeki no Kyojin

Witam. Też wyczuwacie podobieństwa między Shingeki no Kyojin, Death Note, Code Guess,
Btoom, Kingdom. Chodzi mi głównie o postacie, które obierają sobie w życiu jeden cel i dążą
do niego ze wszystkich sił, nie patrząc za siebie:
- Kira - nowy świat.
- Zero - lepsze życie dla siostry, niepodległość Japonii.
- Btoom !, nie pamiętam imion - walka o przetrwanie i wydostanie się z wyspy.
- Shin - zostanie największym siogunem na świecie,
- Eren - pokonanie wszystkich tytanów.
Mają dość swojego życia i chcą coś zmienić, siłą, inteligencją, nieraz nie jest to dobra droga,
lecz nie zważają na to i ciągle prą na przód, po każdym upadku wstają. Uwielbiam takie anime i
dla mnie sa one najlepsze. Przejdźmy do sedna, czy znacie podobne tytuły, które od początku
wciągają fabułą, akcją i walką o ten jeden cel, o przetrwanie w brutalnym świecie (zależnie od
anime). Z góry dziękuje za tytuły i proszę tylko o bardzo podobne i nie tasiemce. ;)

ocenił(a) serial na 9
ShinigamiK

Sword Art Online
Full Metal Alchemist Brotherhood

Mizgalator

SAO widziałem, FMAB w nim jest mech, prosiłbym bez nich. Niby w Code Guess były, ale też mi nie podchodziły, fabuła nadrobiła to. Ale dzięki za chęci ;)

ocenił(a) serial na 9
ShinigamiK

W fmn:b nie ma mechu, uniwersum odpowiada technologiczne europie lat 20, XX wieku.

Mizgalator

A ta zbroja, czy robot tego bohatera ?

ocenił(a) serial na 9
ShinigamiK

Zbroja jest związana z duszą brata głównego bohatera za pomocą alchemii(element fantastyczny w tym świecie, jest to nauka z pogranicza chemii i magii, niewiele osób umie nią władać). Bohater nie ma robota, ma mechaniczną rękę i nogę, zwykłe protezy wykonane ze stali.
SnK czerpie wiele z FMA:B.
Głowni bohaterowie w obu są podobni pod względem, wieku, temperamentu, charakteru i przeszłości.
Inne postacie z FMAB mają swoje odpowiedniki w SnK, np Hawkeye-Mikasa, Mustang-Levi, itp.
Mógłbym podać więcej podobieństw, ale wiąże się to ze spoilerami.

Mizgalator

Co ty gadasz przecież snk jak i fma to shouneny a główni bohaterowie to typowy schemat bohatera shounenowego. Zresztą postacie snk jak i fma można też porównywać do innych anime/mang i zawsze trafią się odpowiedniki do nich.

ONeron

Jak możesz to podaj anime w którym są odpowiedniki. Może są tak dobre jak te i mają to coś z walką o cel, jak wyżej napisałem.

ShinigamiK

Są podobne bo większość tych tytułów to shouneny. Powinieneś zobaczyć FMA:B,Trigun,Desert Punk,HxH (mimo że troszkę tasiemiec to bije wiele tytułów na głowę),GTO. Jak dla mnie lepsze są seineny (niestety większość z nich to mangi a nie wiem czy lubisz je czytać) bo kilka tytułów tam jak by dostało anime to szybko stało by się hitem.

ocenił(a) serial na 8
ShinigamiK

Jakby to powiedzieć, ja też coś chcę i do tego dążę, ale nigdy nie przeszło mi przez myśl, że jestem podobny do Erena, który co rusz drze ryja ;D
"Mają dość swojego życia i chcą coś zmienić, siłą, inteligencją, nieraz nie jest to dobra droga, lecz nie zważają na to i ciągle prą na przód, po każdym upadku wstają." . - Naruto świetnie wpasowuje się w ten opis.

RomenPL

Zacząłem kiedyś Naruto. Nie powiem bo mi się spodobało,ale strasznie dużo odcinków. Nie mam tyle czasu. A w tym czasie poświęconym na Naruto oglądnąłbym kilkanaście innych krótszych tytułów, no i jednak wole jak jest zakończenie. Podajcie jakieś tytuły ;) ?

ocenił(a) serial na 8
ShinigamiK

Może Gurren Lagann? Utrzymane w trochę innej konwencji, ale wymagania spełnia.

ocenił(a) serial na 8
RomenPL

Nie zauważyłem, że ma nie być mechów.

ShinigamiK

A mi z kolei momentami kojarzy się z neon genesis evangelion. Ludzkość jest słaba, walczy z o wiele potężniejszym przeciwnikiem no i populacja też dość mocno przerzedzona.