PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=485787}

Siostra Jackie

Nurse Jackie
2009 - 2015
7,2 8,2 tys. ocen
7,2 10 1 8200
7,0 4 krytyków
Siostra Jackie
powrót do forum serialu Siostra Jackie

6x05

ocenił(a) serial na 10

Hmm chyba jeden z lepszych odcinków serii. Taki wyważony. Przyzwyczajona do tego, że Jackie ściemnia, aż się uszy trzęsą nie jestem aż tak zszokowana. Przez chwilę naprawdę myślałam, że ona wierzy iż z nią "OK", bo ma sponsorkę i chodzi na mitingi. Może rzeczywiście tak się okłamywała... A tu nie... Jackie z pełną świadomością łże... Czy może robi to już na automacie?

Pamiętam, że kiedyś po swoich akcjach miała sceny, które wskazywały na chociaż malutką myśl "Co ja robię?" a tutaj nie ma nic takiego. Przyszła do tego młodego dilera, przeleciała go i nic. I to mnie najbardziej dotknęło w tym odcinku. Jackie już nie ma w sobie jakiś scen mglistej refleksji nic. I to naprawdę uderza. Myślę, że do pewnego momentu Jackie jeszcze kontrolowała swój nałóg o ile można to tak określić. Teraz jej samej wyrywa się to z rąk. Poprzednie upadki Jackie były po części przez nią reżyserowane teraz zdaje się to straci.

Ewidentnie nie może sobie poradzić z nowym życiem Kevina. Do pewnego momentu myślałam, że wrócą do siebie, ale ta ciąża to wyklucza.

Jackie nigdy tak naprawdę nie przeszłą odwyku, nie miała psychoterapii itd. Jedynie szczera była w kontaktach z Charliem i z telefonem Charliego. Może ten motyw był infantylny, ale to były momenty szczerości. Jackie ze swoją sponsorka nie jest szczera, choć ponarzeka jej :)

Nie mogę się doczekać konfrontacji Jackie ze swoją sponsorką, gdy ta odkryje prawdę. To będzie próba dla Jackie i dla pani sponsorki, której nie pamiętam imienia, wstyd mi.

Z drugiego planu jakoś nie interesuje mnie Zoye i Ike. Jakoś no nie.

Roman - oj będę seksistowska aż kobiecie nie wypada, ale wyglądała mądrzej w tym ubranko doktorskim :) Szkoda, że sprowadzili ją tylko do tego, że nosi szpilki w tym stroju. Trochę mi to zgrzyta, bo Roman jako pokraczna i flegmatyczna doktor bardziej by mnie ujmowała, gdyby no jakby to rzec wyglądała inaczej niż na pierwszy rzut oka ładnie. Bo tak trochę wydmuszka z niej.
Poza tym jedyną osobą, która może nosić szpilki na izbie przyjęć jest O'Hara.

Dodam jeszcze, że serial jest naprawdę genialny, ale subtelnie genialny. Gdyby był trochę bardziej pod publiczkę miałby większą oglądalność, ale chyba straciłby na jakości. Dla mnie jako studium nałogu ten serial jest genialny, a Jackie jedną z lepszych postaci telewizyjnych.

ocenił(a) serial na 6
jocisko

Ten odcinek taki sobie początek serii dość poprawny ale dalej no cóż niestety rozczarowuje po raz kolejny producenci serialu nudą wieje tylko wątki zapchane nic szczególnie interesującym tak naprawdę początki seriali Showtime oh ah a potem klapa z dłuższym oglądaniem danego serialu tej stacji lipa po prostu i tyle.

użytkownik usunięty
FanHouse

dobra wez wyjdz juz

ocenił(a) serial na 8
jocisko

"Roman - oj będę seksistowska aż kobiecie nie wypada, ale wyglądała mądrzej w tym ubranko doktorskim :) Szkoda, że sprowadzili ją tylko do tego, że nosi szpilki w tym stroju. Trochę mi to zgrzyta, bo Roman jako pokraczna i flegmatyczna doktor bardziej by mnie ujmowała, gdyby no jakby to rzec wyglądała inaczej niż na pierwszy rzut oka ładnie. Bo tak trochę wydmuszka z niej.
Poza tym jedyną osobą, która może nosić szpilki na izbie przyjęć jest O'Hara"

Dr Roman irytuje mnie niemiłosiernie, nie wiem jakim cudem zdała medycynę, skoro zachowuje się jakby nie umiała założyć rękawiczek i bała się podejść do pacjenta, żeby ją nie ubrudził. No i oczywiście pierwsze co - trzeba uwieść Coopa, bo przecież do tego Roman akurat ma doskonałe predysozycje. Dla mnie jest koszmarną karykaturą O'Hary.
Uwielbiałam sceny z nią, jej klasę, ubiór (mega elegancki, ale nie przesadnie wypindrzony jak u Roman), cięte riposty no i ten brytyjski akcent <3 Fartuch szyty na miarę i szpilki, które akurat na niej wyglądały cudownie. Poza tym dobry lekarz i wierna przyjaciółka. Bardzo mi jej brakuje w tym sezonie. Dobrze jednak, że wymyślili dla niej szczęśliwe zakończenie, bo w przeciwnym razie nie wybaczyłabym tego scenarzystom...

ocenił(a) serial na 10
kilo_alfa

No ja bardzo tęsknie za O'Harą. Kobieta miała wszystko! Super postać. Ona miała tak po angielsku wyje.bane. Wybacz, mój brak elokwencji, ale nie umiem inaczej oddać tego co myślę. Pamiętam, gdy w szpitalnym kibelku stwierdziła "This place needs a bar" :) PIękne to było :)

Ale Roman zaczynam doceniać, choć postać niedorobiona. To taki trochę nieudany eksperyment z damską wersją Coopa. Zauważ, że kobiety w kinematografii mają o wiele większe wymagania. Kobiety z grubszą muszą być idealne. Gdy taka pani sobie nie jest idealna (jest "brzydka" lub nieogarnięta) to pies z kulawą nogą się nią nie zainteresuje. A "brzydka i nieogarnięta" choć ciekawa pod tym wszystkim to nie ma szans. Lubią ją jedynie specyficzne osoby, masową sympatią nie będzie się cieszyć. I ja się cieszę taką Roman, która trochę przeciera szlaki do nieidealnych postaci.

ocenił(a) serial na 8
jocisko

Czekam tylko, aż przestanie się przejmować kolorem szminki na ustach, a bardziej zacznie zależeć na pacjentach. Do Jackie dzieli ją droga świetlna. Coop mimo wszystko jest trochę bardziej empatyczny. Choć dziecinny. Zawsze mam z niego ubaw. Taki duży chłopczyk. ;p

ocenił(a) serial na 10
kilo_alfa

Ona przejmuję się pacjentami, tylko ma pewną w sobie blokadę, boi się zbłaźnić, ale kibicuję jej. Ona nie jest zła moim zdaniem, pozytywna postać i mam nadzieję, że się wyrobi tak jak Coop swego czasu.

ocenił(a) serial na 8
jocisko

Oby. Nie twierdzę, że jest zła, ale powinna zmienić swoje priorytety, nie załatwiać sobie pleców seksem z Coopem i porządnie wziąć się do pracy zamiast przejmować się pół dnia, że pacjent ją obrzygał i kombinować jak pomimo tego ładnie wyglądać w fartuchu medycznym...

ocenił(a) serial na 10
kilo_alfa

Też mowię, że ta postać jest niedorobiona. Niby pozytywna, niby całkiem idiotyczna. Tak jakby w fazie Beta.

ocenił(a) serial na 8
jocisko

Dużo odcinków jej nie zostało, żeby mnie przekonać ;p Choć może trafi jej się jakiś ciężki pacjent, którego uratuje i przejdzie katharsis i odmienienie ;p

ocenił(a) serial na 10
kilo_alfa

Oj tam, jest Jackie :) Roman to tam więcej przewijania niż pożytku :)