Serial ciekawy, dobry temat na serial. Ale....
....nie było osoby jakiej bym żałowała albo lubiła, lub nienawidziła. Z jednej strony fabula mi sie podobała, ale z drugiej wątki niedopracowane.
Lepiej by było gdyby seriwl był dluzszy i pokazali choc kawałek zycia skazanców w
Anglii. Aby widz był wprowadzony do tematu, a na dzien dobry mamy boahterów, których nie znamy.
Główny bohater zostaje uznany za naturalnego samca i przywódcę stada, a tak na prawdę głupio kończy.unika tarapatów tyle razy a zostaje ukarany za głupotę z jego strony.
A kapral-sierżant? O co mu w koncu chodziło?zostal przekonany bo nie zmuszony, a jesli nawet to nie az tak, aby jego kobieta oddawała sie majorowi. Było mu złe. Jak tamten z nia tylko rozmawiał tez mu było złe.wydaje mi sie, ze czuł sie zagrożony, ze ona nie oddaje juz tylkociała majorowi tylko zaczyna dobrze czuć sie w jego towarzystwie. No, aluminowy wszystko jego zachowanie było głupie. Sam doprowadził do rozpadu związku.
ja mam jakiś niedosyt związany z tym serialem po:
1. zdeycdowanie za krótki pięć odcinków to mało ( w sumie dobrze, że znowu nie ma ich 25) i zgadzam się z Ignis_2 że mogli dopracować wątki głównych bohaterów przynajmniej tych najważniejszych- mogli to zrobić na zasadzie retrospekcji z przeszłości, może dlatego było pięć odcinków bo myśleli, że dostana zielone światło na drugi sezon;
2. pod względem fabuły podoba mi się... chyba nie było jeszcze serialu o takiej tematyce..... nie analizuje go pod względem faktów historycznej.
ale całość dobrze się ogląda, więc spokojnie mogę polecić każdemu:)
Zgadzam się co do tego, że można było wprowadzić flashbacki z życia w Anglii.
Jednak bardziej mi brakowało pokazania ich życia codziennego. Widzimy tak naprawdę kilka dni, ale poza problemami ze znalezieniem kowala nie wiemy nic o kolonii. Jaki jest cel placówki, co skazańcy budują, jak próbują pozyskać żywność, jak zagrażają im tubylcy, dlaczego łowią za mało ryb, co chcą docelowo wydobywać, uprawiać lub wytwarzać. Nie pokazano niczego co wiązało by się z kolonizowaniem nowej ziemi - widzimy głównie napięcia na tle seksualnym, historie miłosne i tym podobne rzeczy jakie mieszkańcy robią w wolnym czasie.