Czy nie odnosicie wrażenia, że pierwszy sezon jest podzielony na dwie części? I że to przedłużenie sezonu wcale nie wyszło mu na dobre. Tzn. do 14-tego odcinka akcja toczy się wartko i jest naprawdę świetnie skonstruowana. Bardzo wciągająca i zwarta logicznie. Oglądałam naprawdę z dużym zainteresowaniem co będzie dalej. Egzekucja Lincolna to punkt kulminacyjny. I nagle? Tempo siada, pojawiają się nowe wątki (m.in. ojciec braci i jego powiązania, niespodziewana zdrada Nicka), powrót "wyciętych" wcześniej z fabuły bohaterów (m. in. Swirus, Abruzzi), cały odcinek poświęcono retrospekcji (dość nudnawa część...). Oprócz tego pokazano bohaterów w innym świetle, najbardziej raziło mnie wymyślenie mrocznego problemu Sary (głównie po to, żeby mieć dobry motyw jej uśmiercenia - nie wnikam, czy wraca w kolejnych sezonach, bo w pierwszym jest na końcu zimnym trupem i tyle) oraz zmiana charakteru Michaela : nie pasuje mi ta histeria u niego np. w vanie - w pierwszej części sezonu jest przedstawiany jako analityczny, zimny umysł, wrażliwy, ale trzymający emocje i reakcje pod kontrolą, czy jego grożenie nożem naczelnikowi było bardzo rażące z tym wcześniejszym wizerunkiem (wiem, wiem - był zdesperowany, ale wcześniej przed egzekucją był jeszcze bardziej zdesperowany (brat wylądował już na krześle elektrycznym), a jednak nie ujawnił swego planu, ani nie groził naczelnikowi - uważam to za spory zgrzyt w scenariuszu). Poza tym pierwszy plan ucieczki był genialny i logiczny, drugi - mocno naciągany i taka "powtórka z rozrywki", niestety. Rozumiem, że po sukcesie pierwszych wyemitowanych odcinków (a pewnie już po nakręceniu 13-14 odcinka) producenci postanowili przedłużyć sezon i dopisano scenariusz niezmieniając już tych nakręconych odcinków i dlatego wyszedł taki podzielony i niespójny sezon. I dzięki temu mamy śnieg i mrozy w maju (wtedy odbyła się "egzekucja" Lincolna) w odcinkach dziejących się po planowanej egzekucji. W drugiej części sezonu postawiono na sprawdzone schematy i bohaterów oraz dorzucono sporo akcji, ale jak dla mnie sezon mógłby się zakończyć na egzekucji (udanej bądź nie) Lincolna i ucieczce reszty. Wtedy byłby bardziej spójny i bez zgrzytów.
Ciekawa jestem czy także części z Was nie spodobał się ten podział sezonu 1.
Pozdrawiam.:)
masz racje. Pierw miało powstać 13 odc. ale serial był popularny wiec dokrecono jeszcze 9 i tak mamy 22 odcinkowy 1 sezon. W sumie moze kilka odcinkow bylo przeciagnietych ale te 3 ostatnie wymiatają ;p
Noi z 13 odc. zrobiło sie ok. 80 odc. xD (z czego sie cieszę)
Różnica między 1 a 2 częścią pierwszego sezonu jest taka ponieważ, te kilka odcinków (14 bodajże) było napisanych jako jeden cały plan, natomiast po decyzji kontynuacji scenarzyści pisali to na bieżąco, na bieżąco więc wymyślali kolejne odcinki, dlatego dochodzi tyle różnych szczegółów nagle nieznanych wcześniej. Z drugiej strony gdyby wszyscy wszystko od początku wiedzieli, to serial całkowicie straciłby swoją główną cechę- umiejętność zaskoczenia widza.
Co do zachowań Scofielda, jakiekolwiek by ono nie było- analityczne/spokojne/paniczne - w takiej sytuacji w jakiej on się znajdował mogło być jakiekolwiek i byłoby do wytłumaczenia. Natomiast faktycznie pierwsza część przedstawiała Michaela bardzo analitycznego- pownieważ cały plan był skonstruowany już przed jego pojawieniem się w Fox River, natomiast plan finalny był układany przez Scofielda już w więzieniu, kiedy to pomysł z przejściem przez rurę nie wypalił. Nie miał chłopak czasu, sytuacja była jaka była to trudno wymagać od niego spokoju i opanowania cały czas.
Odcinek pokazujący kto dlaczego znalazł się w więzieniu- jak najbardziej potrzebny. Chociażby z powodu pokazania motywów Sucre i tego kto go wrobił. Michael także miał tam parę istotnych dodatkowych powodów, aby ratować brata. Taki odcinek uzupełniający.
Pierwszą serię uwielbiam, pozostałe także przypadły mi do gustu. Jeden z lepszych seriali w ogóle.
Co do zakończenia pierwszej "części" pierwszej serii, to słyszałam, że był nagrany odcinek po tej pierwszej ucieczce (która nie wypaliła), ale jak okazało się, że serial będzie kręcony dalej, to nie został on wyemitowany. Chętnie bym go zobaczyła, jednak nigdzie nie mogę go znaleźć. Wie ktoś może coś na ten temat?
Pozdrawiam.