PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236096}

Skazany na śmierć

Prison Break
2005 - 2009
7,6 225 tys. ocen
7,6 10 1 224870
6,4 29 krytyków
Skazany na śmierć
powrót do forum serialu Skazany na śmierć

Gdyby Prison Break wychodził teraz byłby moim zdaniem tak popularny jak Gra o Tron, Breaking Bad czy The Walking Dead. Wyszedł zbyt wcześnie i przez to tak mało ludzi go zna, a szkoda bo jest to świetny serial.

domelutek

141.290 osób oceniło Prison Breaka, wcale nie tak mało popularny. Dla porównania TWD ma tylko 59.953 BB 59.432, a GoT 125.286 ocen

domelutek

poza tym PB był emitowany w Polsacie, w przeciwieństwie do pozostałych które wymieniłeś, co myśle bardzo zwiększyło popularność

vebbo

Nie chodzi mi tylko o Polskę ale o cały świat :P

ocenił(a) serial na 10
vebbo

Jak pokazują w tv film albo serial z lektorem to ciężko się to ogląda. PB odwieczny props!

domelutek

PB był bardzo popularny swego czasu.

Sebu_BGZ

Owszem, jednak gdyby był emitowany teraz byłby bardziej popularny :P W każdym razie takie jest moje zdanie ;)

ocenił(a) serial na 10
domelutek

Myśle, że teraz po prostu nastaje taki okres popularności seriali. W mojej opinii taki trend zapoczątkował właśnie Prison Break i Lost (oba seriale są wg mnie genialne :D ). Także myślę, że gdyby te seriale pokazywane były dopiero teraz to by biły rekordy popularności dużo bardziej niż Gra o Tron itd., i bardziej niż kiedy były pokazywane (wtedy niepreferowano takiej rozciągniętej zawiłej fabuły). Po prostu te seriale przetarły szlak. Zobaczcie jakie to jest zabawne i jak to się pozmieniało. Lost był emitowany 6 lat, PB 4 lata, a ile było gadania o przedłużaniu tych seriali, a dzisiaj co jest? Dexter, House, Supernatural mają prawie po 10 sezonów. Czemu ludzie tak nie biadolą? Bo się zmieniło podejście i lubią oglądać swoje ulubione seriale co tydzień. Kiedyś po prostu ludzie nie byli przygotowani do takiej 10letniej rozrywki, byli bardziej niecierpliwi, że nie mogą się dowiedzieć jak to się skończy, bo byli przyzwyczajeni do kinowej rozrywki, gdzie usiedli i po 2-3 godzinach wiedzieli o co chodzi. Każdy by chciał by Breaking Bad trwało dłużej, choć miało 5 sezonów. Skoro coś jest fajne to po co kończyć po 2-3 sezonach jak sugerowano Skazanemu i Zagubionym. Oczywiście o ile scenarzyści nie zamierzają sknocić dalszych sezonów kompletnie, co w dwóch w/w serialach nie miało miejsca.

użytkownik usunięty
volker92

Warto nadmienic, ze z kazdym rokiem internet robi sie coraz powszechniejszy oraz dostep do niego, jak i masy seriali czy filmow. Mysle, ze to tez bardzo wplywa na popularnosc seriali bo nie trzeba co tydzien byc pukntualnie o danej godzinie przed TV, tylko w razie przegapienia mozna wlaczyc sobie odcinek na necie albo po prostu w wolnej chwili wziac sie za dany serial i ogladac po ile odcinkow sie chce. Internet - to wlasnie on poprzez upowszechnianie materialow zwieksza popularnosc tasiemcow.
Zagubieni i Skazany na smierc - dwa najlepsze seriale, jakie w zyciu widzialam. Scenariusze do ob byly po prostu swietne. Zaplatanie watkow fabuly tak by wciaz to mialo sens i laczylo sie ze soba - naprawde duze uznanie w strone tworcow.

ocenił(a) serial na 10

O tak wyjąłeś mi to z ust! Internet to potężne narzędzie marketingowe. Co prawda twórcy Losta też go kiedyś wykorzystywali, tworząc różnorakie strony, jakieś internetowe gierki, więc jak na tamte czasy zrobili co mogli. Teraz jest promowanie się przez Facebook'a, co daje kolosalną różnicę. Tam oficjalny profil serialu może podtrzymywać zainteresowanie serialem swoimi postami i dużo bardziej się promować. Dla przykładu jeszcze niedawno patrzyłem ile polubień miało Walking Dead na FB i było ich 18 mln a po 1-2 miesiącach już 22mln (dla porównania Lost i PB koło 11, spowodowane pewnie tym, że ludzie klikają to co aktualnie ich interesuje, a wtedy takie profile nie były popularne, a za nim były to te 2 seriale zdąrzyły się skończyć). Kiedyś było też gorzej z oglądalnością, ktoś przeoczył jakiś odcinek w tv, potem nawet jeśli chciał obejrzeć w internecie to musiał go sciągnąć (pasma internetowe nie było wtedy jeszcze takie szybkie, dodatkowo był problem w innych krajach nieanglojęzycznych, bo ktoś musiał zrobić napisy i trzeba było to sklejać) szybko się ktoś poddawał, przeoczył następny epizod w tv, był w tyle, nie mógł się połapać i już odpuszczał, bo trochę trzeba się było pofatygować, by to obejrzeć. Ludzie nie byli też tak przyzwyczajeni do oglądania na komputerze i wielu wolało nagrać jeszcze na płytę i oglądać na dvd ;p Teraz są setki różnych stron, gdzie wchodzisz szukasz sobie, który odcinek chcesz i po 5 minutach od włączenia komputera oglądasz to co chcesz. Jest to wygodne. Dzięki temu ludzie mogą oglądać kilka seriali, a wcześniej człowiekowi energii na te kombinacje ze ściaganiem starczało może na 2 seriale :P Jestem wręcz przekonany, że teraz takie arcydzieła jak Lost i PB oglądałby cały świat, gdyby były tak promowane jak Walking Dead - podałem taki przykład, choć serial sam w sobie też bardzo dobry ;)

ocenił(a) serial na 10
domelutek

Jestem tego samego zdania, uwazam ze ten serial zna za malo osob i tez chodzi mi o caly swiat..jestem teraz w Kanadzie i moi znajomi w zyciu nie slyszeli o tym serialu. Dla mnie to jest nie do przyjecia. Ja wracam do tego serialu 3 raz po X latach zaczynam ogladac go od nowa i dalej mam ciary. Arcydzielo. I zgadzam sie z tym ze razem z "Lost" te dwa seriale przetary szlak innym.

ocenił(a) serial na 10
domelutek

Dla Mnie osobiście to Najlepszy serial ' nowej generacji ' jaki oglądałem.
Właśnie będę udostępniał go na jednym z portali.

domelutek

co ty za głupoty gadasz, jak ten serial leciał w tv to był prawdziwy hit. każdy odcinek zgromadzał w Polsce kilkumilionową widownię,któryś tam odcinek pierwszego sezonu nawet 9 mln, co dzisiaj byłoby niemożliwe bo za dużo kanałów, większa rola internetu itd itp, a w Stanach to był prawdziwy hit, szał na Wentwortha, w Polsce pamiętam (choć miałam z 10 lat) to też wszyscy znali kojarzyli, na yt jest nawet filmik jak jakiś dziennikarz chodzi po ulicy i pyta ludzi o serial i niemal kazdy oglądał albo słyszał.
Więc był to wielki hit i wątpię czy w tych czasach powtórzyłby swój sukces patrząc na to ile jest serialów i filmów na coraz lepszym poziomie ;)