PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236096}

Skazany na śmierć

Prison Break
2005 - 2009
7,6 224 tys. ocen
7,6 10 1 223506
6,2 23 krytyków
Skazany na śmierć
powrót do forum serialu Skazany na śmierć

1. T-Bag miał wbity wielki nóż w tętnicę w ręce, a tu nagle trafił do pierdla?

2. Czemu Bellick podejrzany o zabójstwo trafił do aresztu w mieście, a Michael od razu do więzenia?

3. Kellerman ginie i to oczywiste - był przygotowany na śmierć.

4. Czemu podczas ucieczki po zabiciu Kima Sara cały czas biegła z pistoletem w ręku?? Oczywiście później Michael go wykorzystał, żeby przejąć winę na siebie, ale Sara przecież nie mogła o tym wiedzieć.

5. Zastanawiające, jak te wszystkie wątki zawsze spotykają się w jednym miejscu. Sara, która miała pokonać 3000 mil nagle jest na motorówce w Panamie, a nie pokazano, żeby chociaż upływała noc w międzyczasie!!
Innymi słowy - nawet najwięksi fani serialu muszą przyznać, że wiele scen było trochę 'na siłę', a przede wszystkim - że producenci mieli wyraźne problemy z montażem i zachowaniem chronologii i symultaniczności (jednoczesności) wielu scen. Sara dzwoni z sądu, kiedy Michael załatwia sprawy z Chico. Michael płynie do doku, w którym czekają na niego Linc i Mahone. Linc cały czas pokazany jest, jak mocuje się z tą rurką i kajdankami. Nie ma pokazanej nocy. Rozprawa Sary w sądzie napewno nie toczyła się o 6 rano, w najlepszym wypadku przed południem. Michael z Lincolnem uciekają z Doku, idą przez las do motorówki i.. czeka na nich Sara. Pal licho, jak znalazła tę łódkę w lesie.

6. Kim był facet, który odwiedził T-Baga w celi?
7. Co się stanie z Bellickiem? Wygląda to tak, jakby T-Bag przekupił kogoś, by go zabrali (dokądś), tudzież było to umówione z tym typem, który później odwiedził T-Baga.
8. Co się stanie z Maricruz? Przypuszczam, że to koniec wątku Sucre i Maricruz? Zginą wszyscy troje (łącznie z nienarodzonym dzieckiem).
9. Kto śledzi Sarę i co się z nią stanie? Czy będzie szukać Michaela? W ambasadzie z pewnością poinformowano ją, dokąd zabrano Scofielda, więc powinna migiem go znaleźć - więzień ma przecież prawo czy to do telefonu, czy to do wizyty.
10. Co zrobi Lincoln?
11. Mogli pokazać siostrę Kellermana - czemu z nim nie przyszła na rozprawę?
12. Dlaczego łysy niemowa raz z Kimem rozmawia (np. na łódce), a raz pisze do niego na karteczkach?

I wreszcie ZAKOŃCZENIE:
13. Nie pamiętam, od którego odcinka jest mowa o 'Sonie'. Albo to brak konsekwencji scenarzystów i zakłócenia na osi przyczyna-skutek w fabule, albo po prostu zmiana strategii dokonana przez Firmę. Ciężko uwierzyć, że od początku Michael miał wylądować w tym dziwnym więzieniu, biorąc pod uwagę, że mógł 50 razy zginąć po drodze. Przez długi czas miano go zlikwidować, podobnie, jak resztę uciekinierów. Przy okazji pytanie: czemu Mahone miał wszystkich zabijać?;>

Ostatecznie mogę pójść na kompromis, że rozwój wypadków zmienił stretegię Firmy i postanowili zrobić coś z Michaelem. Kiedy w limuzynie Niemowa pisze na kartce, że potrzebują 'jednego z braci', to wynika z tego, że chodzi właśnie o Michaela.

Wiemy zatem, że Niemowa, to generał i naukowiec. Więzienie, do którego trafił Michael od razu wygląda dziwnie. Jest wynaturzone i odrealnione. Ten półmrok, muzyka, dziwne postacie (rodem z komiksu) - wszystko to przypomina jakiś dziwny film s-f.

Przypuszczam, że Michael będzie obiektem podczas eksperymentu naukowego/wojskowego. Być może i Mahone będzie w to wplątany (ma pojawić się ponoć w 3 sezonie?), biorąc pod uwagę jego nieprzeciętną inteligencję. Z drugiej strony, do więzienia trafił przypadkowo (podrzucenie kokainy na polecenie Scofielfa) i Firma nie mogła tego przewidzieć. W każdym razie - stylizacja tej ostatniej sceny i wreszcie wyjście Michaela - reflektor, deszcz (jak plakat z "Skazanych na Shawshank" ;) ) - ma być preludium do trzeciego sezonu. Zgadzam się z teorią, że owa nieprzeciętna dziewczyna spotka Michaela w jakimś labolatorium (coś w stylu Cube/Resident Evil?).

Mogę wreszcie wyrazić swoje zdanie na temat PB2, bo sezon się skończył. Mnogość wątków i zawiła fabuła zgubiły scenarzystów. Choć bardzo lubiłem i lubię wszystkie postacie serialu (dawno nie widziałem tak równej i świetnej obsady), to mnóstwo scen było po prostu z kosmosu - jak zwykle w jednym mieście dziwnym trafem postacie spotykały się w tym samym miejscu, a czasem wręcz wpadały na siebie... Zaburzenia czasowe, o czym pisałem trochę wyżej. Pojawiające się nagle postacie. Przykład: czemu pokazano siostrę Kellermana, ale już jak Bellick siedział w pierdlu, to ani razu nie odwiedziła go jego matka?..

Serial uratował się nieprzeciętnym poziomem wielu wątków, ale skumulowanie ich i niepotrzebne komplikowanie niestety obniżyło w moich oczach wartość serialu.

Niemniej - za sprawą sezonu 1 "poczułem więzienie na własnej skórze".

ocenił(a) serial na 9
SzOpMaN

Przecież tego "Proof of Innocence" nie można liczyc jako odcinków PB - "Jest to seria dwuminutowych filmów powiązanych z fabułą serialu przeznaczonych do oglądania na telefonach komórkowych, choć żaden z aktorów znanych z serialu w nich nie występuje. Seria ta służy również reklamie Toyoty Yaris, ponieważ Toyota jest jej głównym sponsorem."
Było 22+22+2 odcinki specjalne.

ocenił(a) serial na 7
przem

Nie jestem pewien, ale rozumiem, że chodzi o Making of PB i Road to freedom, tak?;-)

ocenił(a) serial na 9
Celestial

Behind the Walls i The Road To Freedom, wszystko jest na Wikipedii.

ocenił(a) serial na 10
Celestial

Kellerman musi żyć bo, powiedział podczas transportu do tego gostka co go pilnował " Robiłeś swoje" czyli to był jego ostatni raz,bo go kropną
:) to mnie przynajmniej trzyma w nadziei że jeszcze żyje.

ocenił(a) serial na 6
przem

Może nieewystępują tam znane z serialu postacie ale jak sie zastanowic jest wątek z LJ'em i zdjęciem Kellermana. A jakby zrobili 22 odicnki 3 sezonu i gdyby zrobili drugą serie tego Proof of Innocence tak zeby miala 8 odcinkow to całą seria Pirson Break będzie miało 100 odcinków i starczy

przem

Ciekawy temat. Bardzo ciekawy. Uwielbiam wszelkiego rodzaju spekulacje. @ sezon skończyłem oglądać dosłownie godzinę temu. Więc tym bardziej mnie ucieszył fakt istnienia takowego tematu... PB to serial stworzony po to, aby podnieść choć troszeczkę adrenalinę oglądającym... moim zdaniem, twórcą wyszło to znakomicie... przymykam więc oko na wszelkie niedociągnięcia i niejasności, aby czerpać większą radość z oglądania... co dziwi mnie tym bardziej, iż zwykle czepiam się wszystkiego,co obejrze...:) Tym razem, nie było inaczej. Podczas oglądanie pierwszych odcinków drugiego sezonu nurtował mnnie jeden fakt.

Skąd Mahone miał tak dokładne zdjęcia tatuaży Scofielda.

Racja, później zdobył dane z jego dysku... mógł on zawierać wszystkie elementy tatuażu... ale podczas pierwszych odcinków tych danych nie miał. A dokładne djęcia i owszem. To jedyny fakt, do którego się przyczepiłem podczas oglądania drugiego sezonu.

przem

A co to są te dwa odcinki specjalne?
Ja widziałam tylko 22+22.

ocenił(a) serial na 6
SzOpMaN

OK wtakim razie poprawiam

Odcinkow jest łącznie:
22 -1 seria
22 -2 seria
26 - pirson break proof of innocence
02 - odicnki specjalne

ocenił(a) serial na 10
Celestial

Witam, nie śledzę wypowiedzi na forach, więc coś mi mogło umknąć, ale mam pytanie, co to za teoria o nieprzeciętnej dziewczynie, która spotka Michaela w jakimś laboratorium? pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
moson

teoria prosta... czyiś wniosek z planowanej obsady nowych aktorów do sezonu 3, czyste domysły, bo nie sądze aby w Sonie przetrwała jakaś kobieta:)))

ocenił(a) serial na 10
Maximus_Aurelius

Dwa odcinki specjalne? Co to jest? Czy co w tym jest?

ocenił(a) serial na 2
Maximus_Aurelius

oczywiście że będą to teraz na siłę ciągnąć :)
laska w więzieniu - czemu nie? scenarzyści ugniotą w pb3 każdy gniot, robiąc z tego serialu jeden wielki śmierdzący syfol, jestem o tym przekonany.

dobre to to było tylko na początku, potem tfurcom zamigotała sałata i zaczęli odbębniać chałę żeby tylko wydłużyć serie i więcej zarobić smalcu. teraz wszystkie wątki przedłużają, sztucznie komplikują a jednocześnie coraz dalej są od jakiegokolwiek realizmu i prawdopodobieństwa, scena z kelleramanem specjalnie robiona była tak żeby wyglądało że ma umrzeć, odpokutować za winy, sratata majtki z drutu, a i tak pewnie nagle cudownie się objawi w połowie 3 serii (i to będzie taki niby spektakularne i cudowne pojawienie się w ważnym momencie np kogoś uratuje/zabije), podobnie z kimem - wcale się nie zdziwię jak się okaze że przeżył, scenarzyści zrobią wszystko byle przedłużyć agonię tego serialu (jak w dynastii i innych syfach).

Drugą serię oglądałem z coraz większym zażenowaniem, poziomem się dostroili do rosnącej rzeszy fanek - czternastoletnich pryszczatych zakompleksionych dziewczynek i przydupasków. Klimat siada, pomysły coraz bardziej głupkowate, Mahon który ze strzępków informacji zawsze odkrywał plan ucieczki majkela, firma która wkrótce może się okazać tajnym projektem stworzenia superżołnierza, majkel który niby taki yntelingnty a nawet musiał se tatuować nazwy 3 ulic obok więzienia fox river - biedaczek by ich nie spamiętał przecie, no kur.wa żenada.

Podejrzewam że w 3 serii definitywnie się pożegnamy bo coraz bardziej szkoda mi czasu na coś co się już niewiele rózni od mody na sukces.
Pierwsze 6-7 odcinków serii 1 było ok. Potem sie zrobiło guano.
ale co się dziwić -
komercjalizacja zawsze prowadzi do zgnilizny.

sajonara.