Pozwole sobie na mala dygresje, przy okazji komentowania tak dobrego serialu jakims jest niewatpliwie Prison Break.
Generalnie ciekawym jest fakt ze wraz z powstawaniem coraz lepszych, nowatorskich seriali, bazujacych na swietnych pomyslach i opierajacych swoja jakosc na doskonalych scenariuszach i niezlej grze aktorow, nieznanych dotad szerszej publicznosci idzie fala coraz glupszych,powtarzalnych, wrecz identycznych filmow. Kiedy ostatnio powstal jakis dobry film bedacy jakims novum w calej masie produkcji ktore juz widzielismy? Ja nie potrafie wymienic takich tytułow juz od bardzo dawna, najwidoczniej skonczyly sie pomysly i teraz fundamentem sa stare dobre wyprobowane schematy, albo kopiowanie pomyslow z innych panstw, jak np. ostatnio infiltracja, swoja droga dobry film, ale jednak to juz bylo (infernal affairs). Skad sie to bierze, moze stad ze ludzie piszacy dobre scenariusze do takich filmow, wlasciwie seriali jak PB maja jeszcze czyste umysly nie zaprzatniete pogonia za pieniadzem i potrafia zaryzykowac stawiajac na cos, czego jescze nie bylo, a wiec na to co moze sie nie spodobac, dlatego tez uwazam ze nadzieje kina staly sie ... seriale, co wydaje sie ogromna sprzecznoscia, bo to przeciez produkcja tv, ale jednak taka ktora wprowadza element swiezosci, taki jakiego amerykanskie kino nie moze nam zaproponowac
Dlatego tez odradzam ogladanie amerykanskich filmow, ktore nie niosa nic nowego i nie sprawiaja ze o nich pamietamy, i dlatego tez nie mozemy sie doczekac kolejnych odcinkow PB, ktore zawsze przynosza ze soba element sensacji i niespodziewanych zwrotow akcji. Caly ten moj maly wywod mial zobrazowac dlaczego seriale znowu moga zaczac krolowac na ekranach naszych telewizorow, a kino pojdzie w odstawke, skonczyly sie dzieki Bogu czasy oper mydlanych i telenowel rodem z poludniowej ameryki, telewizja wyrusza na podboj widzow, jak na razie z dobrym skutkiem.
pzdr
Napisałem na ten temat felieton. Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z Tobą
tak, to prawda, jest wiele nowych, ciekawych seriali, które nieraz sa lepsze od tych wszystkich podobnych do siebie filmów ;) ale jednak filmy też warto oglądać, zawsze mozna wynaleźć jakąś perełkę ;) ja osobiście uwielbiam i seriale i filmy, chociaż w ostatnim czasie bardziej ineresuję sie serialami ;-)