Łyslera chcieli wyciągnąć scenarzyści aby móc go zabić w pierwszym odcinku 4 serii.
chciala go wyciagnac Firma poniewaz posiadal on wazne informacje tj. jakies wspolrzedne :p a tak naprawda chcieli go wyciagnac poniewaz mial on ksiazke ktora pomoglaby w zdobyciu Scylli i sprzedania jej za duzo kasy :p to tak w skrocie.
no wlasnie do tego zmierzam. po co firma chciala wyciagnac whistlera skoro chcial ja udupic??
Prawdopodobnie ten przewodnik Whistlera miał służyć do czegoś innego, ewentualnie scylla miała być czymś innym, ale jak pewnie wszystkim wiadomo poprzedni sezon wielu seriali zakończył się w połowie przez strajk i producenci musieli improwizować, w związku z czym w wielu produkcjach nastąpiły wielkie zmiany. To samo pewnie spotkało Prison Break. Część rzeczy dodano, wiele usinięto lub zmieniono. Niestety w PB widać, że producenci sub scenarzyści się nieco pogubili i wyszło na to, że firma sama siebie chciała okraść. Inna sprawa, że w PB jest znacznie więcej dziwnych zdarzeń i niekonsekwencji - choćby wskrzeszenie Sary.
Z tego co ja rozumiem z pierwszego odcinka 4 sezonu, jeden dysk od Scylli zaginął czy też dostał się w niepowołane ręce, które to "ręce" chciały sprzedać dysk z powrotem Firmie. Whistler był kontaktem Firmy z tymi kolesiami, dlatego trzeba było go wyciągnąć w tydzień, żeby dokończyć transakcję. ( O tym mówi Gretchen Generałowi w 1. odc.)Podejrzewam że Firma wiedziała, że dysk to jeden z sześciu kluczy, Whistler mógł myśleć, że ten jeden dysk to Scylla, toteż go skopiował i próbował przekazać Michaelowi, ale został zabity.
Do końca nie jestem pewna, czy Whistler był ten dobry i chciał dysk oddać by Firmę rozwalić, czy chciał ją po prostu sprzedać; pewne jest że przez Firmę został zamordowany za zdradę, a Gretchen dostało się za brak przypilnowania Whistlera.
Tak więc Whistler spełnił zadanie wobec Firmy ale nie to drugie, czyli ich zdemaskowanie; wręcz przeciwnie sam został zdemaskowany, za co dostał kulkę w łeb - a dysk i jego kopia szczęśliwie wróciły do Tuxhorna.
Jeśli się nie mylę to w 3 sezonie nie było w ogóle mowy o scylli tylko o przewodniku z kodami, dla którego właśnie Whistler został wyciągnięty - ale jak widać scenariusz został zmieniony.
Whistler to po angielsku "gwizdek", i to chyba wszystko wyjasnia prawda? Józek Gwizdek, nie musze wiecej tlumaczyc..!
skoro whisler myslal ze scylla to ten jeden dysk ktory skopiowal to po co w swoim przewodniku mial ukryta mape i plan dostania sie do pomieszczenia w ktorym rzeczywiscie znajdowala sie scylla.... pokrecone to wszystko ;p
Reasumując-nic nie kumam,ale mam to gdzieś,rezygnuję z oglądania 4 serii(czy tam której);)Mam jedynie nadzieję,że T-Bag ocaleje