Jeśli ktoś ma ochotę to anime leci na AXN SCFI z polskimi napisami
W nocy z soboty na niedzielę.
Teraz(tj 31.01.2010) będą od godziny 2 do godziny 3 dwa odcinki(5,6)
Pozdrowienia
Z napisami nie warto. Żeby dali lektora/dubbing to by można się zastanowić. Zawsze można się skupić bardziej na oglądaniu niż na czytaniu.
To samo można znaleźć w internecie i to w HD16:9, chociaż jakość napisów na AXN jest z pewnością lepsza.
Niestety Soul Eater jest obecnie licencjonowany i jak na razie jego ściąganie jest nie legalne.
Każdy ma swoje zdanie. Ale chodziło mi, że "To samo można znaleźć w internecie i to w HD16:9" o przyzwoitej porze.
jak słusznie ZupkaChinska wspomniał/a wcześniej każdy ma swoje zdanie (i preferencje).
Osobiście również wolę napisy niż dubbing/lektora w anime (w filmach lektor ujdzie - dubbing bywa zbrodnią jak choćby w Avengersach^^ - niech ich licho jak spaprali!) bo polskie głosy zabijają klimat. nawet polskie napisy nie służą oglądaniu bo zwykle ich poziom żałosny (już pomijam, że niektóre są pisane przez ludzi robiących błędy w stylu "powonchał kwiaty") ludzie mają problemy z dobieraniem odpowiednich zwrotów przy tłumaczeniu (jak jest polski odpowiednik angielskiego słowa to go nie tłumaczą wcale tylko zostawiają nawet jak niezbyt pasuje - i tak element pozostaje po polsku elementem gdy chodzi o "żywioł"), pal licho, że trudniejsze zdania wwalają w translator i nawet nie poprawiają ale też tłumaczą dosłownie co słyszą (a w japońskim szyk zdania jest inny niż w angielskim, w angielskim niż w polskim - niestety nasi tłumacze tłumaczą angielski tekst słowo po słowie zapominając, że można słowa poprzestawiać by brzmiało zrozumialej).
ufff - ale oftop^^ ale poważnie - strasznie jestem cięty na poziom polskich subów (amatorskich) w anime...
a co do kwestii "tv czy na kompie" nie każdy musi lubić/umieć bawić się w piractwo. niektórzy wolą oglądać telewizję po prostu niż filmy na kompie choć na tym ostatnim mogą oglądać co chcą a na tym pierwszym to co akurat leci. fajnie, że jakakolwiek telewizja w naszym kraju puszcza/ła coś takiego.
PS: swoją drogą anime jest zajebiste;P znaczy mam za sobą 1 odcinek dopiero^^ ale ja jebieXD takiej mieszanki komedii z horrorem ("scenografia" mało przytulna- no i choćby takie momenty jak pierwsze sekundy z ofiarą jacka reapera nie nadają się dla dzieci^^) nie mogę się doczekać ciągu dalszego:P