PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39360
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Serial się zakończył i chciałbym was zapytać o najlepszą według was scene w całym serialu. Mi osobiście podobało się kilka a oto te od tej najbardziej(choć przyznam że wiele rzeczy mogłem zapomnieć i może z czasem sobie poprzypominam)

1. Pogrzeb Kriksosa i moment w którym wymieniają poległych a poźniej zapowowiadają walkę
2. Śmierć Kriksosa gdy patrzy na swoją ukochaną i poźniej obraz w jej oczach jego głowy
3. Walka na arenie gdy ją spalili i chyba wtedy Rhaskos zginął
4. Śmierć Sury
A wasze propozycje?

wompat

Ostro pojechałeś z tym tematem, ale spróbuję wymienić te, które przyjdą mi do głowy albo te, które z niej nie wypadły:

- walka Gannicusa bez broni
- walka Gannicusa z zawiązanymi oczami "będę celował tam, gdzie śmierdzi gównem"
- pierwsza walka Crixusa z Gannicusem
- walka Gannicusa z Barką
- pojedynek Gannicusa z tym śliskim rzymianinem w willi Batiatusa
- ostatnie słowa Gannicusa skierowane do Crixusa i ofiarowanie mu naszyjnika

- pierwsza walka na arenie Spartacusa
- trening Ojnomaosa z Crixusem i Spartacusem przed walką z Teoklesem
- walka Spartacusa i Crixusa z Teoklesem
- walka Spartacusa z 6? trackimi wojownikami
- walka Spartacusa ze strażą Glabera w willi Batiatusa
- większość wymiany zdań pomiędzy Spartacusem a Crixusem
- martwa Sura w rękach Spartacusa
- strącenie gladiatora w przepaść przez Spartacusa
- podłożenie przez Crixusa tarczy, jako znak dla Spartacusa (finał)

- walka Ojnomaosa z ulicznymi oprychami
- ucieczka w lesie przed oddziałem Ashura
- pojmanie Crixusa
- pojawienie się Gannicusa
- walka Crixusa na arenie
- większość scen z udziałem Gannicusa
- pojawienie się Egipcjanina
- zebranie ekipy 'przyjemniaczków' przez Ashura i ich seria przesłuchań
- Crixus rzucający się na Sedulusa
- Spartacus zabijający Sedulusa
- "Gannicus made a decision"
- walka w lesie i obrona świątyni
- powalenie Egipcjanina przez Spartacusa
- "Glorious Death"

- pierwsza walka z oddziałami Furiusza i Kosyniusza
- rozmowa Spartacusa z Diotimusem (problem żywności)
- rzut włócznią w jeźdźca przez Spartacusa
- walka Krassusa z gladiatorem
- trening Gannicusa z Cezarem
- decymacja na przemian z wyżynaniem rzymian
- zdrada Heracleo i walka w porcie
- walka Agrona i Donara z Cezarem
- 'zeskok' Spartacusa, Gannicusa i Crixusa na plac pośród walczących żołnierzy rzymskich oraz cała sekwencja walki
- Gannicus pozostający w mieście
- walka Donara z Cezarem
- uczieczka Gannicusa z miasta
- walka Crixusa z 6? legionistami
- pojedynek Spartacusa z Crixusem
- pokazanie wału Krassusa wyścielonego trupami
- walka na bagnach
- rozmowy Spartacusa z Agronem oraz Spartacusa z Crixusem
- finałowa bitwa oddziału Crixusa
- wywołanie Cezara przez Agrona
- wywołanie Crixusa przez Cezara
- śmierć Crixusa
- zasadzka na Krassusa
- przygotowywanie igrzysk
- krzyżowanie Agrona
- walka Spartacusa z dwoma legionistami, zwłaszcza po słowach Gannicusa "wiesz, kim jesteś i co musisz zrobić"
- rozmowa Spartacusa z Krassusem
- początek bitwy
- szarża Gannicusa na czele jazdy
- wyskok Spartacusa na Krassusa na koniu
- "protect the imperator!"
- szarża Spartacusa przeciwko Krassusowi i jego gwardii
- Gannicus wywołujący Cezara
- ostatnie słowa Saxy
- Gannicus powoli zostający sam na placu boju
- walka Spartacusa z Krassuem
- śmierć Gannicusa
- śmierć Spartacusa

Podzieliłem te sceny w dość niejasny sposób na sezony, wymieniłem tylko garstkę, głównie sceny walki.
Pisałem z marszu, pewnie zapomniałem o dziesiątkach, które mną wstrząsnęły, po prostu musiałbym wymieniać do wieczora, nie mówiąc o rozpisywaniu się nad każdą z nich a byłoby o czym pisać.

ocenił(a) serial na 10
TheBoss

Świetny zbiór scen! To dowodzi temu, że serial był naprawdę genialny :)

ocenił(a) serial na 10
TheBoss

Zdecydowanie najlepsza scena to Gannicus powoli zostający sam na placu boju. Jego bezradność wobec miażdzącej siły wroga, a zarazem determinacja walki do samego końca zostały ukazane w mistrzowski sposób.

Poza tym super wstawki Gannicusa w stylu "glorious death" pod Wezuwiuszem, albo dialog z Crixusem przy ataku na willę:
Gannicus: Let us hope there are not too few Romans to kill.
Crixus: I'm surrounded by mad fuc.ks.

ocenił(a) serial na 9
inn0cent

Mówiąc szczerze w głowie mam nadal wczorajszy odcinek i na samą myśl o ostatniej scenie z Gannicusem łzy mi się cisną do oczu. Ta scena mnie prześladuje i ciągle się nią katuje.

ocenił(a) serial na 10
basiulka_1030

Haha o tym samym myślałem :D

ocenił(a) serial na 10
basiulka_1030

Mam to samo... A dzisiaj leci pierwszy odcinek GotA na Pulsie, wiec tez będę się katować oglądając początku Gannicusa, mając w głowie jego koniec :/

ocenił(a) serial na 9
Jucha91

Nie spodziewałam się takiego zakończenia. Był z mojej dwójki ulubionych bohaterów i miał ten piękny, trochę krzywy uśmiech. Nie wiem kiedy przeboleję takie zakończenie. Dobrze, że Agron przeżył, bo to by było dla mnie już zbyt wiele.

ocenił(a) serial na 10
basiulka_1030

Ja akurat nie byłam zwolenniczką Agrona. Tzn był mi obojętny. Ale Gannicusa przeboleć nie mogę cały czas, a scenę jego upadku oglądałam chyba już ze 20 razy :/

ocenił(a) serial na 9
Jucha91

Też to robiłam i za każdym razem ryk. Czuje się jakby ktoś bardzo ważny memu sercu odszedł, nigdy żadna scena tak mnie nie rozbiła.

ocenił(a) serial na 10
basiulka_1030

rzućcie okiem na pozostałe filmy Dustina. Jest to dobra droga do "zapchania" tej dziury, która została po zakończonym serialu. Zupełnie jak po dobrej książce... :)

ocenił(a) serial na 10
inn0cent

Jaki film proponujesz? :)

Jucha91

Np. w tej krótkometrażówce masz Dustina :)
http://vimeo.com/18082451
Ale ogólnie to chyba dość ciężko znaleźć z nim filmy i częściej gra role epizodyczne... ;/

ocenił(a) serial na 10
Jucha91

http://www.youtube.com/watch?v=b5zep89Ext0 :p

ocenił(a) serial na 10
inn0cent

Dustin z gitarą! Wow :D Pasuje mu :)

inn0cent

Heh, ten dialog był rzeczywiście zabawny i jeszcze Spartacus, nabierający coraz bardziej animuszu, pomiędzy nimi. :)
Gannicus w ostatniej walce był niesamowity a jednocześnie naturalny. Wobec rzymskiego szyku bojowego rzeczywiście był bezradny, ale jego wola walki była niebywała, jeszcze zdążył kilku legionistów pozbawić życia. Chciałoby się, aby ta scena trwała dłużej i zanim Cezar odważyłby się podejść do Celta, musiałby się przekopywać przez dziesiątki trupów Byłoby z pewnością mniej realistycznie, ale czy ten serial właśnie nas nie przyzwyczaił do takich? :) Myślę, że koniec końców, DeKnight oddał hołd tej postaci. W zasadzie robił to cały czas, lepiej czy gorzej, ale robił. 6 odcinek należał do Gannicusa i chyba każdy poznał się na tym zabiegu gloryfikującym tą postać. Losy ostatniej bitwy były przesądzone, Spartacus prosił o dokonanie 'niemożliwego' a Gannicus wiedział, że zginie. Sądzę, że proporcje zostały dobrze zachowane, to w końcu nie była arena a sam Gannicus miał więcej, niż 3-4 przeciwników na sobie. Zginął, jak wszyscy 'potępieni', zero litości, zero chwały, ale tak myśleli tylko rzymianie. Wg mnie każdy bohater odnalazł to, czego poszukiwał. Crixus został powalony w walce, w dodatku sam zadecydował o jej losach i przynajmniej nie musiał patrzeć na śmierć Naevii. Gannicus prawdopodobnie odpowiedział sobie na wiele kwestii i poświęcił się dla 'sprawy' (jego wyraz twarzy zaraz przed przybiciem do krzyża był bardzo wymowny i przynajmniej ja wiele z niego odczytałem), którą z kolei wreszcie pojął Spartacus. Nasz bohater zginął jako wolny człowiek. I znów wyraz twarzy, którego nie zapomnę, kiedy ledwo żywy spoglądał na pole bitwy, której losy były już przesądzone. "Spartacus, to nawet nie jest moje imię..." - liczyłem na taką kwestię w finale. :) A Agron przeżył, ale możliwość życia najbardziej mi pasowała właśnie do tej postaci. Może dlatego, że miał naprawdę silny charakter i potrafiłby poradzić sobie po tym wszystkim? Sam nie wiem, pozostali byli na nią skazani a Agron, abstrahując od tego, czy był postacią historyczną, wykazywał większe przysposobienie do egzystencji w 'normalnym' świecie.

inn0cent

Walka do samego końca? o czym ty mówisz? przecież to była klapa on czekał na chwalebną śmierć WTF? reżyserze? Gannicus przestaje walczyć i czeka na śmierć zamiast rzucić się na Cezara?

ocenił(a) serial na 8
wompat

GotA:
- Gnejus z płonącą siecią, w ostatniej walce
- Lukrecja i Kwintus w kąpieli, kiedy myśleli, że będą musieli opuścić dom Batiatusa
- Kwintus z ojcem żegnający starą arenę
- Lukrecja mówiąca ojcu Kwintusa: "I'm far worse."
- okaleczony Ashur wyłaniający się zza kolumny

BaS:
- trening przed Teoklesem / walka z nim
- pierwsza przemowa Onomejusa
- słowne potyczki Batiatusa i Soloniusza, ze szczególnym wyróżnieniem ociekającego słodkim jadem: "Ah, good Solonius ..."
- one linery Batiatusa
- zajarana Illithyia oglądająca nowych gladiatorów i Batiatus każący im się rozebrać
- śmierć Varro i rozpacz Spartakusa w swojej celi
- Duro i "I save you this time, brother" oraz "I would rather die before I kill my own brother!"
- Spartakus udowadniający swoją legendę przed Glaberem
- Ashur błagający Onomejusa o śmierć godną gladiatora
- śmierć Barki przeplatane z tańczącym ze szczęścia Pietrosem
- walki Spartakusa w podziemiach
- "We will kill'em all"
- Kriksus poklepujący tarczę i skok Spartakusa

V:
- Spartakus vs. Sedulus
- zawalenie areny
- wyjście Ganikusa na arenę
- Agron i Nasir pilnujący Illithyii
- Egipcjanin robiący sieczkę w domu Seppiusza
- morderstwo Seppii i sex Glabera z Illithyią
- ninja Ashur w podziemiach
- rozmowa Ashura i Onomejusa o Ganikusie i Melicie
- najazd Glabera na świątynię i ściana ognia

WotD:
- spotkanie z piratami na plaży i zasięg Heracleo
- potyczki słowne Cezara z Tyberiuszem
- decymacja, szczególnie: "Lesson well learn ... Imperator." i mina Krassusa
- umierający Spartakus, czekający na ostateczny cios Krassusa
- "Now would be the time to run." i wejście Rzymian do Lacjum
- rozmwa Ganikusa i Attiusa o wyimaginowanym kocie
- śmierć Kriksusa
- wspominanie zmarłych
- bojący się wody Lugo i drażniąca go Saxa na statku

o wielu pewnie zapomniałam, tyle, tak na szybko

wompat

Heh musiałbym to jeszcze raz wszystko oglądnąć i z notesem siedzieć xD Mnóstwo takich scen było. Duże wrażenie wywarła na mnie scena jak obtoczyli Gannikusa, który nie miał żadnych szans... Albo to jak Gannikus zaatakował wóz z Ilithyia... coś epickiego. Albo to jak SPartakus się odwrócił (ostatni odcinek) i zobaczył jak jego armia została już otoczona = klęska. Również wzruszająca scena :(( Zresztą tak jak piszę mnóstwo było takich scen i oczywiście z innymi postaciami również :)

ocenił(a) serial na 10
Nomad1000

Mi chodzilo raczej o takie 2-4 najbardziej tkwiące w pamięci

ocenił(a) serial na 9
Nomad1000

01. Andy Whitfield w finale "I'AM SPARTACUS !!!!!!"
02. Śmierć Spartacusa / śmierć Crixusa
03. Andy trzymający umierającą Surę.
04. Walka z Teoklesa z Tym co sprowadził deszcz.
05. Finałowa bitwa z Vengeance
06. Crixus walczy z 6 rzymianami
07. Gannikus kontra Egipcjanim
08. Gannikus "podkłada" się Crixusowi patrząc na Melite.
09. Pogrzeb Crixusa i wspomnienie wszystkich bohaterów
10. Spartacus patrzący na Trację na mapie.

ocenił(a) serial na 9
Sawyerr

Ujęcie gdy Spartacus spogląda na tereny Tracji bezcenne. Ta scena jak i wiele innych to żywy dowód iż każdy z nas w pewnym stopniu utożsamił się z głównym bohaterem, jego historią, losami, smutkiem i zemstą. Ciężko będzie wrócić do szarej rzeczywistości.

ocenił(a) serial na 9
bartosz18

Okrzyk Crixosa w ostatnim odcinku 1 serii : "kill them all, kill them all" i jadka
A druga scena to śmierć Crixosa i motyw ucięcia głowy, chyba jedna z najlepszych scen śmierci jaką widziałem, nie było w tym patetyczności, wzniosłych gadek itd

2 sceny Gannicusa - jedna to scena pojmania go w ostatnim odcinku, gdy walczył do końca odbijając się od rzymskich tarcz,a druga scena w mieście, gdzie Gannicus zabija "piratów"

Mowa Spartacusa na pogrzebie Crixosa i późniejsze wznoszenie imion poległych. min ''For Sura"

bartosz18

O tak. jak spoglądał na mapę Tracji - aż się serducho krajało...

drenz

w którym odcinku której serii to było? bo chyba przeoczyłam

Seiya

W ostatnim odcinku ostatniej serii, tuż przed ostateczną bitwą :)

wompat

Gdybym miała wybrać jedną jedyną, która zostanie mi w pamięci, która wzruszyła mnie jak żadna inna, to musiałaby to być (werble):

Spartakus rozpaczający po śmierci Varro - emocje, emocje i jeszcze raz emocje, świetna muzyka w tle i brak ukojenia, mimo że w ramionach Miry (chlip, chlip)

wompat

Dobra też była scena jak Krassus mówi do Spartakusa: "Gdybys mógł byc Rzymianinem i stać u mego boku" no i jak Spartakus umierał na tym wzgórzu.

wompat

Spartacus jest naładowany świetnymi scenami, dialogami, ujęciami kamery.

Ale jest jedna scena, która rule them all - to jest cała scena od momentu wesołego poddania się Varro w trakcie pokazowej walki ze Spartakusem do momentu jego śmierci.
Tak się powinno umierać w serialach.
Ta scena, to jakby DeKnight wyrwał mi serce, zdeptał, podpalił i na koniec przejechał kosiarką bez napędu. Potem, w trakcie żałoby Spartakusa jeszcze dochodziły psy, które szarpały to moje biedne, skrwawione serce..
Inna scena, w której również było mi bardzo smutno i która też trwała długo, co przedłużało żal, to decymacja Sabinusa z udziałem Tybka. Jeej..

Właściwie, to najlepsze śmierci dostali właśnie Varro, Sabinus i Spartakus - dwie pierwsze ze względu na poziom wywołanego szoku, Sparty, no bo to piękne było c'nie.

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

ta scena:
http://www.youtube.com/watch?v=8Ce9IgB8mxg
ze szczególnym uwzględnieniem tego momentu:
http://www.youtube.com/watch?v=T94sDXJR0cs
to po prostu majstersztyk. Balet aktorski dwóch naprawdę dobrych aktorów. W Polsce nie mamy takich aktorów profesjonalnych kinowych, jak w USA mają serialowych...

A generalnie najlepsza scena IMO:
http://www.youtube.com/watch?v=4Vr7v_DRRyQ

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

To jest super sprawa, nie? Dwa i pół sezonu później nie ma sceny śmierci, która nawet podskoczyłaby do Varro. Sabinusa trzeba wspomnieć, ale z jego postacią za mało się zżyliśmy, by jego śmierć aż tak utknęła w głowach większości fanów. Choć wg mnie to scena druga po Varro. Szkoda, że taka pomijana.

wompat

To jest najlepsza scena, mało co się z podnietki nie zesrałem: http://www.youtube.com/watch?v=b6HmBx3mg7c

ocenił(a) serial na 10
Filips19

wiele było tych scen:
przemowa Crixosa, a w tle, w wąwozie powoli zbliżające się legiony rzymskie
walka Krassusa ze Spartacusem
walka Spartacusa z żołnierzami Glabera
większość walk Egipcjanina
śmierć Spartacusa,
Ashur wychodzi razem z Batiatusem na spotkanie w kanałach, a tam Soloniusz nad trupem

ocenił(a) serial na 9
wompat

Starcie Spartacusa z ludzmi Glabbera w willi batiatusa

wompat

A ja ostatnio przeglądałem wszystkie odcinki z wszystkich sezonów i w B&S była taka scena jak ten wielki rekrut Segovax pokazuję swojego końskiego pindola, a potem jest ujęcie na którym spogląda na niego kontem oka Agron ;P z pewnością nie jest to najlepsza scena ale z perspektywy czasu śmieszna, gdy widziałem ją pierwszy raz to nawet nie zwróciłem uwagi, a teraz juz wiem żę Agron już wcześniej miał upodobania jakie miał ;)

VC15

"teraz juz wiem żę Agron już wcześniej miał upodobania jakie miał ;)"
szczególnie, że się z nimi urodził, to faktycznie wcześniej.

ocenił(a) serial na 10
wompat

1.Krew i piach:
- pierwsze spotkanie Spartacusa z Kriksosem,
- walki Spartacusa w podziemiach,
- modlitwa Batiatusa o deszcz :)
- trening Kriksos & Spartacus vs Oenomaus,
- Spartacus & Kriksos vs Theokoles,
- smierć Barci,
- śmierć Sury,
- Spartacus vs 6 Traków,
- Spartacus vs Kriksos ( walka pokazowa),
- scena erotyczna z udziałem Spartacusa i Ilythyi,
- śmierć Varro,
- rozpacz Spartacusa po śmierci Varro,
- Crixos vs Perykles,
- Spartacus vs Soloniusz,
- Ashur wręcza "prezent" Kriksosowi i oznajmia, że przenosi się do Willi (niezapomniana rozmowa :) ),
- Spartacus vs żołnierze Glabera,
- Ashur na oczach Kriksosa obejmuje Naevie i patrzy na niego z usmieszkiem,
- biczowanie Kriksosa i rozstanie z Naevia,
- zdobycie willi Batiatusa.
2.Bogowie Areny:
- Gannikus na arenie,
- Ashur jako tłumacz Dagana :)
- walka Gannikusa z zawiązanymi oczami,
- pobicie Batiatusa ,
- Oenomaus vs doctore i sex Gannikusa z Melitą,
- "I have done terrible thing" - rozpacz Melity, Gannikusa i Oenomausa przy jednoczesnej radości Batiatusa i Lucretii,
- Kriksos vs Auctus,
- dom Batiatusa vs dom Soloniusza.
3.Zemsta:
- Oenomaus w podziemiach,
- zniszczenie areny,
- Spartacus vs Gannikus,
- walki Egipcjanina,
- bijatyka między ludźmi Spartacusa a Germanami + śmierć Sedullusa,
- Gannicus & Oenomaus vs Kriksos & Agron - walka na pięści,
- samobójstwo Lucretii,
- Spartacus vs Glabber, smierć Glabera.
4.Wojna potepionych:
- rebelianci vs wojska Kossyniusza i Furiusza,
- Krassus vs Hilarius,
- śmierć Kossyniusza i Furiusza,
- zdobywanie miasta,
- Kriksos karze walczyć Rzymianom o pajdę chleba,
- decymacja,
- rzeź w Sinuessie,
- ucieczka Gannikusa z miasta,
- Spartacus vs Kriksos - bójka,
- śmierć Kriksosa,
- igrzyska za cześć Kriksosa i poległych rebeliantów,
- smierć Saxy,
- Gannicus otoczny przez Rzymian i jego ostatnie ciosy,
- Spartacus vs Krassus,
- śmierć Gannicusa,
- śmierć Spartacusa.

ocenił(a) serial na 9
hubsobik1234

najlepsze sceny ? hmm,na 1-szy rzut oka rzuca mi się śmierć Dura,ahh ale za nim płakałem,nie wiedząc czemu,później za śmiercią Oenomaosa(jak to się pisze ;D),Gannicusa i Spartakusa,naprawdę godne śmierci ich spotkały RIP.Tylko te momenty

wompat

nie będę wypisywać moich ulubionych bo wiele ich jest a czasem są to nawet pojedyncze ujęcia i wymiany zdań

i to właśnie podoba mi się w tym serialu najbardziej, ujęcia, zwolnienia, zwłaszcza w czasie walk oraz takie jakby mini klipy pokazujące dwa wydarzenia jednocześnie z towarzyszeniem świetnej, pasującej do tego muzyki jak np. Oenomaos z martwą Melitą i Batiatus patrzący na ojca, sex Ganikusa i Melity jednocześnie z walką Oenomausa i Doctore
śmierć Crixosa również była świetnie pokazana, bardzo wzruszająca scena...

jako że lubię takie reżyserskie smaczki z przyjemnością ogląda mi się ten serial

poza tym uważam, że serial ma świetny scenariusz, intrygi, zaskakujące zdarzenia, ciekawe dialogi nie pozwalają się nudzić
oglądałam z netu wszystkie serie od razu i dosłownie je wchłonęłam w kilka dni :)