PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39350
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Czy wie ktoś z was może, czy rzeczywiście istniał ktoś taki jak Gannikus, czy został on wymyślony na potrzeby serialu??

ocenił(a) serial na 10
Amazingfreak

Tak, Gannikus to postać historyczna. Był jednym z przywódców powstania, tak jak w serialu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gannicus

ocenił(a) serial na 9
dirt16

Dziękuję bardzo! :)

ocenił(a) serial na 10
Amazingfreak

Ogólnie serial zawierał całkiem sporo faktów historycznych, co mnie niezmiernie zaskoczyło i ucieszyło ;) Oczywiście rzeczy jak stosunki między bohaterami nie mogły zostać oddane w pełni historycznie (to chyba oczywiste), ale jeżeli zajrzymy do poczciwej Wikipedii to zorientujemy się, że serial choć jest obrazem swoich twórców nie jest zupełną fikcją, bo większość tych postaci żyła naprawdę, a miejsca i przebieg kampanii Spartakusa nie jest wielce inny od tego, który miał miejsce w rzeczywistości ;)

ocenił(a) serial na 8
Gliv

tak wile w prawdy w tym co pokazali w seriali np
dowódcą głównym był Spartakus
istnieli tacy dowódcy jak Crixus, Gannikus i Oneamous
początkowym wrogiem faktyczniem był Legat Glaber
arena w której Spartakus walczył faktycznie była w Kapui i rzeczywiście był pod banderą Batatiusa
prawdą jest że głównym przeciwnikiem był Krasus oraz Cezar
bitwa pod Wezuwiuszem i zejście po winorośli to też prawda
śmierć Spartakusa też był dobrze ukazana w historii było że zabił by Krasusa gdyby nie pomoc jego Centurionów czy kogoś tam
odłączenie Crixosa też miało miejsce razem z jego śmiercią

ocenił(a) serial na 10
Lukario

a jak wygląda sprawa z Agronem, on był na równi z Crixsosem i Gannikusem, a jako jedyny z przywódców przeżył, a raz nawet otarł sie o śmierć przez ukrzyżowanie (że przeżyje tego najmniej sie spodziewałem a fajnie bo lubiłem jego postac i chyb a najbardziej sie zmienił z tych od początku, szkoda, ze tylko homo), wiadomo wtedy była wymiana, no i właśnie czy taka wymiana miała wogule miejsce, czy rzeczywiście Tyberiusz porwał Spartakus i zginoł tam włąsnie ??

ocenił(a) serial na 10
SlimShady85

Agron nie jest postacią historyczną, zamiast niego był Kastus który zginął w którejś bitwie pod koniec powstania. Wydaje mi się, że zastąpili Kastusa Agronem bo Kastus nie był gejem (przynajmiej historia nic o tym nie mówi). No i ktoś ze szkoły Batiatusa musiał przeżyć aby ponieść legendę o Spartakusie.

Tyberiusz również nie jest postacią historyczną więc żadnego porwania również nie było.

ocenił(a) serial na 10
dirt16

Dzięki :) bardzo mnie to ciekawiło a nigdzie nie umiałem znaleść jasnej odpowiedzi, lubiłem postać Agrona i ucieszyło mnie jego przezycie, pomimo, ze był homo. W każdym razie Agron czy Tymeriusz w serialu bardzo urozmaicali przebieg zdarzeń.