Co myślicie na temat kolejnego odcinka?
Jak dla mnie super, ogólnie jestem zadowolony z formy jaki trzyma te sezon. Natomiast
końcówka strasznie mnie... może nie tyle zawiodła, co uważam że to przegięcie. Gdyby
Crixus teraz zginął z rąk Ashura to nie oglądałbym tego dalej bo są pewne granice tego, jak
można szastać emocjami widza :P Osobiście bardzo to przeżyłem, bo Crixus to moja
ulubiona postać. Zapewne teraz pojmą go i wykorzystają jako przynętę na Spartacusa, który
będzie chciał go odbić. Niby daje to wiele możliwości i pozwala rozwinąć akcję, niemniej i
tak mi się to rozwiązanie nie podoba. Przegięcie.
Też bezsens tej sceny jak dla mnie, dlaczego Spartacus nie poszedł pomóc Crixusowi tylko
gapił się jak go zabijają [bo mogli]? Totalne zaprzecznie tego, co cały czas prezentował
swoją postacią. Generalnie końcówka na minus.
Muszę przyznać natomiast, że Liam zaczął przekonywać mnie swoją grą i radzi sobie
naprawdę dobrze w roli Spartacusa ;)
W większości się z Tobą zgadzam. Też byłam w szoku oglądając końcówkę, i powtarzałam sobie że jak Crixus zginie to mam gdzieś ten serial. Nie jest moją ulubioną postacią, a nawet jedną z mniej ulubionych ale serial straciłby połowę swojej wartości gdyby Gal zginą tak wcześnie i w taki sposób. W trailerach do przyszłych odcinków widać go jednak jak walczy dalej ramię w ramię ze Spartacusem (i nawet Agronem;) więc pewnie nasz bohater ocali go z rąk Rzymian. Zawiódł mnie za to Agron, który w tym sezonie jest moją ulubioną postacią, za to w jaki sposób okłamał Crixusa. Z jednej strony miał rację, to była tak naprawdę sprawa Crixusa i jego ekipy, nie musieli narażać całej reszty żeby znaleźć Naevie, choś bardzo im kibicowałam by w końcu się udało. No i Tyberiusz, pokazał się z ładnej strony mówiąc Crixusowi prawdę i oferując swoją pomoc w kopalniach. No i okazało się że Agron jest dla niego kimś więcej niż tylko "bratem". Mam tylko nadzieję że nie wyniknie z tego jakiś romans (w stylu Barki i Pietrosa), bo sam Agron traktuje go raczej jak młodszego brata...
No to fakt, zapewne go odbiją i myślę, że będzie to wyglądało tak, że właśnie w znacznej mierze przyczyni się do tego sam Argon co sprawi, że "ekipa" znów będzie w komplecie i względnej zgodzie. Fakt, że też się zawiodłem na postawie Germana. Widząc jak zabija tego człowieka mającego wiedzę o Naevii i mówiąc Crixusowi, że ta nie żyje, pomyślałem sobie - cholera, chyba kłamie. Gdyby nie to to pozwoliłby temu strażnikowi żeby osobiście przekazał wiadomość i wyciągnęli by więcej. Z drugiej strony nie chciało mi się wierzyć, że zrobiłby coś tak niehonorowego. Potem jak podczas płaczu Crixusa powiedział coś o żalu do całej sytuacji, to w drugą stronę - nie, na bank jednak nie kłamał, przecież by się tak gladiator nie zeszmacił. A potem jednak znów na odwrót ;) No i też racja, że nie jest ta sytuacja czarno-biała, każdy ma tutaj swoje racje. Tyberiusz tak jak napisałaś pozytywnie zaskakuje i też zgadzam się, że na samą myśl, że mieliby robić jakiś kolejny wątek Barkowo-Pietrosowy to aż się odechciewa... :/ Strasznie by to słabe było, a jakby się jeszcze okazało, że Agron cokolwiek odwzajemni to w ogóle brak słów, oby tego nie spierdzielili czymś takim.
http://spartacus.wikia.com/wiki/Agron
Ale zrąbali... "Agron falls in love for Nassir" :/
Eeee... nie, ja wciąż mam nadzieję że tot tylko gdybanie, to w końcu jakiś rodzaj wikipedii więc każdy mógł sobie tam wpisać co chciał. Nassir być może rzeczywiście zakochał się w Agronie, ale nie musi to być odwzajemnione uczucie. Oczywiście widać że Agron lubi chłopaka ale, jak już pisałam wcześniej, to mi wygląda bardziej na braterskie/przyjacielskie uczucie, podobne do tego jakim darzył Duro. Poczekajmy na dalszy rozwój akcji i zobaczymy co z tego wyjdzie
Wolałabym właśnie taki rozwój wydarzeń... nie chcę powtórki z romansu Barca - Petros :/ Jeszcze jest Chedara, której również podoba się Agron :)
Skoro temat tej dyskusji to opinie o odcinku to chyba logiczne że się porusza wątki z tego odcinka a nie rozmawia się o pogodzie...
U mnie ok. -15*C, pochmurno a u ciebie?
Wyrażając swoją opinie nie trzeba spoilerować, a jeśli się to robi to wypadało by o tym wspomnieć, to tylko 7 literek.
Ja tylko zwróciłem ten fakt zakładającemu tematu nie tobie. Myślę, że się zrozumieliśmy, na przyszłość bez spin i zbędnych komentarzy.
Pozdrawiam.
Uwierz mi, że zawsze zwracam na wpisanie tych 7 literek uwagę kiedy jest powód ;) Jednak wchodzić na wątek dotyczący opinii o odcinku i liczyć, że się czegoś takiego tam nie znajdzie to jest po prostu głupota i nie sądziłem, że trzeba niektórym nawet na takie rzeczy oczywiste zwracać bezpośrednio uwagę. Jakbym chciał napisać tutaj tylko "odcinek był fajny" to bym nie tracił czasu na taką "opinię". Raczej oczywiste, że każdy chce omówić, przeanalizować i skomentować poszczególne sceny.
Jeśli coś Tobie popsułem to przepraszam, bez spiny i sory za tak bezpośrednią odpowiedź, ale naprawdę uważam za głupotę wchodzić w takie wątki przed oglądaniem odcinka.
Jeśli odwiedzasz temat pt. "Opinie" to wypadałoby się domyślić, posługując się podstawowymi zdolnościami czytania ze zrozumieniem, że w środku będą spoilery. To tak jakby pójść dyskotekę i mieć żale, że muzyka za głośna. Paranoja.
Co do odcinka to czuć tendencję zwyżkową, podobnie jak to było w pierwszym sezonie, może to dzięki większej ilości scen z Ashurem, który jest moim ulubieńcem :d Aczkolwiek scena pojmania Kriksosa mogła zostać lepiej zrobiona, zamiast groteskowego "wyprowadź ją bezpiecznie, ja ich zatrzymam!"
Dokładnie, myślałem, że Kriksos ich nie tylko zatrzyma, ale sam wszystkich pozabija (może poza Ashurem i Markusem którzy by zwiali) i po chwili dołączy do Spartakusa i Naevii :).
Jest dobrze, odcinek pozytywnie mnie zaskoczył. Nie wydaje mi się, że to Spartacus ocali Crixusa, skoro ten kazał mu zająć się Naevią, poza tym zapewne będzie uważał go za martwego, bo przecież nie ma powodu, dla którego mieli by go oszczędzić - z punktu widzenia Spartakusa oczywiście. Osobiście chciałbym, żeby to Agron odbił gala i przy okazji wrócił do łask. A jeżeli nie on, to może pora na wkroczenie Gannicusa?
Słabo troszkę w tym odcinku z grą aktorską, gesty i mimika niektórych bohaterów wydawały mi się sztuczne i wymuszone i trochę to zgrzytało, ale to jedyny minus epizodu.
"Osobiście chciałbym, żeby to Agron odbił gala i przy okazji wrócił do łask" - jak dla mnie zdecydowanie najbardziej prawdopodobny scenariusz.
Ciekawe też co z Doctore. Odbiją z ludus? Generalnie też cholernie szkoda, że taki los go spotkał. No i jego spinę z Gannicusem mamy już gwarantowaną w tym momencie, będzie ciekawie.
Na jednym z trailerów było pokazane jak Doctore walczy z Gannicusem na arenie. Odcinek 3 na pewno najlepszy jak do tej pory. Ashur, oczywiście świetna intryga- Tyberius to w końcu jego brat czy nie- jak sądzicie?. Mam nadzieję że odbiją Crixusa i Rhaskosa- bo chyba przeżył, nawet fajna postać z niego.
Obejrzałem trailer, bodajże nr2 i sporo pauzowałem. Mnóstwo spoilerów można w nim znaleźć. W każdym razie widać, że Spartakus ma zarówno Agrona jak i Crixusa po swojej stronie i walczą ramię w ramię.
Jeśli Tyberiusz to brat Ashura to można się po nim spodziewać równie podstępnego zachowania. Jak narazie prezentuje się dobrze. Końcówka odcinka trochę popsuta moim zdaniem, Spartakus stojący za kratami i przyglądający się całej scenie... Mógł puścić panienkę żeby biegła z resztą a sam rzucić się na pomoc bratu. Inną kwestią jest to, że Crixus miał bardzo dużo czasu na ulotnienie się przez tę bramkę kiedy to Spartacus tak namiętnie ją trzymał i przyglądał się całej sytuacji. W tym momencie tylko popcorn, cola i mamy kino bambino. Albo uciekamy, albo pomagamy no ale cóż.
Sam zrozumiałem całą sytuację tak, że Spartakus nie wiem czy Crixus żyje. Ashur zdawał się poczekać aż odbiegnie z Naevią i dopiero wtedy go ogłuszył.
Zobaczymy jak to się rozwinie, twórcy chyba specjalnie robią pierwsze odcinki trochę przegadane żeby później powoli eksplodować i wciągać widza coraz głębiej w fabułę. Będzie tylko ciekawiej
Spartakus by ruszył mu pomóc, też by został złapany i po buncie by było. Oglądałem tylko po angielsku to mniej uważnie, jeszcze raz obejrzę dokładnie z napisami, ale wydaje mi się, że zamknęli się już od drugiej strony, jakby kiksos z rhaskosem sobie radzili i do nich szli, to by otworzyli, dlatego się przyglądał), a jak nie to uciekli i tak zrobili, natomiast nie mógł ryzykować, że i on zostanie pojmany i Naevia. Wiedział, też, że bardziej pomoże Kriksosowi w końcu ratując Naevię, niż narażając ponownie siebie i ją.
I weź teraz człowieku czekaj kolejny tydzień /o\ to tortury :)
SPOILERY
Crixus pojmany, ale ostatniego słowa nie powiedział, w tym długim trailerze wyraźnie widać jak Sparti i Agron go odbijają także chill.
Ashur jak na niego przystało, wręcz przebierał nogami ze szczęścia kiedy opowiadał Doctore o jego żoneczce i Gannikusie. Teraz ja przebieram nogami w oczekiwaniu aż Doctore obije tę sexowną gannikusową buźkę na arenie :)
Tyberiusz się wyrabia. Z takim charakterkiem to naprawdę może być spokrewniony z Ashurem. Chyba, że to taka nacja i wszyscy tak mają :)
Też uwielbiam Crixusa i nie chciałbym, żeby ginal tak wczesnie. Miejmy nadzieję, że go odbiją.
Crixus na 100% żyje, bądźcie tego pewni. został tylko ogłuszony, nic wiecej. zapewne pojawi się jeszcze na arenie, walcząc o swoje życie lub podzieli los Onjemaosa albo w tę albo w inną stronę. Historyczna postać Kriksosa(Crixusa) zginęła w zupełnie innym czasie więc bądźcie pewni, że jego czas jeszcze nadejdzie;)
Jasne, ze Crixus zyje - koncowka 3 odcinka byla potrzebna jako "pretekst" do pozniejszego uwolnienia Oenomaus'a wraz z Crixusem. Gdyby wtedy wszyscy uszli z kopalni przed rzymianami to nic by nie stalo na drodze do ruszenia na Wezewiusza - bez Doctore, ktory zostalby stracony przez Glabera, a wiadomo ze zrodel historycznych [Mozliwy SPOILER] gdy po odbiciu ich i udaniu sie na Wezewiusza, Oenomaus zostaje rowniez mianowany jako 3 przywodca.
Pamiętajcie, że zobaczymy jeszcze Gannicusa ;-) nie mogę się doczekać tego odcinka, gdzie Gannicus, Crixus, Spartakus i Oenomaus walczą ramię w ramie. Z tego co pamiętam to brali udział w powstaniu gladiatorów - a jak się skończyło to podejrzewam, że każdy wie.
Co do 3rd odcinka to oczywiście trzyma poziom i nie ma żmudnej paplaniny itp (jak np. w 2nd sezonie "The walking dead"). Przebiegłość (inteligencja?) Ashura na każdym kroku mnie zaskakuje (patrz scena przed wejściem do kopalni). Pozostaje czekać do piątku na kolejny odcinek ;)
Osobiście jestem ciekaw wątku, gdy Oenomaus spotka ponownie Gannicusa. Ojjj będzie gorąco.
uwaga, możliwy spoiler :)
hahah, kurde jak ja lubię tę serię.
Dottore złapany.
Crixus złapany.
W spoilerach Gannicus wchodzi na arenę
W spoilerach Spartacus jako Rzymski legionista z kumplami na arenie...
Chyba mam przeczucie jak ich wyciągną i jaka będzie końcówka sezonu :)
I myślę że sezon 2 skończy się uwolnieniem każdego (Naevia, Dottore, Crixus) przyłączeniem Gannicusa i wyprawą na Wesuwiusza.
Historyczny Spoiler - Glaberowi i jego wojskom skopali dupska w pierwszej wiekszej potyczce.
Pamiętacie tego po prawej?
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/426323_251307158278050_1147975319 29014_560844_1316098979_n.jpg
hahaha, starorzymski rocco sifredi :)
Właśnie wydaje mi się że parę odcinków będą zbierać ludzi na jakieś mega spaśne igrzyska
gdzie zabiją dottore i krixosa, może będą nawet walczyć między sobą. Wpląta się w to Gannicus, ściągnięty jak teokles, a na koniec okaże się że wojska rzymskie do przebrany Spartacus i przetrzebią Rzymian co nieco na arenie.
Po czy udadzą się wszyscy ku okraszonym zachodzącym słońcem szczytowi Wezuwiusza
To screen z 4 odcinka, można już znaleźć na necie albo na tej stronie co podałeś?
To z jakiego odcinka pamiętacie tego Rzymianina?
Czemu oni walczyli gołymi pięściami na litość boską? Zdążyli załatwić kilku Rzymian, po miecz się schylić mniejszy kłopot niż bić się dalej bez broni.
Jak na razie nie przekonuje mnie, że Ashur pomógł Lucretii z dobrego serca, nic za to nie dostając.
Pomimo wszystko odcinek mi się podobał, oby tak dalej.
zaskoczyła mnie cała historia z Lukrecją, mam nadzieję, że jednak jest trochę ześwirowana i nie okaże się, że to wszystko uknuła od samego początku do końca - chociaż znając ją, to wszystko jest możliwe
jestem całkowicie rozczarowana końcówką serialu. od samego początku trzymałam kciuki, aby Kriksos odnalazł w końcu Naevie, a kiedy już mu to się udało, to musiał się pojawić beznadziejny Ashur. okropnie mnie irytuje ta postać i sama z ogromną chęcią obiłabym mu tą buźkę, więc mam nadzieję, że uda się to zrobić Doctore (którego imienia na pisać za cholere nie umiem). ale gdyby nie przeczytane spoilery i obejrzenie długiego trailera bardziej bym przeżywała końcówkę, a tak mam pewność, że jednak nie kończy się aż tak dramatycznie ;d
czekam z zniecierpliwieniem na kolejny odcinek i muszę powiedzieć, że koleś w roli Spartacusa radzi sobie bardzo dobrze - chociaż nie ma tego samego głosu, co Andy i przypomina mi w niektórych momentach szympansa, to jednak miło mi się ogląda
ciekawi mnie dlaczego nie zgodziła się ta prawdziwa aktorka , miałem nadzieję że ją zobaczę ponownie ;)
włąsnie trochu dużo tych zmian aktorskich jak na jeden serial, który w dodatku ma 2. sezon, jak tak dalej pójdzie to np. przy 5 sezonie nie bd nikoog kto był w pierwszym ;p bo albo wyginą w serialu albo zrezygnują z roli. Najlpesyz póki co ten odcinek.
podejrzewam ze 5 sezonu to nie bedzie , co najwyzej 2 sezony poswieca na powstanie, pozatym czy tak duzo zmian? oczywiscie zmiana glownego aktora z wiadomych powodow i wlasnie Naevia, kto jeszcze?
a co do postu Alien , ten sezon nie bedzie przypominac poprzednich ( a przynajmniej nie tak bardzo) bo jest o calkowicie innych wydarzeniach ,to juz nie sa gladiatorzy a powstancy , nie ma Batiatusa i jego Ludus a i walk na arenie duzo mniej , dlatego nie ocenialbym go w kategoriach poprzednich sezonow
to uważasz że dwie zmiany to mało ? ja nie wgłębiam się dlaczego do nich doszło, ale ja mówię tutaj o samym fakcie który pozytywnie nie wpływa na serial.
nie oceniam tego w kategoriach malo czy duzo , zmiana glownego aktora byla wymuszona wiec nie rozpatruje jej wogole a zmiana Naevi wcale mi nie przeszkadza nie byla to jakas wazna postac , specjalnie tez mnie nie poruszyla ( o wiele bardziej spodobala mi sie postac np Melity)
Ja myślę, że po tym sezonie będzie jeszcze max jeden i to bardzo tragiczny (wiadomo jak wszystko musi się skończyć).
Producenci, nawet jak liczą na trzepanie kasy przez więcej sezonów, to mają wiele możliwości. Nie muszą ze Spartacusa robić tasiemca - inna ciekawa opcja to nowy serial o gladiatorach pokazujący Ludus za czasów świetności ojca Batiatusa (pewne nawiązanie do tego było w 2 odcinku pokazującym młodość Doctore). Mnie by taka opcja bardzo odpowiadała bo wielu zapewne tęskni za intrygami w domu Batiatusa, za konspiracją niewolników, walką o przetrwanie na arenie. Spartacus to teraz serial o powstańcach więc musiał się zmienić.
A Wy co o tym myślicie? Chcielibyście oglądać dom Batiatusa za dawnych czasów jego świetności gdy Doctore stawiał pierwsze kroki na arenie, a mistrzami byli ci o których wspominano w kilku odcinkach GotA i BaS?
Odcinek taki sobie. Teraz będą się porywac, odbijac i tak caly sezon? Dobrze, że w końcu Naevię znaleźli bo już myślałam, że nie skończą tych poszukiwań. Standardowo sceny czułych wyznań Miry i Spartacusa. Jakoś ten sezon nie przypomina mi poprzednich.
kurde myslałem, ze na arenie pod koniec bedzie Gannikus walczył (taka cicha nadzieja) - cieawi mnie czy napewno sie pojawi w tym sezonie nie tylko jako retrospecja
Ja tez myślałem, że odcinek skończy się tak, że na arenę wyjdzie zaproszony na turniej Gannikus ku którego zaskoczeniu dostanie za przeciwnika Doctore pałającego rządzą zemsty po tym co usłyszał od Ashura :)