Mamy 3 odcinek za nami. Coś zaczyna się dziać. Akcja nabiera tempa. A odcinków tylko
dziesięć.
Zapraszam do spekulacji na temat rozwoju fabuły w sezonie drugim.
Osobiście rozebrałem na części zwiastun:
http://www.youtube.com/watch?v=-aBjDN82sqI
Oto co wiemy do tej pory:
-Glaber siedzi w Kapui i ma zająć się Spartacusem,
-dzięki Ashurowi dopadł Dottore i Crixosa
-Spartacusowi i Crixosowi udało się uwolnić Naevię
-Spartacus po ucieczce z kamieniołomów ukrywa się w lasach, zmierzając do Argona,
pod Wezuwiusz.
I teaz sceny z zapowiedzi:
1. 0:08 - Dottore biegnie z powstańcami w lesie
2. 0:20 - Crixos ćwiczy z Naevią, Dottore się przypatruje,
3. 0:24 - Mira i Dottore w otoczeniu powstańców honorują koniec jakiegoś pojedynku, być
może wygranego przez Spartacusa,
4. 0:26 - 0:32 - przebrany za rzymskiego legionistę Spartacus rzuca oszczepem w stronę
Glabera, dzieje się to w czasie zamieszek na arenie
5. 1:27 - Glaber, Lukrecja oraz żołnierze oglądają miejsce wali - wielu poległych rzymian
6. 1:33 - przebrani za Rzymian powstańcy zdobywają mury jakiegoś domostwa
7. 1:39 - Dottore przepycha się z Argonem, na schodach stoi Mira
8. 1:45 - Spartacus jako rzymski żołnierz walczy na arenie z gladiatorem
9. 2:07 - Gannicus na arenie
10. 2:13 - kobieta, być może Mira jest krzyżowana, obok stoi Ashur
I tak to wygląda. A teraz moja interpretacja. Bazuje niestety na nieco wątpliwym fakcie, że
krzyżowana jest Mira. Ale posłuchajcie tego:
Każdy sezon wymaga epickiego finału - jasne chyba jest, że finałem w drugim sezonie
będzie ten rzut oszczepem w Glabera (4.) Co doprowadziło do tej sytuacji?
a) po porwaniu i ukrzyżowaniu Miry powstańcy przedostają się do Kapui (6.) przebrani za
rzymskich legionistów i biorą udział w walkach gladiatorów na arenie...
b) Spartacus i Mira zostają złapani, ona zostaje ukrzyżowana, on w przebrany za Glabera
honoruje igrzyska walcząc z innymi Gladiatorami, być może też z Gannicusem
Na pewno niedługo powstańcy odbiją Dottore i Crixusa, być może będą oni przewożeni
pod eskortą, na którą napadnie Spartacus z ludźmi i stąd Glaber na miejscu rzeźni (5.)
Na pewno zostaną odbici około połowy sezonu i Mira nie zostanie wtedy złapana, gdyż
jest na kilku ujęciach, gdy Crixos ćwiczy z Naevią pod okiem Dottore (2.) oraz gdy Dottore
leje się z Argonem (7.), a także stoi razem z Dottore w czasie honorowania po walce (3.)
Może też być tak, że to Spartacus i jego ludzie przedostają się do ludus Glabera i
uwalniają Dottore i Crixosa (6.), wieją pod Wezuwiusz i leczą rany.
W jakiś czas później podczas jakieś zasadzki Spartacus rozbija oddział Glabera ale
dostaje się wraz z Mirą do niewoli.
No i finał na arenie...
I pytania:
- czy krzyżowana kobieta to Mira,
- co to za walka wśród powstańców,
- kto będzie walczył z Gannicusem i kiedy,
- dlaczego Dottore pokłóci się z Argonem
Co wy na to? Jak wam się to podoba? Jakie wasze zdanie na ten temat? Jakie wasze
spostrzeżenia i uwagi? Pamiętam z czasów premiery Gods Of The Arena każdy typował
co się stanie z Gannicusem i nikt nie przewidział tego, co wymyślili autorzy. Jak będzie
teraz?
Zapraszam chętnych do zabawy.
Temu show spoilery nie mogą zaszkodzić. To show już żyje swoim własnym życiem.
Najlepszy serial jaki przez całe 30 lat moje widziałem!!!
Całkiem ciekawa interpretacja, ale pomijasz dużo wątków, chociażby Ashura i Seppię
na pewno coś wykombinują co wypłynie na poczynania Spartiego i reszty
jak ja widzę następne parę odcinków:
Spartakus i kilkoro innych, być może również Agron, odbiją Kriksusa i Doctore z willi dość szybko
wcześniej Kriksus dowie się, że szykowane jest wielkie widowisko, na którym obaj będą musieli walczyć
Ashur, na polecenie Glabera lub sugestię Lukrecji sprowadzi do Kapui Gannikusa, by ten wziął udział w walkach
Doctore na pewno będzie chciał to wykorzystać, żeby uregulować rachunki z byłym bratem
jednak zostaną odbici przez powstańców
będąc w willi Spartakus zauważy ciężarną Ilithię, Glaber zacznie coś podejrzewać widząc jak S i I wymienią znaczące spojrzenia
wyrzuci Ilithię z domu ;)
Doctore uprze się, że chce walczyć, bo dla niego to sprawa honorowa
w między czasie Lukrecja zajdzie za skórę Kriksusowi i on będzie chciał dokończyć to co zaczął jak ją dźgnął
po naradach zdecydują, że udadzą się na igrzyska, ale w przebraniu
to da szansę Doctore dopaść Gannikusa, a Spartakusowi Glabera
Agron będzie przeciwko - stąd jego przepychanki z Doctore
Doctore, Krikusus i Spartakus zaczną szkolić niewolników, by zwiększyć swoje siły
plan będzie dotyczył wybicia jak największej liczby Rzymian na arenie
w odwrocie powstańcy zaczną uciekać pod Wezuwiusza, gdzie już czeka Agron i jego oddziały
do powstańców przyłącza się Gannikus, który chce odkupić swoje winy względem Doctore
podczas walk Doctore i Gannikus coś sobie wyjaśnią, a Spartakus spróbuje zabić Glabera, ale rzucając tą dzidą nie trafi (bądź draśnie jego ucho ;P)
oddziały Glabera ruszą w pościg za powstańcami co doprowadzi nas do finału sezonu i wielkiej rzezi pod Wezuwiuszem i śmierci Glabera
tylko podobnie w tym wszystkim brakuje mi Ashura i Lukrecji, i Tyberiusza i jego syryjskiego pochodzenia
w tym trailerze widać Ashura jakby po stronie powstańców, to mnie zastanawia
tym bardziej, że Nick powiedział, że przyszło mu zagrać takie rzeczy, o których sam Ashura nie podejrzewał
tak czy inaczej, nie mogę się doczekać kolejnego odcinka :)
1. He added, “at the end of this season there’s a major historical event that anybody familiar with the story of Spartacus will recognize.”
2. The manscaped gladiator look, DeKnight said, is historically accurate since Ancient Romans thought body hair was barbaric. But there is something about the female, er, costume, that’s not accurate.
To z tego wywiadu z obsadą i twórcami.
Glaber i jego wojska jako pierwsze oberwały od wojsk Spartacusa. Czyżby po ataku na arenie szykowała się jakaś większa bijatyka w polu? Wtedy mogłoby się okazać, że Igrzyska przypadną w połowie sezonu, pojawi się Gannicus w 5 odcinku, a Spartacus rzuci w Glabera.
Potem zwieją, potrenują i huzia na józia.
Ale co z tą krzyżowaną laską? I co z tym syryjczykiem? I tak dalej i tak dalej...
Teraz stawiam, że będzie chciał dać na arenę Kriksosa i Doctore, Spartakus będzie chciał ich uwolnić, a Glaber posłać do walki z nimi swoich ludzi, Spartakus rozwali rzymskich żołnierzy i wejdzie ze swoimi ludźmi na arenę, Ashur jakoś zakręci Gannicusa, tak, że postanowi też wejść na arenę, będzie pomagać Spartakusowi (a przede wszystkim Kriksosowi, bo tylko on może go zabić :P:P:P), Doctore będzie się powstrzymywał, dopiero później sobie pogada z Gannicusem. Glaber i cały lud będzie tak wystraszony, że sobie spokojnie uciekną. A kłótnia Agrona z Doctore, to nie kłótnia, tylko dalsze szkolenie się, wszyscy sobie stoją i spokojnie patrzą i się śmieją, może jakieś turnieje dla zabawy będą organizować :P.
1. He added, “at the end of this season there’s a major historical event that anybody familiar with the story of Spartacus will recognize.”
Trochę pogrzebałem i poczytałem.
http://www.romanum.historicus.pl/powstanie_spartakusa.html
73 pne - 70 gladiatorów łoi 3000 rzymskich żołnierzy - chyba mam mój epic finalle 2 sezonu.
Zatem około 5 odcinka pojawia się Gannicus, który ma walczyć na arenie z Dottore lub Krixosem. W nocy włamują się na imprezę przebrani za rzymian powstańcy ze Spartacusem, dostają się na arenę i robią kuku rzymianom. Po czym wieją pod Wezuwiusz i trenują.
Ja naprawdę uwielbiam ten serial :)
hahaha, bo fanem jestem prawdziwym :)
http://www.imdb.com/media/rm964538624/tt1442449 - to nie Mira kończy na krzyżu.
Czyli teraz arena, Gannicus, Spartacus wszystkich uwalnia, spierniczają na Wezuwiusz, po drodze jakieś intrygi i potyczki i bitwa pod Wezuwiuszem na koniec sezonu.
No to mogę czekać z czystym sumieniem i rozkoszować się show, patrząc czy moje typy się sprawdziły.
Aha, jak ktoś liczy na zbliżenie między Lukrecją a Ashurem, to śpieszę zawiadomić iż w wywiadzie Ashur cieszył się że jako jedyny z głównej obsady nie musiał paradować na golasa :)
ja tez jestem fanem ale widac ze nie umywam sie do Ciebie:) wybacz, ale ten Twoj post przestalem czytac po informacji o mirze... tu mi fabule zdradzasz chyba a ja nie chce sobie psuc kolejnych odcinkow... To przyjemnosci z odcinkiem 4:)
Mi się coś zdaje, że Ashur jednak przyłączy się do powstańców. Uwielbiam ten serial, bo jest nieprzewidywalny i fabuła ma sens !
Ashur może przeżyje nawrócenie, bo prawdopodobnie wcześniej polegną Ojnomaus i Kriksos
Kriksos dowodzi pierwszym rozłamem i ginie w bitwie pod górą Garganus. A Doctore, jeszcze wcześniej zmarł, więc ty poczytaj ;). "Oenomaus fell in an early battle even before his fellow commander, Crixus, died, possibly during the winter of 73-72 BC when the slave armies were plundering cities and towns in the south of Italy.[2]"
Ale żeby zginać później, muszą przeżyć ludus u Glabera :)
Myślę że drugi sezon zakończymy w pełnym składzie. Chociaż troszkę boję się o Roskosa (ktoś musi zginać na tej arenie jednak) oraz o Agrona (historia jest bezlitosna - nie wspomina go wcale...)
Ale poczekamy, zobaczymy.
Ja mówię że przeżyją u Glabera... a już na pewno Wezuwiusza.
Logiczne że każdy z nich kiedyś zginie, a pierwszy będzie Oenemaous... Jedynie niejasny do końca jest los Spartacusa.
Czytałem "Powstanie Spartacusa" Nowaczyka więc nie potrzebuję pouczeń, bo historię znam i się nią (generalnie historią) interesuję.
No to on pisał, że Ashur może przeżyje nawrócenie, jak już Kriksos i Doctore będą martwi, według twojej wiedzy i mojej, wciąż tak może być, bo jak Ashur miałby się nawracać, to raczej nie przed śmiercią Glabera, a Doctore umiera, chyba jeszcze wcześniej, a Kriksos w kolejnej bitwie (z tych ważniejszych) po tej pod Wezuwiuszem.
Być może po śmierci Glabera, będzie próbował, czegoś takiego (wtedy wszyscy zaczęli się bać tego buntu, nawet myśleli, że uderzą na sam Rzym), w końcu on zawsze służy sobie i wybiera dla siebie najlepiej, a tutaj już będzie pełno ludzi z "nie braterstwa", ale mimo to byłby chyba najbardziej nie lubianym człowiekiem wśród buntowników :).
Wydaje mi się, że on to wie, a ty się właśnie przyczepiłeś literówki, w bardzo długim poście :/.
Zwróciłem uwagę choćby i na literówkę i nie zrobiłem tego złośliwie co chyba zaznaczyłem , Po za tym jeśli ktoś kilka razy pisze to w ten sam sposób to literówka?. Analiza trailera bardzo rzeczowa tak przy okazji:)
Agron, Argon a i tak wiadomo o kogo chodzi :)
Zaraz odcinek czwarty oglądam, zobaczymy czy moje przepowiednie się sprawdzają...
Nie ma problemu :) Analizę odwaliłeś 1 klasa chciałem potwierdzić , ja poczekam a z ciekawości online oglądasz czy ściągasz?:)
Dzięki, starałem sięjak mogłem. To nawet dosyć łatwe, po obejrzeniu BaS i GoA. Schemat ten sam mniej więcej. Ale zabawa pierwsza klasa.
Serial zaciągnąłem, online nie lubię oglądać.
Póki co potwierdza odcinek to co pisałem.
Aha, zaczynają mnie już drażnić Ci zboczeni, popierniczeni psychicznie Rzymianie...
Moje spostrzezenia:
1. Jakis erotyczny epizod Agrona i tego syryjskiego niewolnika odbitego z domu ktory napadl Spartacusa na poczatku (rozmowa z blondwlosą niewolnica o jego rumiencach w obecnosci Agrona)
2. Ten wyzej wymieniony niewolnik bratem Ashura?
- obaj sa Syryjczykami
- obaj przebiegli (klamstwa, intrygi)
- obaj wierni swemu panu do konca (wiernosci Ashura nie musze Wam przyblizac sami wiecie co za przekrety robili z Batiatusem, to samo ten mlody... zamach na Spartacusa itp)
w dodatku ten mlody opowiadal ze ma brata...
Moze to tylko moje urojenia ale wydaje mi sie ze tak bedzie ;p
w 5 odcinku pojawi się Gannicus, na stronie stacji STARZ jest zapowiedź nowego odcinka, opata głównie na tym co już widzieliśmy, ale jest kilka nowych ujęć i wydaje mi się, że pierwsze przedstawia właśnie Gannicusa...
Osobiście zastanawiam się jaka jest relacja między Agronem i Nasirem. Agron wygląda jakby znalazł sobie nowego młodszego braciszka do opieki, natomiast Nasir... no cóż. Chyba jest zainteresowany byłym gladiatorem.
Jeszcze jeden SPOILER (46 s.) z tego zwiastunu: a mianowicie Glaber w jednoznacznej sytuacji z Seppią - żona chce mu się wykręcić z małżeństwa, więc podejrzewam, że przychylnym okiem spojrzy na młódkę, choć co innego mówił jej bratu. Trudno ocenić jakie będzie miał wobec niej zamiary, zresztą dużo to w serialu nie zmieni, bo wiadomo, co go czeka - patrząc na historię i Ilithyię w pierwszch sekudach trailera.
Punkt 3 wyjaśniony - Spartacus, Crixus i Gannicus będą się lali o to, kto zostaje szefem. My już to wiemy, ale oni pewno będą szli na maxa :)
Według prawdziwej historii Spartacusa przywódcami byli Crixus, który ze swoimi Germanami i tak się odłączył, Spartacus, który jeszcze trochę pożył. Walkę pod wulkanem wygrał. A trzecim jest Doctore. Prawdopodobnie szkolił wszystkich ale nie wiem jaka dokładnie była jego rola.
http://www.youtube.com/watch?v=ZrMNvYijljY
I kogóż to Ashur wyciąga ze studni??
Barcę?
Segovaxa?
Swojego brata?
Glaber szkoli swoich gladiatorów na arenę? Cy po prostu oddział najemników którzy "przyłączą" się do Spartacusa i zaatakują od tyłu?
Spartacus zdaje się ma do pogadania z Gannicusem, to było do przewidzenia, Gannicus był wolny, a Spartacus mu tę wolność odebrał. Logiczne więc, że chciałby porządzić, a może odejść w spokoju.
Kolejny naprawdę niezły odcinek przed nami.
jak się okaże, że Barca przeżył to cięcie po gardle to w 7 odcinku będę wyglądać Gnaeusa, bo pewnie on przeżył upadek ze skarpy :) a później to już tylko sam Theokles :)
w tej scenie Ashur ma inną fryzurę, to pewnie jakaś retrospekcja
być może wyciągnie młodego Nasira, który jednak okaże się jego bratem :)
ale cholera wie, ni huhu nie słyszę z tego nagrania
może ty wyłapujesz co Ashur mówi do Glabera?
dokładnie nie wiem, ale widziałem parę dni temu zapowiedź, myślałem że do ep. 5 - Gannicus siedział w knajpie i podszedł do niego Ashur. Pogadali trochę i Ganni do Ashura - co to za goście z Tobą, Ashur odpowiada - uważaj na nich, to ręce Glabera. A kim Ty jesteś? Pyta Ganni. Jestem jego wolą, odpowiada Ashur. Wtedy nie zwróciłem na to za bardzo uwagi, ale w ep.5 nie znalazłem tej sceny...
Ktoś już kiedyś mówił "moje dłonie - twoja wola", są to słowa przypisane do konkretnego stanowiska w ludus, które teraz jest w posiadaniu Glabera.
Czyżby Ashur został nowym dottore???
Muszę znaleźć ten trailerek.
widziałam tę scenę, ciekawe co to będzie? na pewno retrospekcja
może następny odcinek będzie o tym co porabiał Ashur od momentu Kill Them All aż do pierwszego odcinka 2 sezonu
Masz może gdzieś ją pod ręką, tę scenę? Nie mogę za cholerę znaleźć, a to na maxa frustrujące...
Ta scena coś mi pasuje na 8-9 odcinek. Jak już się pobiją o dowództwo i ganni przegra może odejdzie w diabły i wtedy spotka go Ashur, rekrutując do najemników Glabera. Bo Glaber będzie chciał zrobić wjazd na chatę w Wezuwiuszu na koniec i zbiera ekipę :)
http://www.youtube.com/watch?v=8J0FCIhpK90
tutaj, jakoś w połowie, teraz nie mam czasu, żeby całe oglądać, więc szukaj :)
sprawa ma się tak, że Ashur w tej scenie ma jeszcze inną fryzurę niż w tej jak wyciąga kogoś z dziury
ale muszę jeszcze raz pooglądać to wszystko i czekać na zapowiedź 6 odcinka w lepszej jakości, wtedy będzie można lepiej pooceniać
to ma sens, tym bardziej, że Ganikus to wolny człowiek, więc chyba nie bedzie miał problemu ze swobodnym chodzeniem po mieście, ze Spartym się pobije o przywództwo, Doctore i Kriksus mu sprawy nie ułatwią, bo za nim nie przepadają, więc ten pójdzie chlać, tylko, że Ganikus to jednak jeden z przywódców powstania, więc musi wrócić
Gannikus zgubił na arenie swój drewniany miecz, więc z tym chodzeniem po mieście może mieć problem, bo ciągle na na przedramieniu znak domu Batiatusa.
Myślę że Gannicus jest na tyle znany wszem i wobec, że nie ma najmniejszego problemu z chodzeniem po mieście. Miecz trzymał chyba tylko po to, żeby mu przypominał o przeszłości, jako swego rodzaju pokutę.
Po tej tragedii na arenie, spodziewam się, że krzywo będą patrzeć na gladiatorów byłych i obecnych. Masz rację, że ten mieczyk był jego przeszłością.
http://www.youtube.com/watch?v=kK50_h4p9lw
tutaj zapowiedź odcinka w lepszej jakości
od razu można stwierdzić, ze to nie Nasir jest w tej dziurze, szkoda, bo wciąż mam nadzieję, że okaże się bratem Ashura
a ten chyba dostarczy Glaberowi jakąś deadly brygadę, która będzie miała za zadanie wyruszyć za Spartym
wygląda na to, że z dziury wyłazi ktoś kogo jeszcze nie znamy :( choć liczę na niespodziankę
Go Glaber!! Dobrze, że pokazuje Ilithii kto rządzi. Pewnie teraz specjalnie będzie się nad nią pastwił i jeszcze na jej oczach zacznie bzykać małą Seppię :)
Przecież to ta sama studnia do której wpadł Oenomaus w "300" ...po latach go wyciągnęli co by tłumaczyło długie włosy, ale cała retrospekcja miała miejsce jeszcze przed pierwszym sezonem, bo Ashur tutaj to jeszcze szczawik. Mogę się mylić.
Przypuszczalnie to jakiś zakapior, którego rekrutuje Ashur do nowego kommanda.
Chociaż aktor grający Argona wypowiadał się, że po 5 odcinku objawi się długo wyczekiwany przez niego bohater i że to nie Gannicus :)
A na poważnie - może to być ten napakowany jegomość co jest przy scenie z krzyżowaniem niewolnicy, oraz w knajpie gdzie Ashur gada z Gannicusem.
to co? Kastus? ale to też nie pasuje, bo on ma przecież być jednym z przywódców, więc nie będzie się bujał z Ashurem
SPOILER
podobno do obsady dołączył Gregor Clegane, znany z Gry o Tron, to dość duży zakapior, pewnie to on wylezie na powierzchnię :)
Conan Stevens: I can say that I'll be appearing in Season 02 Episode 07, which should air in the US on STARZ around the first week of March 2012. One person described the role as a "Guest Starring" role, [but] I'll go on record saying you definitely won't miss me in that episode. Being that Spartacus is very action orientated and so are my major skill sets you an guess I won't be playing a shopkeeper.
Czyli Castusem to on nie będzie. Raczej właśnie zakapiorem Ahura.
http://sphotos.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/424936_10150692464411147_66533446146_11 795734_307198873_n.jpg
widać go w tym długim trailerze, stoi obok Ashura i Glabera kiedy jakaś laska jest krzyżowana
czyli to jednak człowiek Ashura
no no ciekawe, co to za jeden i co wniesie do serialu :)