Mamy 3 odcinek za nami. Coś zaczyna się dziać. Akcja nabiera tempa. A odcinków tylko
dziesięć.
Zapraszam do spekulacji na temat rozwoju fabuły w sezonie drugim.
Osobiście rozebrałem na części zwiastun:
http://www.youtube.com/watch?v=-aBjDN82sqI
Oto co wiemy do tej pory:
-Glaber siedzi w Kapui i ma zająć się Spartacusem,
-dzięki Ashurowi dopadł Dottore i Crixosa
-Spartacusowi i Crixosowi udało się uwolnić Naevię
-Spartacus po ucieczce z kamieniołomów ukrywa się w lasach, zmierzając do Argona,
pod Wezuwiusz.
I teaz sceny z zapowiedzi:
1. 0:08 - Dottore biegnie z powstańcami w lesie
2. 0:20 - Crixos ćwiczy z Naevią, Dottore się przypatruje,
3. 0:24 - Mira i Dottore w otoczeniu powstańców honorują koniec jakiegoś pojedynku, być
może wygranego przez Spartacusa,
4. 0:26 - 0:32 - przebrany za rzymskiego legionistę Spartacus rzuca oszczepem w stronę
Glabera, dzieje się to w czasie zamieszek na arenie
5. 1:27 - Glaber, Lukrecja oraz żołnierze oglądają miejsce wali - wielu poległych rzymian
6. 1:33 - przebrani za Rzymian powstańcy zdobywają mury jakiegoś domostwa
7. 1:39 - Dottore przepycha się z Argonem, na schodach stoi Mira
8. 1:45 - Spartacus jako rzymski żołnierz walczy na arenie z gladiatorem
9. 2:07 - Gannicus na arenie
10. 2:13 - kobieta, być może Mira jest krzyżowana, obok stoi Ashur
I tak to wygląda. A teraz moja interpretacja. Bazuje niestety na nieco wątpliwym fakcie, że
krzyżowana jest Mira. Ale posłuchajcie tego:
Każdy sezon wymaga epickiego finału - jasne chyba jest, że finałem w drugim sezonie
będzie ten rzut oszczepem w Glabera (4.) Co doprowadziło do tej sytuacji?
a) po porwaniu i ukrzyżowaniu Miry powstańcy przedostają się do Kapui (6.) przebrani za
rzymskich legionistów i biorą udział w walkach gladiatorów na arenie...
b) Spartacus i Mira zostają złapani, ona zostaje ukrzyżowana, on w przebrany za Glabera
honoruje igrzyska walcząc z innymi Gladiatorami, być może też z Gannicusem
Na pewno niedługo powstańcy odbiją Dottore i Crixusa, być może będą oni przewożeni
pod eskortą, na którą napadnie Spartacus z ludźmi i stąd Glaber na miejscu rzeźni (5.)
Na pewno zostaną odbici około połowy sezonu i Mira nie zostanie wtedy złapana, gdyż
jest na kilku ujęciach, gdy Crixos ćwiczy z Naevią pod okiem Dottore (2.) oraz gdy Dottore
leje się z Argonem (7.), a także stoi razem z Dottore w czasie honorowania po walce (3.)
Może też być tak, że to Spartacus i jego ludzie przedostają się do ludus Glabera i
uwalniają Dottore i Crixosa (6.), wieją pod Wezuwiusz i leczą rany.
W jakiś czas później podczas jakieś zasadzki Spartacus rozbija oddział Glabera ale
dostaje się wraz z Mirą do niewoli.
No i finał na arenie...
I pytania:
- czy krzyżowana kobieta to Mira,
- co to za walka wśród powstańców,
- kto będzie walczył z Gannicusem i kiedy,
- dlaczego Dottore pokłóci się z Argonem
Co wy na to? Jak wam się to podoba? Jakie wasze zdanie na ten temat? Jakie wasze
spostrzeżenia i uwagi? Pamiętam z czasów premiery Gods Of The Arena każdy typował
co się stanie z Gannicusem i nikt nie przewidział tego, co wymyślili autorzy. Jak będzie
teraz?
Zapraszam chętnych do zabawy.
Temu show spoilery nie mogą zaszkodzić. To show już żyje swoim własnym życiem.
Najlepszy serial jaki przez całe 30 lat moje widziałem!!!
da fuq!
ta rozmowa Spartakusa z Ganikusem - "Więc temu sprowokowałeś Rzymian? Z powodu swojej kobiety? - Z powodu miłości! To największy powód (sorki, szybkie tłumaczenie :D)
dzizas, to bardziej gejowskie niż pocałunek Agrona z Nasirem :D
za to ten drugi filmik:
- Glaber i Seppia - będzie się działo /o\, good for Glaber :D
- qwa, Onomejus!!!
- Ashur chyba naprawdę stworzy armię dla Glabera, armię złożoną nie z żołnierzy, ale z takich dzikich bestii, jak nasi dzielni powstańcy
coś ode mnie:
http://img6.imageshack.us/img6/7314/42552310150702629214602.jpg :)
i Egipcjanin
http://www.cinemablend.com/television/Spartacus-Vengeance-Preview-Episode-6-Chos en-Path-39955.html
http://img6.imageshack.us/img6/7314/42552310150702629214602.jpg
hahaha, "dupy" od Spartacusa - wszystkie cztery :)
Zaś co do rozmowy Ganniego i Spartacusa, to jak mówił prawdę, to za parę sezonów okaże się, że skazał wszystkich na bladą dupę z powodu miłości... Faktycznie jakoś się ten dialog nijak nie trzyma do podtytułu sezonu (Spartacus: Vengeance). Niemniej jednak gadka szmatka o miłości może być mostem porozumienia między tą dwójką. Podobnie było z Crixusem i Spartacusem w sezonie pierwszym, gdy Crixus stwierdził, że być może jest coś więcej w życiu niż tylko chwała na arenie.
""dupy" od Spartacusa - wszystkie cztery :)"
dokładnie :) pewnie sweet focia z babskiego wieczoru :D
M.in temu uwielbiam ten serial. Że tak mało tu rzewności. Poza beczeniem Spartakusa za Surą i Kriksusa za Neavią to raczej było dość spokojnie. A teraz taki tekst ;/
ale mam pewną teorię na ten temat
być może Ganikus nie będzie zadowolony z takiej odpowiedzi. Tzn. jak on ma stanąć po stronie powstańców, skoro ich przywódcy chodzi tylko o zemszczenie się za żonkę. Ja bym się nie przyłączyła, tam bardziej, że Ganikus i Spartakus się w ogóle nie znają. Więc pewnie posiedzi z nimi chwilę, lub w ogóle szybko się zabierze, żeby nie denerwować Onomejusa i wróci do miasta. Jest wolny przecież, zgubił miecz co prawda, ale może pójdzie na zgliszcza areny, by go odnaleźć :D
W takżdym razie będzie siedział i chlał, a wtedy zjawi się Ashur z propozycją walczenia dla Glabera. Ashur, który ewidentnie będzie tworzył armię takich byłych gladiatorów (lub w ogóle jakichś zbirów bez honoru). Jeden z przydupasów Ashura, ten wytatuowany widział Ganikusa z tą prostytutką, też przed powrotem na arenę. kiedy znowu zobaczą go chlejącego to uznają, że nie dołączył do Spartakusa, więc spróbują zwerbować do siebie. Co ten zrobi? Cholera wie. Już raz świadomie chciał iść i zabić swoich byłych kolegów. A teraz może zacznie go sumienie trącać i zostanie podwójnym agentem. Niby będzie z Ashurem, ale będzie ostrzegał Spartakusa i resztę. A kiedy w ostatnim odcinku (lub przedostatnim) zginie Onomejus, a Spartakus uzna, że powstanie to coś więcej niż rewanż za żonkę, to Ganikus się wreszcie oficjalnie zdecyduje być z nimi.
http://www.starz.com/originals/spartacus/Videos/#/character-profile-gannicus
Trochę wyjaśnia - Glaber ma rudis Ganniego. Wydaje mi się że w tym wyścigu Glaber postawi na złego konia. Będzie chciał przekabacić go, aby dorwać Spartacusa.
Pytanie tylko czy moja teoria jest własciwa i oddział "gladiatorów" Ashura z Egipcjaninem na czele dołączą do Spartacusa, aby zaatakować go znienacka, gdy reszta ludzi Glabera będzie podchodzić pod Wezuwiusz...
Za dużo wyjścia nie ma niestety - tutaj historia napisała scenariusz kilka tysięcy lat wcześniej niestety. Nie tylko się przyłączy, będzie jednym z dowódców, ale też i jak pozostali polegnie.
http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_m0j852oJlj1rq1y8lo1_1280.jpg?AWSA ccessKeyId=AKIAJ6IHWSU3BX3X7X3Q&Expires=1331239314&Signature=fBJ8BFmtXreaK%2BKDS xlg3Jto2zg%3D
miałam rację! Onomejus vs Egipcjanin!!
Bartes123_2
ja to się boję, że O też ostro oberwie w tym starciu
ale jedno jest pewne - będzie epic fight!
Mazurian
właśnie nie wiem, zgaduję, że finał, ewentualnie odcinek 9
bo to wygląda na sytuację, w której Ashur i jego wesoła kompania napadają na świątynie, w której są powstańcy
gdzieś widziałam krótkie, textowe, zapowiedzi odcinków, do końca i wynika z nich, że w ręce powstańców wpadnie jakiś znaczący Rzymianin, może Ilithya?
Widziałem w jakimś wywiadzie urywek że Gannikus powstańcom pomoże w tym starciu. Jak ktoś chce zobaczyć ten urywek to prosze pisać to go podam
To ten link:
http://www.youtube.com/watch?v=FTYirftJFlQ
czas: minuta 1 sekunda ten urywek
Zwróćcie uwagę na to że będzie niezła jatka, bo Crixus leży na ziemi a reszta "wyskakuje" aby mu pomóc
Tak, to co pokazałeś, to ta scena ze zdjęć Kasiek_hazy, tylko nie widać Spartacusa niestety...
http://en.wikipedia.org/wiki/Third_Servile_War#Defeat_of_the_praetorian_armies
Kurde, z początku interpretowałem to tak, że Dottore przeżył Wezuwiusz a poległ w późniejszych wydarzeniach. Stąd pewność moja że oklepie Egipcjanina. Obawiam się jednak że zginął gdzieś w trakcie opisanych w tym akapicie zdarzeń. Najprawdopodobniej te fotki to jego chwalebne ostatnie chwile.
Obawiam się że stanie się ofiarą konieczną Sezonu 2.
Mam tylko nadzieję że okupi swoją śmierć drogo.
kolejny seek peak
http://www.youtube.com/watch?v=n4Thv7Wuczc
a to zapowiedzi kolejnych odcinków
#207 Sacramentum
Spartacus and his rebels try to increase their numbers by freeing fighters enslaved in foreign wars. Lucretia seeks to recruit one of her husband’s former gladiators to outmaneuver powerful Romans.
#208 Balance
Spartacus gets a chance for vengeance when a prominent Roman is captured, but will he satisfy desire at the cost of the greater good? The intrigue amongst Glaber and the women surrounding him heats up.
#209 Monsters
Spartacus must convince his people to unite against the imminent Roman assault. Lucretia struggles to be free from the commands of men who threaten her fate, and Glaber’s ruthlessness has consequences.
#210 Wrath of the Gods
Dwindling supplies and a superior Roman enemy brings the rebellion to its knees. Spartacus must restore hope to his people, as they careen towards their final confrontation with Glaber’s army.
myślałam, że może Ilithya wpadnie w ręce Spartiego, bo Lukrecja ją jakoś wyśle w podróż do Rzymu, ale teraz już sama nie wiem
ale jeśli nie ona to kogo złapią powstańcy? może Seppię?
na pewno nie jego :) jakby jego dopadli to by go rozszarpali w moment :D musieliby zrobić z niego taką pińatę jak rzymianie z niewolnika w 4 odcinku i ustawić się w kolejce, bo każdy chciałby choć kawałeczek Ashurka dla siebie :D
Kasiek_haz @ Niestety, ale podany link już nie działa. Możesz to wkleić ponownie ?
u mnie działa ten link
poodświeżaj parę razy, a jak wciąż nie zadziała, to Ci wyśle na pm