Dlaczego czerwoni zabijają?
Czy w filmie było gdzieś to wytłumaczone skąd ci ludzie się brali i dlaczego zabijali bez mrugnięcia okiem?
Czerwoni byli odpowiedzialni za pilnowanie uczestników, sprzątanie, gotowanie itp. Rozumiem też że metaforycznie byli oni przedstawieni jako klasa średnia społeczeństwa. Za niewykonanie poleceń mogli zostać zabici i system hierarchii może wymusić na ludziach niektóre zachowania, ale takie masowe zabijanie to dla mnie przesada i czegoś mi tu brakuje.
Moim osobistym zdaniem nie ma co tu doszukiwać się u nich odpowiedzi na pytanie czemu to robili. Zostali zwerbowani, zapłacono im i tyle.
S1E5 35:25 „Zaginiony zawodnik to spory problem, ale zaginiony żołnierz to zero problemu”.
Z tego wynika, że byli to żołnierze.
a ja mysle, ze to metafora, z tymi zolnierzami. Chodzilo tu raczej o ludzi, ktorzy zostali zwerbowani do m.in. stanowisk nadzorczych, odpowiednio wyszkolonych, majacych klarowne zasady, co do funkcjonowania w grze; raczej nieszkodliwi i posluszni (oprocz gangu wydobywczego organow na czarny rynek). Gracze zas sa nieprzewidywalni, targani instynktami i cala gama emocji i w zwiazku z powyzszym, jeden zaginiony moze narobic duzo dymu.
Faktycznie trochę przesadziłem z interpretacją. Czyli są to po prostu żołnierze/najemnicy, raczej kiepsko opłacani skoro próbują sprzedawać organy. Nadal liczę, że stoi za tym coś więcej i może w 2 sezonie pojawi się jakiś wątek wyjaśniający. Dzięki za odpowiedzi.
W aktach które sprawdzał policjant byli zawodnicy którzy wygrywali te rozgrywki w latach '90, więc to proceder powtarzający się i pewnie mieli już wyrobioną bazę pracowników ;)
To nie był czerwony tylko ciemny róż. Co zresztą widać na głównym plakacie filmu.
Myślę, że pracownicy najniższego szczebla (kółka) byli rekrutowani prosto z ulicy tak samo jak gracze (tyle, że w grze z gościem od plaskaczy wybrali czerwoną plakietkę, a nie niebieską).