Ma coś w sobie i mimo steku bzdur i idiotycznych pomysłów scenarzystów - ciężko nie darzyć sympatią bohaterów Gwiazdy Polarnej . Mogłoby być mniej przerysowanych walk z żywiołem i nadzwyczaj niecodziennymi przeciwnościami losu, a więcej zagadek i pogłębiania profilu bohaterów. Więcej retrospekcji z ich życia gdy ziemia jeszcze istniała. Więcej intryg, a mniej latynoskiego 'Te Quiero'. Więcej racjonalności, a mniej emocjonalności, która bohaterom w każdym odcinku przykrywa rozum i człowiek musi co
rusz przymykać oko.
Myślę, że jednym z największych minusów i błędów filmu jest wyjaśnienie widzom (pokazanie wprost) w pierwszym odcinku - co się stało z ziemią. Ciekawiej byłoby nie wiedzieć dlaczego ziemi już nie ma. Poza szukaniem lądu bohaterowie mogliby szukać
odpowiedzi na pytania dotyczące braku kontaktu z cywilizacją (radio, internet, kablówka, radar), braku ziemi na horyzoncie mimo tygodni spędzonych na morzu i braku lądu na zdjęciach satelitarnych, które otrzymaliby w późniejszym czasie od astronautów w okolicznościach zaprezentowanych w filmie...
Mimo wszystko i tak produkcja ciekawa. Kilka intrygujących zagadek, ale często szytych grubymi nićmi i wiadomo przed faktem co się stanie. Jednymi słowy bardzo ambitnie stąpa po ścieżce wydeptanej przez amerykańskiego protoplastę - LOST, ale z lekką, europejską nieudolnością w prowadzeniu narracji. Czasami przewidywalne, czasami przekombinowane, czasami mocno naiwne, ale wiąż DOBRE. Szczególnie jak na europejską produkcję i gówniany budżet telewizyjny. Świetny casting, ciepła, sympatyczna scenografia.
Czekam na kolejny, trzeci sezon i mam nadzieję, że nie zepsują klimatu bardziej plastikowymi zdjęciami/make-upem i wprowadzanymi, nowymi postaciami. Czasami niestety taka krzywda dotyka seriali, które odniosły sukces. Przed producentami stoi wyzwanie w sprawie Valerii. Rośnie szybciej niż przybywa odcinków. Spędzi 3 miesiące na morzu, a dorośnie o 2 lata.
Co do Valerii -na początku dadzą napis "x miesiący później" i po kłopocie xD Nowe postacie ? Na statku ?
X miesięcy później byłoby zbyt prostym rozwiązaniem przez co aż głupim. Ciężko byłoby uwierzyć, że przez te X miesięcy w ciągu których Valeria postarzałaby się o rok - nic się nie wydarzyło w związku z przygodą załogi El Barco i osobami, które ciągle mieszają im w podróży. Co więcej pierwsze 3 odcinki będą ściśle następowały po wydarzeniach z 2 sezonu, bowiem miały być jego częścią. Nie znam powodu ich odcięcia od 2giej temporady, ale są już od dawna wyprodukowane i ich fragmenty widać w zwiastunie następującym po ostatnim odcinku 2 sezonu.
Tak, nowe postacie na statku. Zarówno jeśli chodzi o nowe, które napotkają w swojej podróży, tak jak napotkali jacht Cora Cora, astronautów i fałszywych rozbitków, ale i nowe postacie (z punktu obserwacji widza), które są już na statku, a których historii do tej pory nie pogłębiają. Pod koniec drugiego sezonu doszła 'SOL' (laska, która otrzymała cios w głowę przy porwaniu Juliana i Burbuchy). Z punktu widzenia narracji musiała wypełnić miejsce po brakującym Ulisesie i Ainhoi, podejrzewam, że aktorzy mieli zajęte grafiki (inny angaż) i stąd przez ostatnie 2-3 odcinki w ogóle ich nie pokazano. Przypominam, że Gwiazda Polarna miała na pokładzie ponad 40 osób załogi. Dwóch młodzieńców uśmiercił Gamboa, 14 głównych postaci + SOL którą wplątali pod koniec 2 sezonu, to łącznie daje 17 osób. Na statku jest ponad dwa razy więcej bohaterów, których historii nie znamy.
Tylo Ulises nie jest, bo był na gapę, ale równie dobrze Gamboa też nie musi być bo zabił i zastąpił czyjeś miejsce, ale co do jasnej cholery ma to wspólnego z tym co napisałem? Nic. Postaci jest jeszcze ponad 20 których profil można rozbudować.
zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o Twoje poprzednie wypowiedzi praktycznie ze wszystkim poza tym, że błędem jest akcja pierwszego odcinka. Z jednej strony może i tak, ale ja osobiście twierdzę, że jeśli to byłoby jeszcze tajemnicą, to byłoby to już zupełnie zamieszane, za dużo wątków w jednym serialu:)
Mogliby chociaż wyjaśnić jedną z tajemnic... Wiemy tylko o Julii i projekcie Alejandria i o osobach z nim związanych, a tak poza tym nie wiemy kim jest Ulises (jeszcze oprócz tego o Gamboi wiemy troszkę), kim był Roberto i co robił i jaką rolę ma każdy na statku. No więc jeśli się zastanowimy to jak oni skompletowali tą załogę bez podejrzeń?? Vilma - wiadomo (z powodu ciąży), Ahnoa córka kapitana, ale tu nie jestem pewna jaką rolę pełni - może być tak, że gdyby byłaby z Gamboą udostępniałaby materiały swojego ojca, ale to tylko teoria. Julia też każdy wie, że nie przez przypadek. Ramiro - technik. Julian (?) ale na pewno jest potrzebny widząc zdarzenia z ostatniego odcinka, Bubuja też na pewno. Czy Ulises był w ogóle w planie?? Palomares - ostatni ksiądz. Piti?? Na pewno potrzebny jest - działa, podtrzymuje duszę towarzystwa... A Estella?? Do czego nam Estella?? Jest szczera, szybko się zakochuje , impulsywna... Właściwie to o Estelli wiemy niewiele... Valeria? Z przypadku na pewno nie. Tu pewnie chodzi o to, że jest ostatnim dzieckiem. Czy załoga była kompletowana przez projekt??
Jeśli tak to w jaki sposób??
Był częścią załogi, bo był na liście. Po prostu wszyscy myśleli, że nie przyjechał/spóźnił się. Tak czy owak nie żyje i można o nim zapomnieć. Ważne jest to, że na statku mamy mnóstwo ciekawych materiałów na nowych bohaterów. Zostaną wprowadzeni w trakcie. Dotychczas byli pokazywani bardzo oszczędnie i widz się nie zorientuje jeśli nawet pojawią się twarze, które dotychczas nie gościły na pokładzie gwiazdy polarnej.
Odnosząc się do Twojego dłuższego posta - nie jestem pewien czy cała załoga jest 'po coś'. Gamboa i Julia podkreślają, że jedyną, wyjątkową osobą jest Ainhoa (z niewiadomych powodów) i bez niej statek nie ma wartości. Wbrew pozorom można odpowiedzieć na dużo więcej pytań - już teraz. Intrygi są rozpoczynane i kończone przeważnie już tego samego odcinka. Niby nie do końca, ale na tyle mocno, że wszystko jest jasne. Mogę Ci poodpowiadać, ale nie wiem czy chcesz czytać spoilery.
Ale ja oglądnęłam już 2 sezony...A kto nie jest tam po coś?? Palomares i Julian i Ainhoa są na pewno potrzebni. Co do Ulisesa nie jestem pewna, bo przecież był na gapę. A pytanie brzmi - Jak skompletowali załogę, że nikt się nie zorientował, że coś tu nie gra?
spoiler: Ulises też ma swoją tajemnicę, znał już przed wskoczeniem na statek Bąbla więc też ma jakieś powiązania z projektem.... dowiemy się o tym w 3 sezonie:)
No to wiedziałam oprócz tego o bąblu, a on niby śledził Aihnoe?? Bo tak mi się wydawało przy tym zdjęciu, które miał Gamboa....