PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=597724}
8,3 8,9 tys. ocen
8,3 10 1 8931
Steins;Gate
powrót do forum serialu Steins;Gate

Na wstępie - podobało mi się Ghost in the Shell, zdarzało mi się oglądać różne anime w dzieciństwie na kanałach z kreskówkami. Nie styl mnie odpycha, a konstrukcja serialu. Motyw zawirowań w liniach czasowych jest jedyną rzeczą, która może przyciągać, ale i twist na końcu jest przewidywalny. Oczywiście, niby po drodze są wskazówki, które mają nam za zadanie podpowiedzieć, jak to może się zapętlić, jednak nie traktowałbym ich tak jak ogromna rzesza fanów w kategorii "geniuszu" i dowodu na niezwykłą inteligencję twórcy, a jedynie jako szczątki przyzwoitości oraz minimalne chęci nadania logiki. To "drugie dno" w żadnym razie nie rekompensuje męczących i irytujących postaci, papierowych relacji, drewnianego humoru (stylizowanego na żargon), seksistowskich tekstów i nawiązań do hentai, proceduralnej natury budowy odcinków, gloryfikacji toksycznych zachowań, pokazu samouwielbienia autora oraz ogólnego męczenia buły. Te powiązania między postaciami w stylu "on się okazuje jej ojcem, a są w tym samym wieku!!!" mają na celu jedynie tanie wzbudzenie sensacji, a nie sensowne pogłębienie rysu bohatera czy wyprowadzenie wątku na bogatsze pastwiska. To właśnie jest główny problem - wszystko ma się sprowadzać do wywoływania zaskoczenia. A im dalej, tym głupsze wymówki i bardziej egzotyczne i nieprawdopodobne ukryte role bohaterów muszą nam być przedstawiane, by to zdumienie nie było mniejsze niż w odcinku poprzednim.

Nie polecam. A o zawirowaniach z czasem powstały lepsze filmy i seriale, także i dla samego tego motywu się według mnie nie opłaca tego oglądać.

TheSzcz

Nasza ocena będzie diametralnie inna i to z jednego powodu ty uważasz, że są elementy, które miały wzbudzić sensacje jak nawiązania do hentai oraz proceduralna natura budowy odcinków nie są, uważam, niczym zaskakującym w świecie anime.

ocenił(a) serial na 2
buterfly

Nie są niczym zaskakującym w świecie anime, co nie oznacza, że są czymś dobrze zrealizowanym.

TheSzcz

Dodający wątki hentai nie jest tworzenie sensacji, zwłaszcza że w Japonii nie są żadną sensacją. Są to głównie wątki humorystyczne, a one z reguły nie przypadają wszystkim do gustu, ale to nie jest minusem anime.

ocenił(a) serial na 2
buterfly

Czy ty przeczytałeś ze zrozumieniem, co napisałem?

TheSzcz

Ja nie jestem pewny czy zrozumiałeś to, co ja napisałem. Różne elementy wpływają na jakość anime, animacji. W tym przypadku są to nawiązania do hentai to doprowadza do humoru, który jest specyficzny. Poleciłbym ci dwa inne tytuły, są nimi Banana Fish, ale porusza ona wątek molestowania seksualnego i możesz uznać, że tytuł chcę wzbudzić sensacje, jednak anime jest na podstawie mangi i ten element jest ważny dla historii głównego bohatera. Drugim tytułem jest Great Pretender tytuł lżejszy od pierwszego, ale specyficzny humor i kreskę może mimo pozytywnych ocen to może cię i ten tytuł rozczarować.