...lubilem ten serial jako dziecko, pamietam, ze chodzilo o jakas sekte, ktora miala zamiar
przejac wladze nad swiatem, bylo tam troche zjawisk paranormalnych, pamietam tez scene
rozdawania pieniedzy ludziom na ulicy, by zdestabilizowac system...ktos cos wiecej
pamieta?
Pamiętam ten serial, napewno był nadawany w roku 1986, we wtorki o 20 lub 21, chyba na TVP2. Robił wtedy na mnie niesamowite wrażenie. Jednym z bohaterów był "Vincent", ciągle powtarzano jego imię. Wiem, że chodziło o kamień filozoficzny, produkcję złota, były jakieś niesamowite sceny na cmentarzu.... Ciekawe, czy któraś ze stacji telewizyjnych go przypomni, a może zostanie wydany na dvd - wtedy kupuję w ciemno!
"Stowarzyszenie z Eleusis" - 6 odcinkowy serial. W Polsce emitowała go telewizja państwowa we wtorki po dzienniku od 11 czerwca do 16 lipca 1985. Reżyserem był Claudie Grinberg.
Tytułu odcinków:
1 ?
2"Tajemnicze listy"
3"Zwolniony z pracy"
4"Legenda czy rzeczywistość"
5"Umowa nie do przyjęcia" 6"Skrzydła wiatraka".
Tajemnicze Stowarzyszenie z Eleusis weszło w posiadanie tajemnicy Nicoli Flamela i sporządziło kamień filozoficzny, który omal nie zachwiał światowym rynkiem złota i giełdami całego świata. Szefową tego Stowarzyszenia była żona (a może córka?) właśnie naszego bohatera, która żyła dzięki eliksirowi życia, ale zgubiła ją namiętność do młodzieńca imieniem Vincent. Ginie zastrzelona przez ścigającą ją policję czy agentów SDECE...
Poszukiwałem w Internecie jakichś danych o tym serialu i... ku mojemu zdumieniu niewiele tego jest. Jakieś wtórne wzmianki, prawie nic.. Komu zależało, by pamięć o nim znikła z umysłów milionów telewidzów? O serialu, który porusza różne tajemnicze incydenty z naszej historii. Nie jestem zwolennikiem Spiskowej Teorii Dziejów, ale w tym przypadku podejrzewam więc, że jest dokładnie tak, jak napisał Hermann Zdzisław Scheuring:
Istnieją archiwa tajne, niedostępne dla wtajemniczonych... W tych archiwach nigdy nie następuje przedawnienie, tajemnice ich nigdy nie tracą na aktualności i dlatego są i pozostaną niedostępne dla profanów. Istnieje jakaś potężna tajna organizacja, która czuwa nad archiwami i innymi źródłami historycznymi i pilnuje, by nie przedostało się do wiadomości publicznej nic, co byłoby dla niej niedogodne. (=> H. Scheuring Czy królobójstwo?, Londyn 1946)
Pamiętam słabo , widziałem jako dziecko .
I szczerze mówiąc pamiętam , że nie za wiele rozumiałem - jeśli podana data emisji jest prawdziwa to miałem wtedy 11 lat.
Ale z jednym masz rację.
Prawie żadnych informacji o tym serialu znaleźć nie idzie.
Poproszę kogoś kto zna dobrze francuski , żeby poszukał na ich stronach.
Może się coś wykopie , ale ja niestety po francusku ani słowa.
Było jeszcze o tajemnicach templariuszy o ich złocie i kamieniu filozoficznym i masa różnych tajemnic