Serial bomba i jak cześniej czytałam rewelacyjne opinie, że ludzie w 1 dzień oglądają cały sezon bo nie potrafią wytrzymać pomyślałam, że to szaleństwo a serial wciągnął mnie tak, że zrezygnowałam z kina na rzecz obejrzenia całego sezonu "Stranger things"!
Strasznie podoba mi się pomieszanie gatunków sci-fi, trochę dramatu, elementy komediowe (mało bo mało ale zawsze coś) i najważniejsze - historia! Temat na topie! Uwielbiam amerykańskie seriale zwłaszcza z klimatem retro - potrafią idealnie odtworzyć ducha epoki i te ciemne, brudne, pełen gratów domki wiecznie zapracowanych mam z papierosem w ustach.
Totalnie rozłożyła mnie gra trójki naszych małych bohaterów - dzieci ale z rozbrajającym optymizmem i odwagą potrafią walczyć ze złem z okrzykiem bojowym na ustach. Dustin bawił mnie do łez :) Super historia opowiedziana z perspektywy dzieci. Jak dla mnie rewelacja.
Polecam!
Jak dla mnie wszystko co napisals to minus tego filmu. Poza klimatem. Wlasnie klimat miescami rozwala, za to wielki plus. Nastepny plus to za sama historie opowiedziana w serialu, pozniej najwieksza plus za nawiazenie do Koontza, Kinga, takich filmow jak Alien czy Silent Hill. Kolejny duzy plus to za wspanaiala niezwykle sugestywna gre Winony Ryder. Byla najlepsza. I na koncu muzyka - genialnie dobrana. Kawalek Vangelisa mistrzostwo ! - https://www.youtube.com/watch?v=QrwSnc3y4O0