PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750359}
8,2 315 tys. ocen
8,2 10 1 314763
7,4 83 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

Niedawno co skończyłem pierwszy, a już nie mogę się doczekać kontynuacji. Serial zrobił na mnie nie małe wrażenie i w pełni rozumiem jego fenomen. W końcu zrobił go Netflix ;)
Niektórych zastanawia dlaczego zapowiedziano powrót Jedenastki skoro wiadomo co się stało w ostatnim odcinku. Ja się cieszę z jej powrotu, bo postać była super wykreowana i zagrana. Netflix nie mógł pozbyć się tak ważnej i dobrej postaci z serialu ;p

ocenił(a) serial na 9

Z pewnością do Top 100 seriali można go wrzucić, ale powstało też dużo lepszych seriali.
Mógłbym wymienić ok 50.
Największy fenomen wśród seriali to raczej Twin peaks 1990-1991,
Sopranos 1999-2007, Sześć stóp pod ziemią 2001-2005, Prawo ulicy 2002-2008, Breaking bad 2008-2013.
Twin peaks wraca w 2017 roku z 3 sezonem po 25 latach.
Zatem w przyszłym roku Twin peaks i długo, długo nic.

Co do Stranger things to zrobiony poprawnie w stylu filmów z lat 80'
Co ciekawe bardzo podobny jest serial zrobiony rok wcześniej - The Whispers 2015 (13 odc)

ocenił(a) serial na 9
returner

Dla jednego lepszy będzie ten serial, dla drugiego inny tu nie ma co się nawzajem przekonywać ;)

Osobiście po nowym TP nie spodziewam się niczego dobrego. Ale ja taki sceptyk jestem i czarnowidz więc mogę się pomylić.

Reszta seriali które wymieniłeś to zupełnie inny format i temat więc nie ma co ich porównywać. I nie chodzi mi tutaj nawet o całość tylko o fakt, że niektóre sezony były wyraźnie słabsze od innych a ST to póki co tylko jeden, równy sezon i jeszcze wiele może się zmienić na + bądź -. Ile było takich seriali które zaczynały się rewelacyjnie a potem scenarzyści przedobrzyli (np. LOST, Prison Break) i nie dało się oglądać?

No i w tym kontekście TOP seriali to powinieneś wymienić raczej Fargo a nie BB czy Sopranos, o prawie ulicy nie wspominając.

ocenił(a) serial na 9
saa

Bzdury pleciesz, bo Sopranos, Sześć stóp pod ziemią, Prawo ulicy, Breaking bad to jedyne długie seriale,
które miały wysoki poziom od początku do końca. W każdym ważnym rankingu seriali są wyżej niż
Fargo, Detektyw czy Narcos bo umieszczane są zawsze w Top 10.

Sopranos imdb 9,2 (długo imdb 9,4) 5 ZŁOTYCH GLOBÓW
Sześć stóp pod ziemią imdb 8,8 (długo imdb 9,0) 3 ZŁOTE GLOBY (najlepsze serialowe zakończenie ever)
Breaking bad imdb 9,5
Prawo ulicy imdb 9,4 (długo imdb 9,7)
Twin peaks imdb 8,9 (od 1999 do 2012 roku imdb 9,4) 3 ZŁOTE GLOBY Serial uważany za nr 1
Jego pozycja bezsprzecznie nr 1 wśród seriali dopiero została wystawiona na próbę po
emisji Sopranos, Prawo ulicy, Breaking bad.

Nikt poważny nie wystawi króciutkie Fargo nad te seriale.
Fargo miało swoje wady, też było nierówne i nigdy nie miało nawet przez moment poziom Twin peaks.
Nie mówiąc o Stranger things , które właściwie niczym specjalnym nie zaskoczyło.
Filmy z lat 80 dużo lepsze i bardziej oryginalne, a tu taka słaba kopia i naśladowanie ich.

ocenił(a) serial na 9
returner

Widziałem sporo lepszych seriali od Stranger things np:
Historia II wojny światowej 1973
Janosik 1974 (polski)
Ja, Klaudiusz 1976
Korzenie 1977
Noce i dnie 1977 (polski)
Alternatywy 4 1983 (polski)
Robin of Sherwood 1984-1986
Północ-południe 1985-1986
Dekalog 1988 (polski)
Twin peaks 1990-1991
Przystanek Alaska 1990-1995
X-Files 1993-2002
Oz 1007-2003
Sopranos 1999-2007
Kompania braci 2001
Sześć stóp pod ziemią 2001-2005
Prawo ulicy 2002-2008
Zagubieni 2004-2010 (5 i 6 sezon gorszy)
Deadwood 2004-2006
Rzym 2005-2007
Dexter 2006-2008 (tu od 5 sezonu zaczął spadać poziom, ale 4 sezony świetne)
Planeta Ziemia 2006
Mad Men 2007-2015
Breaking bad 2008-2013
Sherlock 2010-2017
Gra o tron 2011-2018
Czarne lustro 2011-2017
House of cards 2013-2017
Cosmos 2014
Detektyw 2014 (1 sez)
Fargo 2014-2015
Gomorra 2014-2016
Narcos 2015-2016
Westworld 2016-2017
I tym podobne.

ocenił(a) serial na 9
returner

Bo więcej ludzi ich oglądało, poza tym w czasie ich emisji nie było takiej konkurencji jak teraz. I nie sugeruj się ocenami na imdb bo gusta są różne. Sporo kasy w reklamę władowano, wiele osób ogląda tylko to o czym jest głośno zupełnie nie zdając sobie sprawy z istnienia wielu niszowych seriali które nierzadko biją na głowę te topowe.

Sopranos jest świetny. Ale już TP moim zdaniem na pewno nie zasługuje na miano top1. Co do prawa ulicy - również niezły ale poziom miał już mocno nierówny z nachalną propagandą pt. czarny gej i jego biały kochanek itd.. Można długo się spierać o to który serial jest lepszy, a który gorszy i nie widzę sensu w prowadzeniu dalszej dyskusji na ten temat.

użytkownik usunięty
returner

No jak narazie to ST jest jednym z najlepszych seriali jakie oglądałem, ale oglądałem ich mało. Nie jestem jakoś super wymagający od filmów i seriali, bo nie oglądałem ich wiele, dlatego nakreślam, że jest to tylko i wyłącznie moja opinia. Jednak potrafię rozróżnić co zostało zrobione dobrze, co źle, a co poprawnie. Stranger Things ma, w moim skromnym mniemaniu, rewelacyjny klimat, grę aktorską i ogólne wykonanie całego serialu stoi na bardzo wysokim poziomie, a jednak miał ponoć ograniczony budżet i musieli zrezygnować z paru pomysłów.
Mnie się mega podobał i nie wymagam od innych by to zdanie podzielali :)

Jak już jesteśmy wszyscy na tym temacie to prosiłbym o podanie jakiś dobrych seriali w podobnych klimatach co ST ;)
Ogólnie też zastanawiam się mocno nad Westworld. Pewnie za jakiś czas obejrzę pilota i zobaczę z czym to się je, bo cały czas jest okrzykiwany serialem roku :p

ocenił(a) serial na 9

No akurat w przypadku El to wcale nie wiadomo co się z nią stało oprócz tego, że dano wyraźnie do zrozumienia że ona żyje. Chodzi mi o scenę z Hopem który jest 'zapraszany' do amerykańskiej wersji czarnej wołgi i jakiś czas później zostawia jej jedzenie na odludziu.

Też się cieszę, z tego powodu, że Eleven będzie w drugim sezonie bo bez niej nie byłoby po co go oglądać. Gra rewelacyjnie.

Z drugorzędnych aktorów to najlepszy dla mnie był ojciec Mike'a. Aaach ta jego energia i werwa... Jest na co czekać ;)