PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750359}

Stranger Things

2016 - 2026
8,2 316 tys. ocen
8,2 10 1 316112
7,4 89 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

Przełom października i listopada był czasem dla fanów Stranger Things. Netflix bowiem wypuścił dziewięć nowych odcinków swojego serialu, na które miłośnicy losów Willa, Mike'a, Dustina, Eleven, Lucasa i innych mieszkańców Hawkins musieli czekać ponad rok. Przyznam się, że kiedy dowiedziałam się o pracach nad II sezonem miałam pewne obawy. Bałam się, że to co tak świetnie oglądało się w pierwszym sezonie może nie sprawdzić się w kolejnym. Fabuła w nowych odcinkach skupia się na tej samej historii. Fakt jest ona rozbudowana, pojawiają się nowi bohaterowie, jednak jest to powielenie tego co można było zobaczyć w zeszłym roku. Ale czy to źle? Okazuje się, że absolutnie nie. Powiem więcej II sezon podobał mi się bardziej. Oglądając nowe Stranger Things odnosiłam wrażenie, że dostałam namiastkę filmu It, który zachwycił mnie w tym roku. Podobieństwo można znaleźć w bohaterach, ponieważ pojawia się tajemnicza dziewczyna o rudych włosach, która dołącza do grupy i staje się źródłem mniejszych lub większych konfliktów między kolegami, jak również w samej tematyce, która skupia się na przezwyciężaniu swoich lęków i słabości. Elementem łączącym obie produkcje jest także aktor- Finn Wolfhard wcielający się w Mike'a i Richie'ego. Ważny jest również klimat małego miasteczka i duch przygody towarzyszący bohaterom. Myślę, że to największy powód dlaczego Stranger Things tak dobrze się ogląda.