PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750359}

Stranger Things

2016 - 2025
8,2 316 tys. ocen
8,2 10 1 316114
7,4 89 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

W "Stranger Things" nie ma krztyny oryginalności. "Goonies" spotykają "Super 8" i "It", do orgii dołącza się "Elfen Lied" a całości przygląda sie "Nochnoy Dozor". Fabuła to patchwork złożony z solidnych fragmentów innych filmów. W efekcie, intryga jest cienka jak barszcz z torebki. Tylko co z tego?

Świetna narracja, sympatyczni bohaterowie, fantastycznie uchwycona atmosfera lat 80. ST to tylko rzemiosło, nie wnoszące absolutnie nic nowego do kinematografii, ale to rzemiosło najwyższych lotów. Całości dopełnia bardzo dobra ścieżka dźwiękowa. Jedyny faktyczny zgrzyt to zakończenie - z jednej stronę definitywne, sprawiające że ST to zamknięta całość. Z drugiej - ciężko nie odnieść wrażenia, że na siłę dodano furtkę do drugiego sezonu <SPOILER> w postaci bieda-Alien ślimaka :) <SPOILER>. Polecam wszystkim, fajnie na chwilę obudzić w sobie znów dziecko.

ocenił(a) serial na 8
razzly

Co do kontynuacji to nie tylko ślimak, warto wspomnieć jeszcze o SPOILER jaju w tym innym wymiarze które oglądał szeryf. O tym, że Will przeskakuje ze świadomością do innego wymiaru oraz o tym, że 11 żyje bo szeryf jej żarcie przynosi. SPOILER Także nie zgodziłbym się że na siłę dodano furtkę. W każdym razie ciekawi mnie co wymyślą na drugi sezon aby było to ciekawe, bo przecież nie mogą zrobić tego samego, gdzie będzie nowy potwór, porwie kogoś i znowu będą go ganiać

ocenił(a) serial na 8
Zetnakatel

<SPOILER> Scenę z szamą dla 11 odebrałem trochę inaczej, symbolicznie, coś jak zostawianie pokarmu dla zmarłych na grobach. Szeryf stracił ("zawiódł/nie uratował") dwie małe dziewczynki i to był dla mnie taki jego sposób radzenia sobie z tym. Jeśli 11 faktycznie żyje, to dla mnie ocena końcowa minimalnie w dół. Przenoszenie się świadomości Willa i ślimak to jedna scena, dla mnie to to samo. O jaju przyznam zapomniałem - racja po Twojej. Dodałbym jeszcze jako "furtkę" zgarnięcie szeryfa przez facetów w czerni <SPOILER> Ewentualny drugi sezon będzie kontynuacją pierwszego, z tymi samymi bohaterami (opieram się na wywiadzie z twórcami, oficjalna decyzja o realizacji drugiego sezonu jeszcze nie zapadła ale aktor grający Dr. Brennera potwierdził, że drugi sezon na 100% będzie). I niestety kontynuacji się boję - w pierwszym sezonie dostałem małe cacko, a te łatwo zepsuć...