PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750359}

Stranger Things

2016 - 2025
8,2 316 tys. ocen
8,2 10 1 316121
7,4 89 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

Wybitny serial.. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to chyba jeden z najlepszych seriali ostatnich lat! Niesamowity klimat i ta muzyka - coś niesamowitego! Jestem oszołomiony po obejrzeniu całego sezonu w niecałą dobę :> Tak wciągnął, że chciało mi dalej oglądać.

Więc o co tak naprawdę chodziło w tym serialu? Czym był ten stwór oraz ten równoległy świat? Nie zostało to wyjaśnione i twórcy pewnie specjalnie zostawili sobie furtkę do 2 sezonu. Wiele jest hipotez, że tym stworem kierowała matka ta naćpana LSD itp. Ja osobiście skłaniałbym się jednak ku równoległemu światu - tego mrocznego. Jedenastka została porwana i zaczęli na niej prowadzić badania itp. Ta organizacja, czego tak naprawdę chciała? Tego do końca nie wiadomo. Ale ja podejrzewam, że mamy tu do czynienia ze światem astralnym. Czyli jakbyśmy sobie trochę poczytali o wyjściu z ciała itp to jest to bardzo podobne do tego czego doświadczyła "jedenastka" gdy ją zmuszano do testów. Gdy wchodziła w ten stan to jej podświadomość przenosiła się do świata astralnego. I niestety przez ten świat astralny przedostał się właśnie ten stwór (chociaż ciężko go dokładnie zidentyfikować co to jest - może po prostu demon. Gdy wydostał się wraz z jedenastką to w jakiś sposób "realny" świat połączył się z tym światem w którym grasuje stwór (i pewnie jeszcze inne dziwactwa). I dalej wiadomo jak to było. Myślę, że to jest właśnie coś podobnego. Wiadomo dużo w tym bajeczek i nierealnych rzeczy - ale w końcu to tylko film S-F z elementami horroru.

Nadal niestety nie czaję co się stało na końcu z "nastką".

ocenił(a) serial na 9
Azazell

Ja to tak odbieram:
1. Jedenastka to faktycznie córka tej kobiety - to jest pewne bo migawki podczas wyjaśniania historii to wyjaśniają.
2. Ten stwór i równoległy świat - to wyjaśnił nauczyciel, równoległa rzeczywistość jest faktem a nie żadną ściemą. 11 podczas eksperymentów nad nią wykształciła w swoim umyśle tak silną rzecz, że była w stanie przeniknąć do naszej rzeczywistości. Tutaj jest nawiązanie do projektu MK Ultra którego żyjące ofiary cierpią na rozszczepienie osobowości ( Kim Noble jest tutaj osobą której historią warto się zainteresować) a to dlatego, że w wyższym wymiarze są zawarte wszystkie możliwości które niesie za sobą niższy wymiar - tutaj przedstawione tylko jako czarno-białe, nasz wymiar dobry, inny mroczny zły..
3. Odnośnie losów jedenastki - po prostu jakoś się zresetowała i prawdopodobnie jest nadal obiektem badań w labie. Tutaj scena z samochodem z ponurakami którzy przyjechali po Hopa i zostawianie jej jedzenia na odludziu - czyli prawdopodobnie stracili ją i szukają. Ona jest wyalienowana więc jak przeniosła się gdzieś to trochę jej zajmie powrót do Mike i koleżków. Być może uratowanie Willa w jakiś sposób przeszkodziło zerwaniu więzi między wymiarami (scena z wyplutym robaczkiem). Się okaże niedługo.

ocenił(a) serial na 8
Azazell

Jedenastka to ta trzynastka z Dr Housea, tyle że starsza. Zrobiłbym.