Mega dobry sezon ale mogli pouśmiercać parę postaci i wyjść poza schematy, no ale nic dziwnego jakby zaraz dzieci zaczęły pluć jadem w necie, że postacie uśmiercili więc dali sobie spokój i podporządkowali się pod standardowy nurt filmów i seriali hollywood. Z Max wydaję mi się, że chcieli ją uśmiercić ale ostatecznie wystraszyli się tego jaka by była krytyka i zrezygnowali z tego pomysłu dlatego można mieć mieszane odczucia co do tego, że raz była bliżej śmierci raz dalej i tak w kółko w tym ostatnim odcinku. Podsumowując cały sezon to na plus: wszystko powiązane z latami 80- tymi, efekty specjalne, wielowątkowość, różnorodność lokacji, długość odcinków, zajebisty motyw ze słuchaniem muzyki no i oczywiście ten plot twist pod koniec 7 odcinka nadający całkowicie nowy sens całemu serialowi. Z minusów: ponowne odgrzewanie związku Steve - Nancy, w niektórych momentach powolność Vecny oraz brak uśmiercenia konkretnej postaci pod koniec sezonu. Podsumowując najlepszy sezon Stranger Things.
Moim zdaniem Max ostatecznie umiera w szpitalu i jest finalnie 4 ofiarą skutkiem czego do Hawkins wkracza druga strona mrocznego świata. Nie wiem jak można tego nie skumać
Co do Max to jak dla mnie sprawa nie taka prosta. Niby dużo wskazuję , że umarła , ale jednak jest jakieś ale. Po pierwsze nikt wprost nie powiedział , że umarła. Po drugie nie ma pogrzebu , a ostatni raz widzieliśmy ją w szpitalu nieprzytomną. Po trzecie jednak jest lubianą postacią tak jak Steve , a jak wiadomo chłopak miał zginąć już dawno , a wciąz żyję. Po czwarte dziewczyna naprawdę dużo przeżyła w tym sezonie. Mam nawet wrażenie , że najwięcej ze wszystkim i tak po prostu by ją zabili na sam koniec , gdy Vecna tymczasowo zostaję pokonany. A po piąte jakoś ciężko mi uwierzyć , że dwójka ważnych bohaterów umarłaby praktycznie w tej samej chwili. Najpierw Eddy , a sekundę później Max. Wydaję mi się , że prawda o Max wyjdzie na jaw dopiero w piatymn sezonie , a do tej pory pozostanie niepewność. Chyba , że tówrcy ogłoszą wcześniej , że zginęła. Jednak mam nadzieję , że nie. Max jest jedną z moich ulubionych postaci
Ależ Max umarła (klinicznie) dlatego otwarło się czwarte przejście i ta szczelina. Dopiero po tym, jak serce Max się zatrzymało, El używając swojej mocy, zrobiła jej masaż serca i przywróciła jego akcję.