Stranger Things: Sezon 5 Stranger Things sezon 5, odcinek 3
odcinek Stranger Things (2016-2025)

Stranger Things | Rozdział trzeci: Pułapka u Turnbowów

Chapter Three: The Turnbow Trap 1h 9m
8,2 1,8 tys. ocen
8,2 10 1 1764
Stranger Things
powrót do forum s5e3

Plotwisty

ocenił(a) serial na 8

No ciekawy jestem jak oni to wszystko rozwiążą bo póki co z każdym odcinkiem pojawia się coraz więcej pytań niż odpowiedzi, zaraz lecę do ostatniego odcinka w którym podobno jest jeszcze więcej pytań

mariuszkoziel

zwiastunem najciekawiej zapowiadającego się plot twistu jest treść ulotki, pojawiającej się we wspomnieniu Vecny. Sztuka wspólnie wystawione przez Joyce, Hoppera, Karen, Teda, ojca Eddiego i... Henrego. Nie wiem co wymyślili, ale oby to miało ręce i nogi, a nie dziury logiczne.

ocenił(a) serial na 9
opakowaniepomleku

masz dobre oczko, sprawdziłem ulotkę i faktycznie :D

opakowaniepomleku

Kiedy Henry zabił matkę i siostrę i zapadł w śpiączkę gdzie potem go przejął Papa miał na oko z 10 lat. We wspomnieniu są starsze nastolatki i tu chyba coś nie dopatrzyli. Skoro ma w sobie to wspomnienie będzie to miało znaczenie ale nie styka się to czasowo, przecież będąc nastolatkiem w laboratorium nie chodził do szkoły. A i czy jego ojciec nie siedzi w więzieniu również za zabójstwo jego? Więc tu naprawdę nie pasowałoby, że z laboratorium chodzi na lekcje do szkoły w mieście, gdzie wszyscy myślą, że on nie żyje. W scenach w labie z 11 wygląda na trochę zbyt młodego, żeby być w wieku jej rodziców czyli być w tym samym wieku co Joyce i reszta osób z ulotki. Teraz mnie najbardziej będzie ciekawiło co wymyślą z tym wspomnieniem, żeby to miało sens a dopiero w drugiej kolejności kto umrze w finale

LauraK

Dobra, wczytałam się w fabułę sztuki Pierwszy cień i UWAGA SPOILER Henry jednak chodził do liceum z nimi wszystkimi, nawet miał dziewczynę Patty - siostrę Boba, ona wiedziała o jego mocach. W dniu sztuki zabił swoją matkę i siostrę i poszedł na przedstawienie, gdzie chciał uchronić Patty przed zabójstwem przez Papę a następnie "opętany złymi mocami" sam ją zabił  (po latach okazało się, że ona żyje). Nie klei się to ani z tym jak go przedstawiali we wspomnieniach (dzieciak) ani z tym, że zabijając rodzinę stracił tyle mocy, że zapadł w śpiączkę

ocenił(a) serial na 10
mariuszkoziel

Myśle, że twórcy już dawno przestali sie przejmować jakimiś dziurami logicznymi. Liczy sie przede wszystkim widowisko.

ocenił(a) serial na 8
julxiaxv

Niby tak ale fakt że max nagle trafia do jakiegoś jeszcze innego wymiaru i potem będą nam wpowiadać że cały czas on istniał. W tym sezonie jest mnóstwo rzeczy o których przez całą produkcję wcześniejszych sezonów nawet mogli nie myśleć,

ocenił(a) serial na 10
mariuszkoziel

Zgadzam się, że przez pierwsze cztery sezony nie było ani słowa o istnieniu tego wymiaru. W sezonie 4 widzieliśmy tylko, że El ‘rozłożyła’ Vecnę i wyrzuciła go gdzieś poza rzeczywistość, ale nie było wyjaśnienia, gdzie dokładnie trafił. Twórcy dopiero w sezonie 5 nazwali to miejscem i rozwinęli ten motyw — to taki retcon, czyli doprecyzowanie wcześniejszej sceny, żeby spiąć całość fabularnie. Nie wyszło perfekcyjnie, ale jak na to jak skomplikowany zrobił się świat Stranger Things to i tak trzyma to spójną linię.