Stranger Things
powrót do forum 4 sezonu

Mam pytanie czy dobrze interpretuje ten temat

Wydaje mi się że nastka podczas walki z jedynką stworzyła upside down ale portal ten odrazu się zamknął.
A dopiero potem podczas kolejnych eksperymentów nastka otworzyła portal na stałe i dlatego czas w upside down się zatrzymał na tym dniu

Wydaje mi się że o to chodziło twórcom ale nie jestem do końca pewien i chciałbym poznać waszą opinę

Karstan

Wg mnie Upside Down istniał jako puste miejsce, takie jak to gdy Jedynka leci/spada i przemienia się w Vecnę. Natomiast samo "drugie Hawking" powstało jako zapis świata z dnia wejścia Willa, w sensie powstało jako odbicie jego świata.
Pytanie czemu samo miejsce nie powstało kiedy wpadł tam Jedynka i czemu on zaczął zamieniać się w potwora a Will nie. Być może dlatego, że Will wszedł tam sam przez otwarte przejście, a Jedynka został tam... hmm... wepchnięty mocami rozpadając się w naszym świecie na kawałki.

kubis8888

Ja właśnie też się nad tym zastanawiałam. Z jednej strony wygląda to tak, jakby portal powstał po walce Nastki z Jedynką, ale z drugiej strony to byłby za duży fikołek w fabule, w końcu w pierwszym sezonie przejście powstało, gdy 11 była w tym zbiorniku... Wydaje mi się, że nawet kształt tej "bramy" odpowiada temu z pierwszego sezonu. Niech ktoś mi to wytłumaczy, bo "nie wytrzymię" xD

ocenił(a) serial na 8
Karstan

Portal powstał z ciała Jedynki który potem się zamknął, więc możliwe jest że mózg 001 aby bronić się przed śmiercią uwolnił tak wielkie pokłady mocy że stworzył Upside Down z umysłu Jedynki który był odbiciem tylko Hawkins(dlatego Rosjanie nie mogli otworzyć portalu do Upside Down u siebie).
Po drugim otwarciu portalu czas po Drugiej Stronie mógł się zatrzymać aby powoli wchłaniać normalny świat.

Drugie wyjaśnienie.
Upside Down istniało od zawsze jako mroczne odbicie naszego świata w którym mieszkało wielkie zło.
W Hawkins istniała jednak bardzo cienka granica pomiędzy tymi światami.
Dzięki temu jednostki takie jak 001 mogły nabyć "specjalnych umiejętności" dzięki którym mogły wpływać na innych, i przy ogromnym wysiłku otworzyć portal.