Przez ostatnie 2 tygodnie żyłem w świecie serialu. Właśnie skończyłem go oglądać i wydaje mi się tak jakby cała przygoda trwała o wiele dłużej. Zdarzało mi się oglądać nawet po 6 godzin pod rząd, ale wczoraj pobiłem wszelkie rekordy i nie mogąc już dłużej wytrzymać obejrzałem w jeden dzień ostatni sezon. Finałowy odcinek skończyłem oglądać o równej godzinie 4. Nie mogłem usnąć przez godzinę i patrzyłem na budzący się dzień. Kilkukrotnie podczas serii napływały mi łzy do oczu, ale wczoraj po finale rozpłakałem się już na dobre. Serial drażnił emocje przez cały ten czas, żeby na samym końcu pozwolić w końcu się z nich oczyścić. Teraz już nie pamiętam co właściwie było impulsem do rozpoczęcia tej przygody. Pamiętam tylko, że dla próby obejrzałem odcinek pilotażowy, a potem już lawina poszła i zatrzymała się dzisiaj nad ranem. Wszystko co widzieliśmy w serialu zostało już pokazane wiele razy. Jakim trzeba być geniuszem żeby przedstawić sytuacje, które wydawałoby się nie zrobią na nas już wrażenia. W kluczowych dla serialu momentach zwyczajnie zawieszałem się w szoku po tym co zobaczyłem i nieraz musiałem zatrzymywać emisję żeby sobie to jakoś poukładać, a w pewnym odcinku, w którymi głównym bohaterem był David (na pewno się domyślicie jaki) zostałem po prostu psychicznie zdruzgotany i faktycznie roztrzęsiony. Dodam jeszcze tylko, że kilkukrotnie miałem sny z bohaterami. Ten serial dał mi mnóstwo do myślenia. Myślałem, że nie ma lepszego serialu od 'Twin Peaks', ale w tej chwili zmieniam zdanie. Ten wspaniały finał serii był logicznym spięciem wszystkich wydarzeń i wydaje się, że nie można tego było inaczej skończyć. Po prostu tak było trzeba. Podkreślenie i podsumowanie tego wszystkiego co było przekazywane w każdej minucie tego dzieła. Pozostaje pustka, ale nie związana tylko z końcem serialu. To coś pod skórą, co udało się twórcom nam zaimplikować. Pustka, niepokój, wzruszenie, żal, bezradność, zagubienie. My również żyjemy w podobnym serialu. Nie wiemy ile jeszcze powstanie odcinków, ile sezonów. Nie wiemy kiedy twórca postanowi zakończyć serię i wyemitować odcinek finałowy, na końcu, którego pojawi się nasz nekrolog.