jak dla mnie to o niebo są lepsze polskie seriale wojenne "Polskie drogi", "Popielec", czy juz nawet z nowszych pozycji troche naciągany ale jednak niezły "Czas honoru"
Tak wlasnie mysle. Bylam podekscytowana faktem, ze jest to produkacja z udzialem Polakow, ciekawy temat i niezla obsada, a zawiodlam sie... Strasznie sie dluzyl mi ten serial i jakos jak dla mnie akcja szla jakby chciala a nie mogla. I mialam tez cicha nadzieje, ze pokaza troche wiecej Warszawy, a tu lipa. W wiekszosci te same kamienice, a posiadlosc ksieznej, to Palac w Nieborowie:D Jak dla mnie nie wykorzystany potencjal.
calkowicie sie zgadzam, nuda i tyle. jest tyle swietnie zrobionych polskich filmow historycznych a tutaj to chyba sie uczyli jak to krecic.Warszawa rownie dobrze mogla byc krecona gdzies w czechach albo innym kraju a akcji i ogolnego wprowadzenia mogloby byc wiecej.
A tak z ciekawości,dlaczego czas honoru jest naciągany? Ja osobiście byłem zdumiony ile jest tam pokazanych prawdziwych wydarzeń,sytuacji i intryg.
Na wstępie dla jasności ja bardzo lubie ten serial, a przechodząc do sedna
(przy czym zaasekuruje się po raz kolejny wskazując że nie mam wiedzy historycznej co do wszystkich rzeczywistych, bądź fikcyjnych zdarzeń ujętych w serialu) nie do końca podoba się mi stale powtarzajacy się motyw: "Niemcy porwali naszego ale go odbijemy" , Władka odbijali co najmniej dwa razy, Wandę też co najmniej dwa razy (i kończąc liczenie na 3 seriach z 5 wyemitowanych)
Hehe no faktycznie,właściwie cały serial to ciągłe odbijanie. Ale prawdę powiedziawszy nie przeszkadzało mi to specjalnie. Bardziej męczyły mnie średnio zrealizowane sceny akcji.
Lepsze takie sceny niż np. te "wielkobudżetowe" sceny bitewne z "Bitwy Warszawskiej" (czyt. Natasza na okopach z CKM-em ;) )
Biorąc pod uwagę, że CzH miał od pewnego momentu budżet mniejszy niż "Życie nad rozlewiskiem" (serio), to i tak te sceny akcji wypadły przyzwoicie, a niektóre nawet zupełnie nieźle (jak np. Akcja "Góral" czyli napad na Reichsbank).
Ehhh ta Bitwa Warszawska.Nawet mi sie podobała,gdyby jeszcze Urbańska potrafiła lepiej grać.
Natomiast wczoraj obejrzałem ostatni odcinek Szpiegów i dla mnie on nie jest słaby.Dubbing oczywiście to nieporozumienie i psuje całość ale wg mnie serial zrealizowany na przyzwoitym poziomie. Nawet bohaterskiego Francuza potrafiłem przełknąć :)
Czemu uważasz , że " Czas honoru '' jest naciąganym serialem ? Według mnie nie ma tu nic nadzwyczajnego a tym bardziej naciąganego.
no właściwie to starałem się już odpowiedzieć na tożsame pytanie, zadane przez p_i_u_2 w powyzszych postach.
Nie wydaje mi się żeby odbijanie kogoś było czymś dziwnym , w czasie wojny takie zdarzenia miały miejsce .
To chyba normalne było w tamtych czasach że ludzi cały czas porywano , wyworzono do obozów nie wydaje mi się to dziwne #
tak to ilu znasz ludzi których przynajmniej dwa razy w czasie wojny uwięziono i przynajmniej dwa razy odbito