PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654205}

Szpiedzy w Warszawie

The Spies of Warsaw
2012 - 2013
5,6 2,8 tys. ocen
5,6 10 1 2780
Szpiedzy w Warszawie
powrót do forum serialu Szpiedzy w Warszawie

jako jedyny cywilizowany kraj używa lektora toteż co się dziwić ze narzekają

olszass

No, w Mongolii jeszcze też jest lektor. Podobno, bo nie byłem.

olszass

A Białoruś i Ukraina to nie są cywilizowane kraje? Bo nie licząc Polski, tylko tam, w Mongolii i częściowo w Rumunii i Bułgarii stosuje się lektora. Nawet Rosjanie, którzy to do nas sprowadzili, już od dawna od tego odchodzą na rzecz dubbingu.

Pottero

http://en.wikipedia.org/wiki/Dubbing_%28filmmaking%29

Dear Pottero,
Wprawdzie nie twierdzę, jakoby Wiki nigdy się nie myliła, ale powyższy link informuje, że w Rumunii są napisy (plus dubbing tylko dla dzieci) oraz, że ilość voice-over w Bułgarii jest wielce ograniczona.
Na Ukrainie, jak z pewnością czytałeś, był onegdaj nawet dekret poprzedniego prezydenta nakazujący obligatoryjne dubbingowanie wszystkiego jak leci - tyle, że później dekret został wycofany. Tak czy owak, w DVD do filmu 'Sherlock Holmes' (bardzo szybka wymiana dialogów, trzeba nie byle jak gonić z czytaniem!) mamy między innymi: wersję rosyjską (pełny dubbing "aktorski"), wersję ukraińską (pełny dubbing "aktorski"!) oraz wersję polską (lektor, niestety).
O ile w latach 90. standardem było, że na przykład "Cztery wesela i pogrzeb" posiadały rosyjskiego dwu-lektora (męsko-żeńskiego), o tyle w wieku XXI "Piraci z Karaibów II" posiadają już pełny rosyjski dubbing.

Wniosek: w temacie dubbingu większość świata idzie naprzód, Polska stoi w miejscu.

Film_Polski

i dobrze, że stoi w miejscu, Jack Sparrow zdubbingowany? Terminator zdubbingowany? itp, pytam: SERIO? A nie daj Boże jakby jeszcze zaczęli masowo dubbingować i by się różne ekipy za to zabrały, co film by kto inny dubbingował np: Sylvestra Stallone. I btw: dubbingowanie niektórych czarnoskórych aktorów ciężkie do przeskoczenia.
Osobiście tylko napisy( a najlepiej bez), tudzież lektor a mamy ich fajnych w Polsce :)

swords

"Jack Sparrow zdubbingowany? Terminator zdubbingowany?" "co film by kto inny dubbingował np: Sylvestra Stallone" "dubbingowanie niektórych czarnoskórych aktorów ciężkie do przeskoczenia."

A co to? Teksty z ust Johnny'ego Deppa, Arnoldzika i Rambo to jakieś święte teksty są, czy co?

Film_Polski

Ale sam powiedz jak to brzmi jak widzisz jakiegoś charakterystycznego aktora z głosem polskiego aktora . Pół biedy jak aktor w filmie jest nieznany, to jak głos jest dobrze dobrany to aż tak nie "razi po uszach". Z przykładu mogę dać Hobbita , do Bilba nie można mieć większych zastrzeżeń bo aktor go grający jest raczej póki co znany tylko z Sherlocka, polskiego też dobrze dobrali, ale Gandalf..... robi różnicę. Dla mnie zbrodnią jest jak do znanego aktora zagranicznego dobiera się znanego polskiego no wtedy to już katastrofa. Ale to tylko moje zdanie :)

swords

Za to znany aktor zagraniczny ściszony do połowy (w TCM-ie nawet do jednej czwartej) i zagłuszony Knapikiem: istny cymes dla uszu!

PS "Gdybyś Ty zawsze w ten deseń mówił: dubbing mógłbym tolerować, lecz mam zastrzeżenia do doboru głosów"...

olszass

tu nie ma lektora pseudo medrcy

DonVitoCorleone

ale zabłysnąłeś. czytaj ze zrozumieniem

olszass

lektor moze byc rownie dobry co zly. to ze ten dubbing jest fatalny, to wiadomo. ale nie wiem na ile to kwestia samego dubbingu co jego nalozenia-czyli strcite techniczna sprawa.
sam wole napisy to jasne

olszass

i tak Czasu Honoru nie przebiją ! oh love !

Vintage_2

wow po 2 odcinkach już to wiesz

ocenił(a) serial na 4
olszass

Ale ten serial ma tylko dwa odcinki. :)

Co do sporu lektor vs dubbing, ja 100 razy bardziej wole lektora, mam wlasny gust i swoje opinie, a czego uzywa reszta swiata malo mnie obchodzi.

Kwiat_W

bo jesteś członkiem leniwego pokolenia. tu nie chodzi by postępować jak reszta a aby cieszyć się pełną ścieżką dźwiękowa

olszass

no niestety jakoś mogę rozpoznać badziewną fabułę i wiem , że to jest beznadziejny serial zreszta i tak Czas honoru jest lepszy pod każdym względem !