PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31781}

Sztorm stulecia

Storm of the Century
1999
7,6 8,7 tys. ocen
7,6 10 1 8709
5,0 2 krytyków
Sztorm stulecia
powrót do forum serialu Sztorm stulecia

--== drobne spoilery ==--

Niepotrzebne były w tym filmie dwie rzeczy. Po pierwsze, usilne przeciąganie go na ponad cztery godziny trwania. Do pewnego momentu gierki Linoge robiły wrażenie, ale z czasem wszystko to -pogrywanie z coraz to nowymi postaciami, przerywane ujęciami zamieci, przydługie przejścia kamery, jałowe dialogi - zaczynało zwyczajnie nużyć i irytować. Po drugie, ośmieszył się ktoś scenkami, gdzie Linoge zamienia swoje ząbki czy oczka w wersje "demoniczne". Przecież i bez tego widz dysponujący namiastką choćby inteligencji potrafiłby domyślić się, że nie jest to zwykły czlowiek, a tak co dwadzieścia minut odradzający się powoli klimat znów zabijał kolejny pobłażliwy uśmieszek na widok spektakularnej minki w stronę kamerzysty. Finał był faktycznie do przewidzenia, nie zmienia to faktu, że z całego filmu (poza pierwszymi scenami w domu staruszki) był najlepszą częścią. Dyskusja mieszkańców, licytacja, ważenie losów, w końcu ostateczna decyzja i jej reperkusje pozwalają zakończyć seans z pozytywnym wrażeniem, bez zniesmaczenia. Nie polecam ale i nie odradzam, kto ma 4h może zaznajomić się na własne ryzyko ;)

ocenił(a) serial na 10
Pjotrus

Jestem zmuszony zgodzić się z przedmówcą. Zupełnie nie mam pojęcia, po kiego grzyba pojawia się ten głupawy uśmieszek i pokazanie "zębów" przez naszego złego bohatera. I czemu tego nie wycięli przy montażu - nic to nie wnosi, a mnie irytowało.
Natomiast mimo wszystko nie żałuję tych 4 godzin, końcówki na takim poziomie się nie spodziewałem, wybaczcie ale to prawie jak pasjonująca rozprawa sądowa:)

ocenił(a) serial na 10
jammindaar

Zgadzam się z tymi odczuciami nie mniej (jednak) pasjonująca:)

jammindaar

oj zgadzam się z tą opinią. rewelacyjny sposób na spędzenie leniwego niedzielnego przedpołudnia.