PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=708201}

Tabu

Taboo
2017 -
7,9 72 tys. ocen
7,9 10 1 71820
7,2 21 krytyków
Tabu
powrót do forum serialu Tabu

Co myślicie o głównym bohaterze po 1 odcinku? Nie chodzi mi tutaj o grę aktorską, lecz samą fabułę/teorię na jego temat. Moim zdaniem widzi, bądź słyszy zmarłe osoby. Jeśli ktoś jeszcze nie widział i ma wątpliwości co do tego - wrzucam kadr (lewy górny róg):
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1308944389161705&set=gm.108191351526 8132&type=3&theater

W całej rozmowie, mam wrażenie, jak by James czerpał skądś informacje na temat jego rozmówców, a po minach ich widać zaskoczenie w stylu "skąd on o tym wie". To samo tyczy się wcześniejszego spotkania Brace'm i wspominaniu ojca.
Co sądzicie?

ocenił(a) serial na 10
mulatadam

Tak, też o tym pomyślałem.
1. Wie o tym co wiedział tylko Brace i ojciec np. o zmarłej matce.
2. Do lekarza przy sekcji mówi, że będzie wiedział jeśli ojciec zostanie rozkopany.
3. Ma wizję z czarnoskórym niewolnikiem i przeprasza go prawdopdobnie za śmierć, która poniósł w kajdanach na niewolniczym statku.
Wszystko na to wskazuje, że w jakiś sposób posiadł zdolność komunikacji ze zmarłymi.

Alex_Tyler

To on go przeprasza ?!....myślałem że jakiś Demon wstąpił w mokambe...a wgl mam wrażenie że to przez Dileynego on nie żyje......mam rację

ocenił(a) serial na 10
Belzebub_666_filmweb

Tak, to samo mam na myśli. Delaney z tego co pamiętam przepraszał ducha czarnoskórego, który przez niego prawdopodobnie zginął na tamtym statku z wizji.

Alex_Tyler

Tak czy siak, ja polubiłem Johna.....widać że twardy

ocenił(a) serial na 8
mulatadam

Wychodzi na to że Delaney może być nekromantom. W kulturze afrykańskiej o chyba jest to dość powszechny motyw. Dodając do tego wiarę w magię która jest obecna w Afryce nawet dziś to jest to całkiem prawdopodobny kierunek. Pamiętajmy że Delaney miał zginąć. Może został przeklęty przez jakiegoś szamana zakutego w kajdany. Jego matka była Indianką więc powinien być uwrażliwiony na sferę duchową.

ocenił(a) serial na 6
mulatadam

Ja przeczuwam - taką mam nadzieję - że serial będzie starał się powrócić do korzeni zombie. A więc: nie mamy do czynienia z nowoczesnymi, żywymi trupami (których już wszyscy mamy serdecznie dość) tylko zwracamy się w stronę samej kolebki zombie: pradawnych wierzeń, szamanizmu, voodoo, lęków białego człowieka przed obcymi. Owszem, pierwotnie temat wywodzi się z Haiti, ale tutaj mamy bliską temu egzotykę w postaci Przesmyku Nootka, który skrywa tajemnice i będzie odgrywał ważną rolę.