Tajemnica wygasłych wulkanów

Under the Mountain
1982 -
7,6 216  ocen
7,6 10 1 216
Tajemnica wygasłych wulkanów
powrót do forum serialu Tajemnica wygasłych wulkanów

Gdybyście widzieli co ja wpisywałem w google - "tunnels under sea, alien, black limousine, sci tv, pet shop boys (szofer kojarzył mi się z wokalistą"... i tak dalej i tak dalej

W pewnym momencie myślałem, że nigdy tego serialu nie oglądałem, tylko że mi się przyśnił. Teraz przeglądam urywki na youtube i wszystko sobie przypominam.

Piękne czasy, świetny serial, prawie jak wehikuł czasu :)

lastmanstanding

Ja też miałam wrażenie że ten film to był sen

magdagoral

Dokładnie!! Mogę się podpisać ! Dzisiaj odnalazłem :) Nie mogę też sobie przypomnieć dwóch seriali animowanych - jeden był o jakieś planecie otoczonej polem siłowym, której bronił jakiś "bohater" w jakimś statku kosmicznym i drugi o grupie żołnierzy w kosmosie i i ich statkach. Normalnie strasznie mnie to męczy! Może ktoś wie?!kiedyś udało mi się zidentyfikować i odnaleźć - "The Storyteller" !!! To był sukces :)

felis5

Mysle, ze jeden z nich to "Szagma i zaginione swiaty".

http://www.youtube.com/watch?v=L_QRNkTnmKg

mysiaasia

Ja pierdzielę, jak ja szukałem tego serialu. Wpisywałem szak szak, shaq shaq, i rzeczy w tym stylu. Szagma! Bałem się tego serialu. Nic nie mogłem z niego zrozumieć. Ale jednocześnie wydawał mi się fascynujący. Będę szukał w i spróbuje obejrzeć.

drab2000

Powodzenia. Na you tube sa jakies skrawki.

felis5

Drugi to moze byc "Captain Power and the Soldiers of the Future"

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xUYesRQsDz8

To jedyne, co mi przychodzi do glowy.
Pozdrawiam.

felis5

Felis5 być może chodzi Ci o serial Starcom: kosmiczne siły zbrojne Stanów Zjednoczonych

felis5

Może Jazon z Gwiezdnego Patrolu? :)

magdagoral

Był taki okres, że też tak o tym serialu myślałem... że tylko mi się zdawało :)

ocenił(a) serial na 9
lastmanstanding

A ja sobie poradziłem łatwiej :) Zapytałem na imdb w dziale "I need to know" i bardzo szybko dali mi właściwy tytuł, mimo, że pamiętałem i opisałem tylko piąte przez dziesiąte :)

astat_2

To gratuluję :) pomysłu. Ja kojarzyłem, że to był serial australijski lub nowozelandzki, przedzierałem się przez wiki, przez wiele różnych kategorii jak np australian tv series for kids (nie koniecznie dokładnie tak to brzmiało)...
i nie dotarłem do "Under" :P

lastmanstanding

:) ja pamiętałem tylko świecące, migające kamienie... ale znalazłem, udało się :))))

lastmanstanding

Miło się tak czyta o tych samych wrażeniach, wspomnieniach, poszukiwaniach, o takiej samej radości ze znalezienia tego serialu. Był taki okres, że uznałem go za mój własny wymysł.
I jak to dobrze świadczy o tej produkcji, o tej książce, że potrafiła na lata zapaść w pamięci tak bardzo.
Pozdrawiam!

Wilhelm_von_Birkhausen

Chyba wszyscy jesteśmy podobnie "posunięci w latach". Podpisuje się- fajne są te wspólne emocje.

felis5

:)

felis5

Taki Lovecraft dla najmłodszych. Tak, też już jestem "posunięty w latach", serial robił swego czasu ogromne wrażenie, był poważny, miejscami dramatyczny i padły nawet jakieś trupy.

użytkownik usunięty
lastmanstanding

Mnie też to męczyło. Dzisiaj w pracy normalnie już usiedzieć nie mogłem by wrócić do domu i poszukać tego serialu ponownie. Wpisałem na oko tajemnice bagien i tak jakoś mnie nakierowało na ten serial . :) Teraz mogę odetchnąć z ulgą.

ocenił(a) serial na 8

Widzę, że wiele osób ma tak z tym serialem. To jest jakiś rodzaj fenomenu, niedostępny dla osób z młodszego pokolenia.

użytkownik usunięty
lastmanstanding

Co dziwniejsze, wypytywałem moich znajomych zbliżonych rocznikiem do mnie o ten serial i nikt nic nie kojarzył . Później sam już zgłupiałem i na jakiś czas sobie odpuściłem szukanie.

ocenił(a) serial na 8

Ten film był puszczony chyba w czasie wakacji zimowych i pamiętam, że nawet wtedy nie był zbyt dużo oglądających wśród rówieśników. To potęguje uczucie, że być może tego filmu się nigdy nie widziało i to był jakiś sen...

lastmanstanding

To jest chyba ten serial z dzieciństwa, który pamiętam jak przez mgłę. Najbardziej pamiętam jakieś stwory z takimi glowami, nie wiem czy takie określenie było użyte w serialu czy to było moje określenie czyli kapuście głowy :)

użytkownik usunięty
Dude_

Mi zapadł w pamięci urywek, jak te " błotniaki " wylazły z jakiegoś czarnego starego auta, nawet trochę ich tam się zmieściło :) Przynajmniej tak to wtedy zapamiętałem.

ocenił(a) serial na 7

Ja zapamiętałem że przechodzili do oceanu przez jakąś galaretę

lastmanstanding

A ktoś pamięta mniej więcej kiedy od był emitowany, bądź w jakim okresie, np. ferii zimowych czy wakacji. Co kolwiek co by mnie naprowadziło. Bo na pewno był na TVP 1.

Dude_

Udało się znalazłem. Pierwszy odcinek był emitowany 31.01.1989

https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/31_stycznia_1989

ocenił(a) serial na 8
Dude_

Niesamowite, że to znalazłeś a wcześniej - że ktoś zadał sobie trud żeby zarchiwizować stary telewizyjny program. Byłem prawie pewien, że to były ferie zimowe i teraz to potwierdziłeś. Wielkie dzięki!

lastmanstanding

No ja ten program znalazłem parę dni temu (dzięki koledze który jeste wyżej na tym forum :) giovaninni50 Pozdrawiam!) ) i mnie to wchłonęło. Tyle wspomnień że masakra. A ten serial pamiętam jak przez mgłę, dzięki temu programowi teraz wiem że miałem wtedy 8 lat jak to oglądałem.

lastmanstanding

Witam ja szukałem podobnie 20 lat a może i dłużej pamiętałem tylko czarną limuzynę pokrytą w środku jakby pajęczyną i oto wczoraj trafiłem powiem szczerze miałem problem z zaśnięciem polecam jeszcze Dzieci Syriusza Tajemniczy Duch lub inna nazwa Głosy z zewnątrz w mojej kolekcji brakowało mi tylko tego pozdrawiam wszystkich podobnie zakręconych jak ja rocznik 79'

adriano45

Ja szukałem "Ludu błota dajemy ci dar zapomnienia" i dalej jakoś poszło. To była jedyna rzecz która zapamiętałem. Tajemniczy duch to planeta Obskura i dziadek Rodenwald ?

lastmanstanding

O rety, niesamowite, że tak wielu osobom wydaje się, że ten serial im się przyśnił, że nie istniał. Ja dziś znalazłam tytuł przez forum "filmy dla dzieci z czasów PRL", przekopywałam się przez wpisy z 2007 roku ;) Do google wpisywałam różne dziwne hasła;) Najlepiej zapamiętałam klaustrofobiczny tunel i jakąś obrzydliwą pianę, wydawało mi się, że to niemiecka produkcja.

ocenił(a) serial na 8
lavransdatter

Dokładnie tak jest. Tak jakby to był jakiś przekaz podprogowy, który ma aktywować widzów tego serialu po kilku latach.

lastmanstanding

Ja myslałem ze amerykańska. Wpisywałem. Old black car, strange family, snot czyli glut :)

lastmanstanding

Człowieku, ja to samo.. Pytałem chat GPT. Potem wszedłem na archiwalne program telewizyjny i przeleciałem wakacje od 1987 do 1981. W końcu stwierdziłem ze to leciało w ferie zimowe. i za pierwszym razem 31 stycznia 1989 rok Program 1 JEST !!!!!
https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/31_stycznia_1989

ocenił(a) serial na 8
Kostek_1977_filmweb

Jesteśmy podobnym rocznikiem. To niesamowite jak w niektórych z nas ten serial zapadł w pamięć ale do końca nie byliśmy pewni czy to widzieliśmy czy nie.

lastmanstanding

Ja w końcu tutaj znalazłem czytając tytuły http://www.nostalgia.pl/tajemnica-wygaslych-wulkanow

Kostek_1977_filmweb

Ja również! Co ciekawe - szukałem tego serialu po scenach jakie z niego pamiętałem. Gdy już znalazłem - okazało się że niektórych scen w nim brakuje. Dalsze poszukiwania zaowocowały odkryciem, że dwa seriale po prostu zlały mi się w jeden. Tajemnica wygasłych wulkanów oraz Dzieci Syriusza z którego pamiętałem statek kosmiczny o nazwie KOLOB.

Kaleid

Był jeszcze fajny Spuk Von Draussen - Głosy z zewnątrz :)