PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=633726}

Tajemnice Laketop

Top of the Lake
2013 - 2017
7,1 15 tys. ocen
7,1 10 1 14801
7,3 10 krytyków
Tajemnice Laketop
powrót do forum serialu Tajemnice Laketop

klimat serialu

ocenił(a) serial na 8

jest niesamowity. Znacie podobne? Wyłączając Twin Peaks :)

anick

The Killing. Może nieco inny klimat, ale sporo pokrewieństw.

ocenił(a) serial na 8
Lady_in_Blue

Mnie również The Killing od razu przyszło na myśl :)

ocenił(a) serial na 8
anick

anything else?

anick

Mayday, Broadchurch

anick

Trylogia "Wilcze prawo". To trzy półtoragodzinne filmy, ale mozesz to potraktowac jako serial, bo wszystkie sie łaczą, a morderce poznajesz dopiero na koncu ostatniej czesci. Jest tu podobny do "Top of the lake" niesamowity klimat i napięcie, ale ostrzegam ze jest tez o wiele wiecej drastycznych scen.

ocenił(a) serial na 9
anick

Forbydelsen (I, II, III), Most nad Sundem

ocenił(a) serial na 9
tortelini

Super...polwcam

ocenił(a) serial na 7
anick

Forbydelsen jest znakomite, tam mamy jeszcze wątek polityczny co dodaje wiele nowych sytuacji. Dla mnie najlepszy był sezon 1, potem 2, a na koniec 3. Nie polecam The Killing bo to tylko słaba, amerykańska wersja duńskiego arcydzieła jakim jest właśnie Forbydelsen.

ocenił(a) serial na 9
anick

Mi się podobał The Fall. Nie jest AŻ taki, ale może Ci obleci.
The Fall jątrzy w trochę inny sposób, bo mordercę podaje od razu na tacy, co nie każdy lubi. Akcenty są inaczej rozłożone niż w klasycznym kryminale, gdzie zastanawiamy się, kto jest sprawcą. No i jest okazja by zobaczyć agentkę Scully, Kalindę i Roose Boltona w jednym serialu.

ocenił(a) serial na 9
e_wok

The Fall jest swietny

anick

The Killing ma własnie mroczny klimat.

ocenił(a) serial na 10
anick

tez powiedzialabym ze ''the killing'' 1 i 2 sezon...3 juz mnie tak nie porwal...

ocenił(a) serial na 9
sandra0107

Mnie porwał 1i 3

ocenił(a) serial na 5
anick

Jeśli chodzi o taki klimat to jeszcze "Durham County" - mroczny i niepokojący.

anick

Klimatem bardzo mi przypominają:
1. The Fall - jak już podano
2. Rectify
3. Hannibal - też niespieszna akcja
4. Chosen - może...
5. Falcón

ocenił(a) serial na 8
anick

True Detective - absolutne Arcydzieło, serial wszech czasów. Bazo podobny do Top of the Lake. Ten sam operator, btw - Adam Arkapaw

pegaz_filmweb

Popieram, True Detective wciągnął mnie do takiego stopnia, że miałam dwa dni wyjęte z życiorysu. A potem kolejne dwa, podczas których analizowałam w myślach scenę po scenie i doszukiwałam się ukrytych znaczeń : )

Makabresca

Niesamowity, ale też nierówny. Chwilami denerowała mnie główna bohaterka. Ale zakończenie pierwsza klasa :)

MaciejMolenda

<SPOJLER>

Dlaczego cię denerwowała? ; ) Nie wiem czemu, ale postać Maggie jest bardzo surowo oceniania. To ciekawe, bo przecież w tym serialu nikt nie jest kryształowy (a już zwłaszcza jej maż), ale to ona zbiera największe cięgi za to co zrobiła. Marty ma jakby taryfę ulgową :P

<KONIEC SPOJLERU>

ocenił(a) serial na 9
anick

Dziwię się że jeszcze nikt o nim nie wspomniał o tym serialu. Bates Motel - moim zdaniem bardzo zbliżony klimatem do Top Of The Lake. Do tego powtarza się motyw miasteczka odciętego od cywilizacji, wątki kryminalne oraz studium psychologiczne głównych bohaterów.

ocenił(a) serial na 10
wuada

Bates motel w ogóle nie jest podobne, jest śmieszne i w zupełnie innym klimacie, może dlatego nikt nie wspomniał.

anick

Fargo :)

ocenił(a) serial na 9
anick

Ja bym dorzuciła francuski "les revenants"

ocenił(a) serial na 5
sevasevol

A ja skończyłem i dziwi mnie chwalenie tego serialu gdyż tak głupich i nie logicznych zachowań głownego bohatera/ki nie widziałem chyba nigdy.
Do tego ukrywanie sie tego dziecka, to pokraczne śledztwo, ta cała masa scen tak niemożliwych że nie chce sie tego oglądać.
Poza tym spora rzesza postaci w ogóle nie mających nic wspólnego z wątkiem głównym, niczego nie wnosząca prócz zamętu.
Średnio.... Nie uświadczyłem klimatu żadnego :/ powolny, bez zaskoczeń i bez intrygi.

ocenił(a) serial na 8
anick

poza wymienionymi np. The Killing bardzo bym poleciła:
The Shadow Line
Rodzina Warrenów

trochę inny styl, ale serial jako taki także wart polecenia:
American Gothic

oraz American Crime - nie mylić z American Crime Story (też świetny ale zupełnie inny serial)

ocenił(a) serial na 9
anick

the broadchurch... totalnie ten sam klimat, tylko sytuacja dzieje sie na obrzezach W brytanii i koncowka powala... ale podobnie pokazane widoki i glebsza tajemnica

ocenił(a) serial na 8
anick

Bloodline! Trochę bardziej "hollywoodzki" ale atmosferę można ciąć nożem. No i broadchurch.