PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=90364}

Tajemnice Smallville

Smallville
2001 - 2011
7,1 36 tys. ocen
7,1 10 1 36454
6,8 11 krytyków
Tajemnice Smallville
powrót do forum serialu Tajemnice Smallville

Wypowiedzcie się o odcinku w tym temacie.

Rewelacyjny odcinek. Zdecydowanie zasługuje na 6. Śmiem nawet twierdzić, że może jest nawet najlepszy z całego 7 sezonu. Wspaniale pokazano wewnętrzną walkę Lexa i ostateczne stłumienie jego sumienia. Lex przeszedł na ciemną stronę. Świetny cytat Lionela o tym przejściu na ciemną stronę i autodestrukcji --rodem ze Star Wars. Jimmy i Lois razem -- po prostu przepysznie. I te słowa Jimmy'ego, że kiedyś będą sławni. Dużo nawiązań do komiksu. Śmierć Lionela bardzo poruszająca. Clark przynajmniej więcej mocy używał. Scena na pogrzebie wymiata, bardzo klimatyczna. W końcu Clark i Lex stali się śmiertelnymi wrogami, czyli nastąpił naturalny porządek rzeczy, a nie pierdoły, którymi nas karmili scenarzyści i skoki charakteru Lexa.

Ocena 6/6 bez dwóch zdań.

MackKL

mnie najbardziej zastanawia kim byl i dla kogo pracowal ten facet co zabill ta babke co sie dowiedziala prawdy o clarku

ocenił(a) serial na 10
kivars

Powiem tak! Przez cały czas broniłem 7-mego sezonu i widać nie na marne. Scenarzyści zaprezentowali nam bardzo ciekawą historie począwszy od odcinka 14 ,a kończywszy na rewelacyjnym odcinku 16-tym. Scena na cmentarzu przy grobie Laionela, muzyka w tle i te spojrzenia dwóch największych wrogów- ciary mnie przeszły!! Tego własnie oczekiwałem i nie zawiodłem się!! pozdrawiam!

michael_84

Widać, że przerwa scenarzystom dobrze zrobiła. Odcinek bardzo dobry, zdjęcia genialne i oglądało się z zapartym tchem. Wreszcie Lex przeszedł na ciemną stronę. Coraz większa jest rola Lois w serialu i chyba prawdą się okażą plotki, że Lana w kolejnym serialu będzie tylko występować gościnnie (w sumie dobrze, bo oprócz urody to nic już nie wnosi do serialu). Też jestem ciekawy kto zabił wspólniczkę Lexa. Podsumowując, nie mogę się już doczekać finału sezonu :)

ocenił(a) serial na 10
Showtime_2

Smierć Lionela genialnie ukazana... Zbliżenie na jego twarz, na której nie było nawet najmniejszego grymasu. Potem widok spadającego ojca w oczach Lexa...
Ten tekst:
Cały czas zyłem w twoim cieniu
Teraz ty zginiesz w moim...
Świetnie...

ocenił(a) serial na 10
mh2004_2

Swoją drogą świetny opis odcinka na smallvilleplanet MACK :)

ocenił(a) serial na 8
mh2004_2

"Swoją drogą świetny opis odcinka na smallvilleplanet MACK :)"

Thx. Miło to słyszeć.

ocenił(a) serial na 6
MackKL

oj tak, odcinek rewelacyjny. początki sezonu średnie, ale ostatnie jak najbardziej warte obejrzenia:P poraz pierwszy od dawna poczułam adrenalinę, wstrzymałam oddech i... tak zostało do końca odcinka. Pozytywne zaskoczenie. Zdecydowanie na duży plus: scena spadającego Lionela, targany emocjami Lex, zabranie klucza Chloe i "pogrzeb"- wymiana spojrzeń. Minusów brak? chyba... muszę ochłonąć:D

ocenił(a) serial na 6
Moloko96

Bardzo długo czekałem na przynajmniej przywoity odcinek Smallville. I dostałem to czego chciałem, szkoda że tak późno i że zapewne to jednorazowy wyskok. Ale cieszmy się tym co mamy. Odcinek właściwie nie miał minusów (nie ma co się dziwic nie było Lany :P). A ostatnia scena na pogrzebie - piekielna... Co do tej całej Giny, to sądzę iż zabił ją sam Lex. Gdy mu powiedziała że w końcu tego RAZEM dokonali w Daily Planet, miał arcyciekawe spojrzenie :D Ta pochopna decyzja o zleceniu jej śmierci szybko mu się odbije po odsłuchaniu poczty głosowej...

ocenił(a) serial na 9
ludwisiu

Odcinek prawdopodobnie najlepszy w 7 sezonie (do tej pory), świetne dialogi , a scena końcowa po prostu wymiata , wreszcie Clark i Lex przestali być już na serio przyjaciółmi ,dobrze że scenarzyści nie próbowali przeciągnąć motywu kto zabił Lionela - Clark wie i to na pewno wypada na + względem następnych epizodów (Kent przynajmniej nie będzie znowu rozdarty czy Lex jest dobry czy zły) ocena 5+/6

ocenił(a) serial na 9
Homey_D_man

A jeszcze względem Giny , przyszło komuś może do głowy że mógł to zrobić jeden z członków Veritas przecież mieli oni chronić podróżnika bo wersja z Lexem wydaje sie trochę naciągana. pozdro

ocenił(a) serial na 10
Homey_D_man

nie, tak jak ktos wczesniej wspomnial - zabójca jest Lex. Tyle,ze zlecil zabojstwo przed odsłuchaniem wiadomosci na skrzynce pocztowej. Bedzie chlopak niepocieszony ;D

ocenił(a) serial na 9
michael_84

Lex miał zlecić morderstwo giny no przestań przecież ona odwalała całą brudną robotę , a poza tym żyję jeszcze jeden członek Veritas i to on ochrania Clarka wiem tyle że będzie on nosił ciemny płaszcz i ukrywał się w kościele oraz będzie posiadał jeden z kluczy ! ;D

ocenił(a) serial na 10
Homey_D_man

No to w takim razie wiesz wiecej ode mnie ;)

MackKL

Odcinek mi się bardzo podobał. Jeden z najlepszych odcinków w całym serialu, jak nie najlepszy. Scena pogrzebu była bardzo ciekawa. W tej scenie , to nie tylko miał miejsce pogrzeb Lionela, ale także pogrzeb dobrej strony Lexa.
Jeśli chodzi o śmierć Giny, to myślę, że to nie był Lex tylko ostatni członek Veritasu, dlatego, bo ten facet, który zabił Ginę był Siwy, a Lex raczej dziadków do czarnej roboty nie zatrudnia.