PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=867727}

Tajemniczy świat Majów

Lost Treasures of the Maya
2018
6,1 56  ocen
6,1 10 1 56
Tajemniczy świat Majów
powrót do forum serialu Tajemniczy świat Majów

Cieszę się, że została wynaleziona technologia, która umożliwiła przełomowe odkrycia ogromnej ilości nieznanych budowli. Jednak serial nie przekazuje żadnej konkretnej treści poza przedstawieniem techniki lidarowej. 4 odcinki o tym samym, kompletne zapętlenie tematu. Widać, że pod przykrywką dokumentu zrobiono jedynie promocję nowego sprzętu. Całą treść 4 odcinków można byłoby streścić w 10 minutach. Może jak uda się odkopać znaleziska odnalezione dzięki tej technologii, warto będzie zrobić kolejny sezon.

Marfeusz

Dokładnie liczyłem na dokument naszpikowany jakimiś ciekawostkami a co drugie słowo to LIDAR, LIDAR tamto, ogólnie fajnie że jest taka technologia. Oglądam dla widoczków ;)

ocenił(a) serial na 5
Marfeusz

Same here. Mam wrażenie ze jakieś 50-60% programu to omawianie jak działa LIDAR, jaki jest wspaniały, kto za tym stoi i pokazywanie zdjęć które zrobił. I o ile za pierwszym razem to faktycznie było wow, to jak za 5-6-10 razem ci sami naukowcy robią takie same „ oooo” jak odsłaniają im teren na wielkim ekranie, to brzmi to już strasznie sztucznie. Liczyłam na ciekawostki, nowe informacje, pokazanie pracy archeologów… a dostaliśmy piękna reklamę technologi… szkoda. Duży potencjał zmarnowany.

ocenił(a) serial na 5
Marfeusz

Podobne odczucia, miałem wrażenie, że znów oglądam ten sam odcinek. A o tej technologii też już wiedziałem ze studiów geograficznych, więc nie było efektu wow, a jedynie stwierdzenie, że fajne znalazła zastosowanie. Najciekawsza była penetracja jaskiń i cenotes.

ocenił(a) serial na 3
Marfeusz

Mogli powiedzieć o tym lidarze, ale nie w kółko...