PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10033004}

Tatuażysta z Auschwitz

The Tattooist of Auschwitz
2024
6,1 4,6 tys. ocen
6,1 10 1 4625
5,6 5 krytyków
Tatuażysta z Auschwitz
powrót do forum serialu Tatuażysta z Auschwitz

Odsyłam do jednego z najmocniejszych materiałów o tym jak wyglądała machina śmierci stworzona przez Niemców: https://www.filmweb.pl/film/Noc+i+mg%C5%82a-1955-125644

tralalakotkidwa

To nie do końca prawda rząd komunistyczny oddał te pieniądze bratniemu narodowi ZSRR

pawellustig

Obydwoje brednie piszecie. Nic nie wzięliśmy bo nasz rząd nie chciał pomocy z planu Marshalla a takową nam Amerykanie proponowali. Niestety będący pod wpływami ZSRR nasz rząd na to się nie zgodził

VIOLATOR1974

rząd chciał się zgodzić, tylko w Moskwie powiedziano NIET

VIOLATOR1974

"Nasz rząd"

VIOLATOR1974

nie nasz rząd, ale zsrr tumanie

malgoskalato

córko ladacznicy i zula w domu tak mówisz, pieknie. A historia sie klania ale nie wymagam wiedzy od kogos poziomu kloszarda

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
malgoskalato

Troluj sobie z kims innym. Nie mój poziom.

tralalakotkidwa

Biliona, za 1,5 mld usd to nawet CPK nie wybudujesz.

gjT1337

Miliarda. Przecież te pieniądze miały inną wartość.

gjT1337

Miliarda. Przecież te pieniądze miały inną wartość.

gjT1337

1,5mld$ z 1945 miało taką siłę nabywczą jak 26,1mld$ dzisiaj, ale też poziom rozwoju i życia był niższy więc relatywnie takie taka kwota miała jeszcze większe znaczenie.

tralalakotkidwa

Reklamacje do Moskwy.

tralalakotkidwa

Nie chcieli kapitalistycznej pomocy bo swiat socjalistyczny sobie poradzi - Polska byla brana jako pierwsza w planie Marshala

tralalakotkidwa

Tytuł tego posta to trolling obliczony na nieznajomość historii i wpisujący się w pisowską narrację "skrzywdzonej Polski" i rosyjską "wrednej Ameryki". Jak widać, paręnaście osób się na niego nabrało, a wystarczyło wrzucić w google hasło "plan Marshalla". A film, który przywołujesz, ważny, tyle że nikogo nie obejdzie po tak durnym wstępie...

ACCb

Niestety pisowcy są niedouczeni , leniwi i nie potrafią nawet z google korzystać inaczej by wiedzieli że odrzuciliśmy pomoc USA

ACCb

Typowa narracja od razu atakująca od rosyjskiej narracji.
Jakie to przewidywalne, ci co najgłośniej teraz mówią o rosyjskich trollach, jeszcze kilka lat temu, najgłośniej tej rosji bronili.

Bilet95

Czyli uważasz, że można dezinformować, ale nie należy tego nazywać po imieniu. No cóż, nie jest nam po drodze.

ACCb

"Dezinformacje" to aktualnie bardzo chętnie stosuje szeroko pojęta lewica, wykręcając kota ogonem i udając teraz największego wroga putina, choć jeszcze niedawno całowali go po nogach.
No ale cóż, tak już mają ci, co wszędzie teraz piszą o rosyjskiej narracji, choć im samym jeszcze pare lat temu to totalnie nie przeszkadzało.

Bilet95

Jestem jedną z tych osób, które wskazują na podobieństwa pewnych narracji do używanych przez Rosjan, jednak nie przypominam sobie, żeby kiedyś ich dezinformacja mi nie przeszkadzała. Ale zapewne wiesz lepiej.

ACCb

Raczej jedną z tych, którzy teraz każdego kogo nie lubią wyzywają od pewnych narracji do używanych przez Rosjan. Dziwnym trafem, "narracja rosyjska" to wszystko co nie pasuje lewicy.
Zaiste, teraz polski rząd, usuwający z muzeum wzmianki o polskich ofiarach w II wojnie, jest właśnie odkłamywaniem pisowskiej narracji "skrzywdzonej Polski".

Bilet95

Zaiste, nie rząd usuwa, a autor wystawy, i właśnie wzmianki, z miejsc, w których nie pasują. Bo są już duże informacje gdzie indziej, gdzie pasują. Byłeś w ogóle w MIIWS?

ACCb

A no tak, jak usuwają to co ci pasuje, to jest okej.
I tak byłem, pewnie tobie przeszkadzało, jak mało było tam wystaw poświęconych kolaboracji polski.

tralalakotkidwa

Gdzie można zobaczyć ten dokument ...?

tralalakotkidwa

Co za bzdury. Polscy komuniści bardzo chcieli te pieniądze. Stalin jednak zakazał uczestnictwa w planie.

tralalakotkidwa

ruskim trolom już nawet nie chce się poprawiać tekstu jak kopiują z excela - "<div><br></div> to cie robił.

tralalakotkidwa

czy wiesz, że teraz niemcy jeszcze rządają reparacji od Polski za "rzeczy wojskowych" pozostawione na terenie Polski? a tymczasem polskie dzieła sztuki świecą sobie w niemieckich galeriach. mysle, ze legalnie jakbym tam pojechala i sobie zdjela ze sciany taki obraz to przy dobrych prawnikach nie zostalabym oskarżona o kradzież, ale swtierdzono by, że przyszłam po swoje.