PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558695}
7,8 48 tys. ocen
7,8 10 1 47534
9,0 2 krytyków
Teen Wolf: Nastoletni Wilkołak
powrót do forum serialu Teen Wolf: Nastoletni Wilkołak

Serial ma zaskakująco wysoką ocenę i słyszałam, że całkiem niezły, ale jakoś nie jestem
przekonana. To jakiś taki typowy dla średnio inteligentnych nastolatek serial w stylu ''Pamiętników
wampirów'', czy coś naprawdę dobrego dla szerszej publiczności jak np. ''Supernatural''? I warto się
nastawić na coś ambitniejszego, czy to tylko taki przyjemny zapychacz czasu?

ocenił(a) serial na 7
Trollvis

Jak dla mnie to zapychacz czasu i to bardzo przyjemny ;-). Na szczęście jestem już w wieku gdzie nie robią na mnie wrażenia wszelkiej maści "sparklące" się wampiry, ale TW lubię. Chociaż szczerze mówiąc oglądam go bardziej ze względu na postacie drugoplanowe: Stailsa, Dereka (razem w pierwszym sezonie przyćmiewali Scotta), Chrisa i oczywiście Piotrusia :-). Serial miewa lepsze i gorsze odcinki, niektóre pomysły scenarzystów bywają niedorzeczne i śmieszne choć z założenia miały raczej straszyć/budować atmosferę, a z głównym bohaterem moim zdaniem przedobrzyli, jest tak kryształowo uczciwy i generalnie bez skazy, że aż czasem obrzydzenie bierze. A jednak pierwsze co robię we wtorkowe ranki, to sprawdzenie czy jest już nowy odcinek TW. Generalnie chyba samemu najlepiej obejrzeć i się przekonać (pierwszy sezon to tylko 12 odcinków).

ocenił(a) serial na 9
Trollvis

Porównując do seriali typu pamiętniki czy supernatural, powiedziałabym ze pierwszy sezon jest jak serial o wampirach (trochę błahy i przewidywalny), a kolejym to już bliżej do supernatural (dreszczyk emocji, dużo potwórów itd). Serial ma duzo humoru, nie skupia się tylko na perypetiach miłosnych. Czasami jest bardzo przewidywalny, a czasami zwala z nóg ;) ja osobiście bardzo go polecam, ale nie nazwałabym go ambitnym serialem (do np gry o tron czy sherlocka mu daleko ;)), ale jak na serial skierowany do nastalatków jest naprawde bardzo dobrze zrobiony. I nie mówię tu o fabule, ale chociażby o charakteryzacjach czy całym tym ich świeci. O, i efekty specjalne nie rażą po oczach!

ocenił(a) serial na 9
cookie_eater

Mi tam serial się podoba i na serio fajnie się ogląda. O ile 1 sezon oglądałem bez większego zaciekawienia to następne są już o wiele lepsze. Od 3 sezonu czekam na każdy odcinek. Wymienię plusy serialu.
Aktorzy fajnie dobrani
Niektóre postaci są super napisane (bez spoilerów np.Stiles,Coach)
Dużo fajnego humoru
Serial jest od MTV więc zobowiązuje to i jest świetny soundtrack. W 3 i 4 sezonie dają wiele takich elektronicznych kawałków co jest fajne ponieważ zawsze jakaś odmiana niż w innych serialach(są też "zwykłe" piosenki )
Super openning. Świetne score'y np.
https://www.youtube.com/watch?v=qJMsmLBZE6Q&list=UU8lwpi 7dTCDm7NQsoB8v_Tw
https://www.youtube.com/watch?v=8J5Du5-mCTc&list=UU8lwpi 7dTCDm7NQsoB8v_Tw
O ile w pierwszym sezonie serial jest bardzo młodzieżowy (najważniejsze dla głównego bohatera jest ukochana itp) to w następnych sezonach serial staje się bardziej poważny ale ma tam taki swój urok z 1 sezonu.
W 1 sezonie efekty są słabe ale w następnych cgi i efekty są wile lepsze.
Twórcy fajnie mieszają elementy horroru z komedią
Co do fabuły 1 sezonu to jest niezbyt wciągająca ale w następnych sezonach fabułą staje się o wiele ciekawsza i poważniejsza, mroczniejsza(3B), co sezon dochodzą ciekawe postacie twórcy mają fajne pomysły na bohaterów i fabułę , wiadomo czasami niektóre watki są niewypalone albo opuszczane bez wyjaśnienia ale ogólnie fabuła jest na plus.
Serial fajnie rozbudowuję wilkołacką mitologię i ich umiejętności a nie jak w TVD że wilkołaki jest i hasa sobie podczas pełni.
Twórcy ogólnie ciekawie rozbudowują spn świat. Mieszają się tu kultury/folklor/legendy z ameryki południowej, celtyckiej,nordyckiej,japońskiej.
Co do aktorów to większość dobrze gra swoje role np. Dylan. Bardzo zgrani aktorzy ze sobą i z widzami. Wiele zdjęć bts, filmików i innych rzeczy dla fanów.
Brak trójkątów miłosnych.
Twórcy szczególnie od 3 sezonu przykładają się do pracy dając świetne zwiastuny sezonu i mid-season trailery.
Pokazany lacrosse w serialu każdy lubi odcinki z Coachem i lacrossem:)
Jak na serial dla młodzieży świetnie dobrani dorośli aktorzy.
Serial jest dobrze zrobiony.
Reżyseria z sezonu na sezon jest lepsza.
Aktorzy mają dobry kontakt z fanami.
Ciekawa fabuła oraz dużo humoru.
Aktorzy dobrze dogrywają swoje role.
Twórcy fajnie tworzą watki nie tylko spn.
Bardzo ciekawie rozpisane postacie

Z ciekawostek TW jest 6 najczęściej tweetowanym serialem na Twitterze np. 5 jest GOT.
Jeśli się nie mylę jest wśród 3 seriali o których jest najwięcej pisanych fanficków razem z Sherlockeim i czymś tam.
Teen Wolf od 3 lat z rzędu wygrywa Saturny dla najlepszego serialu dla młodzieży wygrywając z Pamiętnikami i Arrow.
Według aktora TW to jedyne serial gdzie są prawdziwe wilki w serialu.

ocenił(a) serial na 9
Ganja27

Bardzo ładnie opisałeś/aś plusy serialu - mi sie nie chciało aż tylu wymieniać ;)
Chciałabym tylko skomentować ostatnie zdania -> nie mówię że serial jest mało popularny. Bo jest. I to bardzo dobrze według mnie, ponieważ jest jednym z niewielu seriali, które z kolejnym sezonem robią się lepsze, a nie nudniejsze. I mnie np bardzo cieszy fakt że jest doceniany i nagradzany. Ale jesli chodzi o moją prywatną opinię, nie uważam go za ambitny - raczej "lajtowy".

ocenił(a) serial na 7
Trollvis

Od siebie dodam jeszcze dwa istotne plusy:

- świetnie rozwinięty lore z wilkołakami i innymi zmiennokształtnymi, czego praktycznie w żadnym innym serialu/filmie nie uświadczymy w takim stopniu
- Mocno rosnący poziom serialu z sezonu na sezon. Jasne, były momenty słabsze i gorsze, ale o ile pierwszy sezon to faktycznie były takie lepsze TVD, to obecnie coraz bliżej serialowi jest do Supernatural nakręconego z innej perspektywy. Tak jak po pierwszym sezonie serial otrzymał ode mnie ocenę 7, tak w tym momencie jest to już 9

ocenił(a) serial na 10
Trollvis

Pierwszy sezon mnie nieco zniechęcił, drugi był nawet ok. Trzeci i czwarty uzależnia, naprawdę. Razem z biegiem historii chyba zanika ten wysunięty na pierwszy plan wątek miłosny. Ogólnie serial nabiera grozy, napięcia, wkurzające jest jedynie to, że niemal każdy odcinek kończy się cliffhangerem, a to, co twórcy fundują finałami sezonów może przyprawić o zawał. Ogólnie, dzięki m. in. Dylanowi O'Brienowi nie brakuje także humoru, poważniejszy jest jedynie sezon 3B (odc.13-24 z s3). Wkręciłam się tak, że nie jestem obiektywna i nie zauważam żadnych wad. Spróbowanie nie zaszkodzi ;)

ocenił(a) serial na 8
Trollvis

Również jestem pod dużym wrażeniem, serial jest genialny, świetne wątki, momentami mega zabawny, jak również wzruszający.

ocenił(a) serial na 7
Trollvis

Osobiście, jako osoba po 30-tce, która nie znosi seriali o nastolatkach, mogę powiedzieć, że pod względem fabuły Teen Wolf jest idiotyczny, ale dla niektórych postaci warto się przemęczyć. Na pewno jest lepszy od Pamiętników Wampirów (które przestałam oglądać po drugim sezonie chyba), ale do Supernatural mu bardzo daleko. Nastaw się raczej na w miarę lekki zapychacz czasu :P Jak dla mnie najlepsze były pierwsze dwa sezony, a teraz to oglądam już tylko z przyzwyczajenia, jak nie ma nic innego. OGROMNY PLUS ODE MNIE: nie ma wampirów.

Oczywiście ta opinia jest subiektywna, więc lepiej sama wyrób sobie zdanie.

użytkownik usunięty
Trollvis

Ja osobiście nie trawię tego typu seriali, ale o dziwo ten obejrzałam i nawet mi się spodobał. Najbardziej na plus działa brak wampirów. Co prawda wątek romantyczny głównych bohaterów jest dla mnie niestrawny, ale ogółem serial jest całkiem spoko. Momentami można się fajnie pośmiać, niektóre postacie są mega i co mi się podoba - są niebanalne pomysły. Zamiast w kółko wampirów, czarownic i tym podobnych są np. celtyccy druidzi, szyszymora, berserkowie - dużo jest wątków mitologicznych.
Jako osoba, która nastolatką już od jakiegoś czasu nie jest i która nie znosi serialiszczy tego typu mogę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczona. Momentami serial mnie trochę nużył lub wydawał się głupi, ale poczucie humoru i w większości sympatyczni bohaterowie sprawiają, że jest to miły zabijacz czasu, który chętnie sobie oglądam w ramach odpoczynku od hard sci-fi :)
Zatem polecam, ale bez nastawiania się na coś ambitnego :)