PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=782922}

Telefonistki

Las chicas del cable
2017 - 2020
7,4 13 tys. ocen
7,4 10 1 13052
6,0 2 krytyków
Telefonistki
powrót do forum serialu Telefonistki

wątpliwości

ocenił(a) serial na 8

Oprócz muzyki i wątku szpiegostwa jest kilka niedociągnięć
Na przykład dlaczego Francisco w 2 sezonie pracuje w fabryce a później nagle już nie musi?
Poza tym dlaczego dziewczęta mogą sobie chodzić po całej firmie bez problemu i używać centrali do rozmów prywatnych? Przecież są w pracy, te zasady nie były złe. Miały dużo sensu właściwie.
Denerwująca jest też narratorka bo nic nie wnosi swoimi komentarzami a tylko dodaje pompatyczności i przez to głównie serial kojarzy mi się z telenowelą.

ocenił(a) serial na 8
AlicjaRose

Francisco pracowal w fabryce bo zostal wykluczony z rodzinnego interesu zony po tym jak wyszedl na jaw jego zwiazek z Alba. Tylko taka prace mogl znalezc. Pozniej przestal bo Lidia poprosila go o pomoc i niejako go zatrudnila z powrotem w firmie telefonicznej.

Czemu moga sobie chodzic od tak po firmie? Nie wydaje mi sie, ze ich praca w 100% ogranicza sie tylko do laczenia rozmow, pewnie nikt nie zwraca na nie uwagi bo mysla, ze zalatwiaja jakies sprawy wewnetrzne firmy (zaniesc sprawozdania, dokumentacje itp.).

Centrali nie moga uzywac do rozmow prywatnych, robiac to lamia zasady. To tak jak ty nie powinnac w pracy odpisywac na prywatne sms-y (moze przerwa) a jednak to robisz.

Taki rodzaj narracji po prostu jest popularny w serialach, nie wiem dlaczego ale duzo seriali wlasnie go preferuje, a jego celem na pewno nie jest pompatycznosc - Dark Angel, Veronica Mars, How I Met Your Mother, Heroes, From Dusk Till Dawn, Bitten...

ocenił(a) serial na 8
keteek

Podejrzewam, że Francisco miałby szanse znalezienia pracy na wyższym stanowisku, przecież miał doświadczenie i zapewne znajomości. Podejrzewam, że po prostu twórcy chcieli dodać dramatyzmu i pokazać jakich szkód dokonały sekrety Lidii.
Co do zasad to chodziło mi raczej o ich przyjęcie przez pracownice. Protestując przeciwko nim przyznawały, że praca raczej niewiele ich interesuje. Skoro później dało się sprawić, że wszystkie raporty nosiła jedna osoba, to chyba nie był problem żeby zostawały na miejscach pracy. Najbardziej mnie dziwi za to fakt, że zasada która mogła być uznana za naruszającą prywatność (ale oczywiście uzasadniona), czyli rewizja został zaakceptowany i po proteście nie miały z tym problemu. Oglądając serial myślałam, że właśnie ten przepis wzbudzał ich oburzenie.
Twórcy z pewnością nie to mieli na myśli dodając taką narrację, ale takie mam co do niej uczucia.

ocenił(a) serial na 8
AlicjaRose

Wydaje mi sie, ze po tym jak wylecial z hukiem z firmy telefonicznej to rzadna lepsza firma nie chciala go zatrudnic na lepszym stanowisku zeby nie psuc sobie renomy. Tesciowska tez pewnie jakas zla fame za nim puscila.
Co do reszty to juz nie wiem, moze masz racje.

ocenił(a) serial na 8
keteek

Hmm pewnie masz rację. Dzięki za dyskusję!

ocenił(a) serial na 8
keteek

*zadna
;)