Pamiętam jak zachwycałem się serią w liceum... choć trochę to było nieodpowiednie z kolegami zachwycaliśmy się pierwszymi anime w Polsce ( w tym Sailor Moon xX). Z niecierpliwością czekało się na kolejne numery Kawaii. Te płyty z Tenchi jak tylko dostaliśmy od razu okrążyły pół szkoły.
Jednak... po paru latach mam już na karku ponad 20 lat z ciekawości wyjąłem zakurzoną płytę z półki żeby puścić małym siostrzeńcom.. I jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem ten film po paru latach... Po pierwsze dzieciaki się wynudziły po drugie film jest miejscami tak przynudnawy, że aż wyłączyłem w cholerę i na DVD poszedł Mulan.
Tenchi zawiódł mnie niemiłosiernie.
Kiedyś Ryouo i Tenchi byli zabawni. Dzisiaj przymulali. TRA GE DIA
Jednak ludziom zaczynającym z anime nie polecam tej serii gdyż można się zrazić do gatunku. Dla nas zaczynających całą przygodę te paręnaście lat temu nakręconych dzieciaków z za dużą ilością plemników to było strasznie fajne. Dziś ... obsuwa.
Jedynie co mnie urzekało w anime 2d to Ghost i of course AKIRA!!!!
wcale nie nazwałbym tego "obsuwą". jest to świetna pozycja dla ludzi, którzy jednocześnie lubią SF, a są po jakimś ciężkim/długim serialu/anime. Tenchi Muyo jest lekkie i dość krótkie (w porównaniu do Stargate, Star Trek, Babylon 5 etc). to anime jest dla kultowych pozycji jak klin dla mocnego kaca. jedni lubią, inni nie potrafią się do niego przekonać ( :D ).