PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=402989}

Teoria wielkiego podrywu

The Big Bang Theory
2007 - 2019
8,0 172 tys. ocen
8,0 10 1 171688
6,5 19 krytyków
Teoria wielkiego podrywu
powrót do forum serialu Teoria wielkiego podrywu

Widziałem reklamę na CC, że zaczynają emitować ten serial (o którym słyszałem wiele dobrego). Któregoś dnia trafiłem na dwa odcinki i humor typowo nerdowski kompletnie mi się nie spodobał. Ale moi bracia to fani "Star Treka", a jeden z nich jest fizykiem, więc z kolejnymi epizodami zacząłem kojarzyć coraz więcej i teraz widząc czwarty sezon jest to po "How I Met Your Mother" najlepszy obecnie emitowany sitcom.

ocenił(a) serial na 9
Juby_

Żarty nie są hermetyczne tylko ciężko przyswajalne na język polski i nasze realia. Tak samo jak żarty z ,,Dwóch i pół" albo właśnie ,,Jak poznałem waszą matkę" trzeba się orientować w ichniejszych celebrytach, wydarzeniach i kontekstcie kulturowym. Tak samo ciężko przetworzyć żarty słowne, idiomy ito. Wystarczy się wsłuchać nawet w wersji z lektorem że oryginalny żart jest często całkowicie różny od tego co mówi lektor. Tak to już jest gdy seriale produkowane są np w USA i dla amerykanów.

ocenił(a) serial na 9
Juby_

Jak dla mnie How I Met Your Mother nie ma startu do Big Bang Theory. Pod względem śmieszności oczywiście, HIMYM próbuje być bardziej "moralizatorski", no i tak naprawdę zabawny tam jest tylko Barney.

ocenił(a) serial na 8
rog3r

No tutaj się nie zgodzę, bo ja tam na równi z Barney'em stawiam Marshalla. W dodatku HIMYM jest dla mnie lepszy, bo bohaterowie są tacy jak ja (uwielbiają gwiezdne wojny, muzykę i wszystko z lat 80-tych). No i serial jest bardziej oryginalny, bo tutaj wszystko mamy w formie opowiadania, przez co wydarzenia mogą być zakłamywane (Ted niejednokrotnie podkoloryzował opowiadaną historię).

ocenił(a) serial na 9
Juby_

Może jeszcze zmienię zdanie, ponieważ aktualnie jestem dopiero w połowie 2 sezonu HIMYM. Odcinki mają o wiele wyższy poziom jak te z 1 sezonu, który momentami mnie dość nudził, więc oby tendencja zwyżkowa się zachowała.

Za to Big Bang Theory oglądało mi się świetnie od 1-4 sezonu. W chwili obecnej dobre odcinki przeplatają się z przeciętnymi, ale wiadomo, że ciężko utrzymać wysoki poziom serialu przez tyle lat.

ocenił(a) serial na 8
rog3r

No ja oglądam TBBT mieszanie, wiem o której leci w TV, ale CC zawsze daje dupy z ramówką. Prawdopodobnie zacznę go oglądać od początku w necie, gdy skończy się House.

A HIMYM ma tendencję zwyżkową do końca trzeciego sezonu (który jest najlepszy). Czwarty ma słaby początek, ale później znowu jest dobrze, to samo tyczy się piątego. Szósty trzyma poziom, a obecnie emitowana siódma seria jest najsłabszą, ale nie jest to jeszcze nic słabego.

ocenił(a) serial na 9
Juby_

Oglądasz BBT z lektorem? Dużo tracisz. Czasami zdarzy mi się w weekend obejrzeć jakiś odcinek na TVN7 i lektor jest tutaj idealnym przykładem jak można nim zabić świetny serial. Większość żartów tłumaczona jest idiotycznie. Spróbuj obejrzeć z napisami.

ocenił(a) serial na 8
rog3r

Właśnie taki mam zamiar, bo co do lektora, to i przy HIMYM psuje on radość oglądania serialu.