Dziwny odcinek, z początku nudny...ale potem coraz lepiej, hmmm wiemy już na pewno, że John Henry nie jest Skynetem, jest 'bratem', to bardzo ciekawe posunięcie, ciekawe czy Weaver okaże się dobra czy zła na końcu, dobry pomysł z nadajnikiem Sary, to mi się podobało, widać, że Skynet już funkcjonuje i działa, wiedziałem, że zaatakują Connorów...i widać, że już jest strasznie zaawansowany, posiada już wszelkie dane o budowie terminatorów...o to ciekawe. Ciekawi mnie jeszcze kwestia Dereka, kiedy mówił, że podczas tortur nigdy by nie zdradził...a Cameron powiedziała, że już raz tak zrobił(piwnica?). Odcinek posuwający akcje do przodu, te dwa Skynety to bardzo dobry pomysł scenarzystów...tylko martwi mnie, że już nie będzie czasu na odpowiedzi w tych 2 odcinkach, sezon zakończy się pytaniami....i już nigdy nie dostaniemy na nie odpowiedzi...
PS Szkoda Charliego:-(
Nie czytam tego co napisałeś, żeby nie psuć sobie zabawy, ale sygnalizuję tylko, że z radością zaraz będę pochłaniał ten odcinek. Zdążyłem tylko przeczytać tylko słowo "dziwny". Zobaczymy :)
Szkoda tylko, że tego "tortu" strasznie ubywa i w kościach coś czuję, że to jedne z ostatnich już jego kawałków... Obym się mylił :(
Ja również chciałbym oświadczyć, że za około 20 minut od teraz zaczną oglądać kolejny odcinek Kronik :). Potem jak pojawią się angielskie napisy, to tradycyjnie obejrzę odcinek jeszcze raz żeby coś w końcu zrozumieć ;P, a jeżeli mi się spodoba, to poczekam na polskie opisy, żeby po raz trzeci obejrzeć odcinek.
Odcinek słabszy od poprzedniego ale to nie znaczy że nic nie wnoszący.Rozwinięcie wątku "brata" Johna Henrego,to znakomite nowe możliwości do ewentualnego trzeciego sezon.Co do Weaver,to ciężko snuć jakieś domysły czy jest zła,czy dobra.Mam wrażenie że ona mimo wszystko jest zbuntowanym terminatorem (nie nazleżacym do Skynetu ani Ruchu oporu) prągnąc stworzyć swoją alternatywę dla tego pierwszego.Dobry motyw z porwaniem Dereka,pokazującym jak Skynet jest głęboko zorientowny w poczynaniach Connorów.Tylko dzieki przytomności "chipa" Cameron zarówno Derekowi jak i jej nic sie nie stało.Myślę że cala sytuacja dobrze wpłynie za wzajemne pózniejsze relacje tej dwójki.Serial mimo wszystko utrzymał poziom dwóch poprzednich,dość dobrych odcinków.
Szkoda Charliego,jego powrót do serialu nie trwał za długo :(
Wrażenia: jeżeli chodzi o poziom, to odcinek początkowo nierówny, jednak z czasem się rozwija, a dodatkowo niektóre pomysły są dość zaskakujące.
Powrót Charliego był rzeczywiście krótki, ale dzięki niemu John Connor zdołał zbiec.
Ciekawy motyw z tym oprogramowaniem, o którym John Henry stwierdza, że jest jego bratem, które włamało się do jego systemu.
Mam teraz serie zapytań:
- czy to nie czasem Charles Fisher wgrał jakieś backdoora do sieci? - być może to była ta jego misja, z którą maszyny odesłały go do przeszłości
- po drugie: nie rozumiem, kim są Ci ludzie którzy chcieli porwać Sarę/Dereka/Johna/Cameron? - dla kogo oni mogą pracować. Nie wydaje mi się, żeby miało to być Zeira Corp. Być może to Ci sami, dla których pracował ten gościu w odcinku, w którym Sarę złapano (Winston czy jakoś tak).
- po trzecie: Cameron poraził prąd, teoretycznie powinna zrestartować się dopiero po 120 s, podczas gdy zajęło jej to znacznie krócej? Czym miałoby to być spowodowane?
Ogólnie odcinek przyniósł całą masę pytań i zagadnień, które spokojnie można by rozwijać dalej w 3 sezonie.
Pozdrawiam
EDIT. I oczywiście: Cameron miała przymusowy prysznic, tak szybki że się nawet nie zdążyła rozebrać :).
Cameron jest zepsuta. W 1 odcinku 2 serii po włożeniu jej chipa również uruchomiła się błyskawicznie.
Hehe :), być może paradoksalnie uszkodzenia chipa pomogło w jakiś sposób?
Wracając jeszcze do Cameron: rozbawiło mnie trochę na końcu, gdy Cameron po oswobodzeniu Dereka mówi do niego (po chwili czasu, jakby oczekiwała podziękowania ... :)):"You're welcome"
Tak przy okazji: ciekawe skąd/od kogo tamten facet co miał wyjąć chip Cameron otrzymywał instrukcje (które swoją drogą na niewiele się przydały, bo jak się Cameron obudziła ... )
Pozdrawiam
No ja niedługo może obejrzę w końcu odcinek, a tymczasem jest już zwiastun odcinka 21: http://spoilertv.blogspot.com/2009/03/tscc-episode-2x21-new-fox-promo.html
Kurde, świetny trailer, widać że będzie jakiś nowy Terminator z którym Cameron będzie walczyła, dodatkowo wydaje się, że Ellison coś zamiesza - szykuje się akcja :), i znów czekanie do soboty rano. Naprawdę, jeżeli nie ma być 3 sezony, to będzie wielka strata - od paru odcinków serial staje się coraz lepszy, albo innymi słowy: taki, jakim powinien być od początku. Odcinki są ciekawe, a pojawiło się wiele nowych motywów, a ich niewykorzystanie wołać będzie o pomstę do nieba.
A szczerze mówiąc, to w odcinku 20 był jeden moment, przy którym pomyślałem sobie: "Aha, scenarzyści dają nam jasny znak, że to już po 3 sezonie" związany z "chorobą" Sary, jednak moje przypuszczenia co do tego okazały się błędne.
Pozdrawiam
Hmmm, zastanawiające, postać wydaje się być niższa od Johna - trudno powiedzieć. Dodatkowo widać, że John się wkurzy na kogoś i to poważnie - i tą osobą będzie chyba Ellison. W każdym razie trailer interesujący.
Najlepsza scena to jak kolesiowi co ściga Sarę gaśnie ekran odbiornika, jak Sara zniszczyła ten nadajnik w sobie :) Ktoś miał wyobraźnię :)
"Dziwny odcinek, z początku nudny..." ...nudny na swój "Kronikowy" sposób, ale ogólnie świetny. Tym kimś dla kogo pracują ci wszyscy złoczyńcy jest nikt inny jak właśnie "brat" Johna Henry'ego
Cam faktycznie sie szybko jakoś odpaliła... no i jak wymienia koło w samochodzie.. ależ ona ma siły w tych łapkach :-) ...kocham ten serial! @_@
Po oglądnięciu tego odcinka czuję lekki niedosyt. Tym razem najciekawsze sceny były te z Johnem Henrym oraz Derekiem i Cameron. Niesamowity był ten tekst "Mój Boże, czemuś mnie opuścił", który John Henry wypisał na ekranie po restarcie. Ciekawy ten motyw z włamaniem i przejęciem kontroli nad nim przez Skynet. Myślę nadal, że może nim być ta AI od Chińczyków, która wygrała z nim partię szachów oraz dostała jakiś kontrakt wojskowy. Cameron z Derekiem jednak całkiem nieźle się dogadali. Derek był wdzięczny za to co mu powiedziała o Jesse, a także sądząc po jego minie za uwolnienie go. Szkoda Charliego. Można by było zrealizować z nim jeszcze kilka na prawdę niezłych wątków. Jeśli dobrze zrozumiałem, Sara myślała, że wyczuła raka jednak po badaniu okazało się, że to wszczepiony nadajnik pewnie podczas przetrzymywania jej przez Winstona. Przynajmniej mamy powiązanie z poprzednimi odcinkami. Ciekawe gdzie się podział John Connor.
Heh... a odcinek oglądałem rekordowo długo bo ponad 3 godziny. Dosłownie wszystko i wszyscy jak na złość mi przeszkadzało przez co, co kilka minut musiałem się odrywać od oglądania. Może to dlatego ten lekki niedosyt. Muszę jeszcze raz na spokojnie kiedyś oglądnąć bo w domu to szans nie ma :/
to i tak dobrze hahah... ja zassałem rano 10 minut przed wyjściem do pracy, wyobrażasz sobie to cierpienie.. :-)
była opcja odpalenia laptopa podczas jazdy, ale nie przeszła hehe..
P.S. W bombonierce zostały nam tylko dwie czekoladki, a zwykle najlepsze zostawia się na koniec, trailer 2x21 bardzo przyjemny, odniosłem wrażenie, że wielu z tych tam pracowników to terminatory, poza tym ktoś "bryknął" Cameron o ścianę, człowiek to raczej nie mógł być.
Znów ..can't wait.. do soboty...
Aha... niewiem czy to kogoś zainteresuje, ale FOX oficjalnie ogłosił rozpoczęcie prac nad trzecim sezonem...
...Aaaa sorry pomyliłem się! XD
Ehhh nie trafiony żart....:-(((
Ja też muszę zobaczyć jeszcze raz odcinek, bo oglądałem pośpiesznie gdyż musiałem cały dzień kisić się w szkole, ale wydaję mi się, że był zdeczka przegadany...ale ogólnie bardzo pozytywny, świetny wątek braci Skynetów, i w ogóle John Henry to świetna postać....zatem jeszcze przed meczem oglądne jeszcze raz:-) Ciekawe jak oglądalność, za chwile powinna być....
z tym żartem to taki "śmiech przez łzy" raczej...
no oglądalność rośnie nieśmiało, ...a jaką miały pierwsze odcinki pierwszego sezonu, też tak podobnie czy więcej?
Pierwsze odcinki były w poniedziałki i każdziutki miał ok. 5.5 mln i 1.9 w demo....
akurat w kwestii wyników oglądalności pierwszego sezonu to nie byłem na bieżąco, ale zaraz... jeśli faktycznie było tak dobrze, to dlaczego fani musieli interweniować w sprawie drugiego sezonu hmmm... a może to chodziło o jego dokończenie? ...czy jakoś tak :/
Drugi sezon powstał przez w miarę dobre wyniki, pilota oglądało 11 mln ludzi, a potem tendencja spadkowa....skończyło bodajże na 6,5 mln, dlatego dano sezon 2, ale ona zaczął się już o wiele gorzej...4.6 mln, i potem się tak wahał od 5.5 do 5.0, zryw fanów jednak pomógł FOXowi podjąć decyzje i ujrzeliśmy pełny sezon, ale to miała być ostatnia szansa dal serialu w te piątki....
Co do przemyśleń odnośnie odcinka jeszcze:
1)Tamci ludzie, którzy zamierzali porwać Johna/Dereka/Cameron/Sarę
a) na 100% nie byli terminatorami (jak to ktoś wcześniej twierdził), z prostego powodu - wszyscy zginęli :).
b)w jaki sposób mieliby wszczepić Sarze tamten nadajnik - nie przypominam sobie, żeby dokonywali jej jakiejś operacji, a jakoś znalazł się wewnątrz jej ciała?
2)Współpraca Cameron i Dereka
a) moim zdaniem Cameron jeszcze bardziej się rozwinęła - każdy inny terminator do którego ktoś przystawiłby broń prawdopodobnie szybko zakończyłby życie tego kogoś. Cameron tego nie zrobiła :) i plus dla niej. Swoją drogą bardzo jej do twarzy w tamtej kurtce - wyglądała świetnie.
b) Derek chyba przekonał się nieco do Cameron (chociażby po podziękowaniu z samochodzie)
c) jak wynika z ich końcowej konwersacji - Derek już raz "wykrakał", gdzie jest miejsce przebywania Johna - czy chodziło o ten odcinek, w którym ich wszystkich złapano?
Pozdrawiam
Sarze wszczepił ten gość co ją trzymał w vanie, należał on do grupy która porwała Dereka, i to ta sama grupa od latającego badziejstwa...
Ci ludzie tzw. Coliba Organization zapewne stworzyli Skynet po tym jak Derek zabił budowniczego owego komputera Andy Gooda, bądź też pracują dla tej grupy, bo być może to nadal tajny rządowy projekt....a Ci ludzie to jakaś grupa specjalna.
Z Derekiem zapewne chodziło o to w bunkrze, po wyjściu Dereka z tej piwnicy parę godzin później zabito wszystkich w tym tunelu, siedzibie żołnierzy i cywili...
do "rapecqx E3QX" też się domyśliłem, że ci goście co ginęli od kulki nie byli terminatorami...
Sprawa dotyczy zamieszczonego wyżej trailera 2x21 czas: około 23 sekunda, gościu obrywa a wygląda jakby sobie z tego nic nie robił, potem szamota się z Cam, którą to zresztą wcześniej ktoś "rzuca?!"
Jakiś inny terminator/rzy tam są napewno...
Ciekawe tylko ilu tych terminatorów tam będzie chociaż myślę, że jeden. Na pewno ta cała organizacja jest związana ze Skynetem. Być może jest nawet kierowana przez niego. Co do walki Weaver z innym terminatorem, która podobno ma się odbyć. Myślę teraz, że jednak nie będzie ona walczyć z Johnem Henrym. Być może terminator z tej organizacji wtargnie do budynku Zeira Corp by porwać Johna. Pewnie Weaver będzie starała się go bronić. Może to być widowiskowa walka. Ciekawe tylko czy wyszłaby z niej cało.
P.S.
Ludzie mają zwykle częściowo zakrytą tęczówkę przez górną powiekę. Summer ma naprawdę wielkie oczy: http://image.wetpaint.com/image/1/9kieWoDEKZV5z-8lm9B8jQ76502
z tymi jej oczami to też sie zastanawiałem hehe... podczas tej rozmowy z Derekiem, czy ona tak ma, czy potrafi wytrzymać z tak otwartymi i to dość długo a wiadomo, że wtedy szybciej oko wysycha.
...bo tutaj właśnie dało sie zauważyć różnicę między jej oczami a Dereka. ehhh! ...Summer ;)
peesem ---> zapewne chodzi o ten odcinek, kiedy Derek i Kyle Reese wraz z dwoma innymi żołnierzami ruchu oporu dostali rozkaz od Connora, żeby wytropić jakieś centaury (roboty bojowe/transportowe czy coś), a następnie po złapaniu, byli niejako poddawani praniu mózgu - potem jak wrócili do miejsca skąd wyszli, to zastali tylko pogorzelisko.
Co do wszczepienia transmitera - odcinek pamiętam, ale nie przypominam sobie żeby Sarę rozcinano, wkładano nadajnik, a następnie Sarę zaszywano - zresztą nie uskarżała się przedtem na tamten implant.
ZbyHoo---> sorry, myślałem że chodzi Ci m.in. o tego gościa, któremu Cameron skręciła kark :), a tamtym trailerze do 21 odcinka rzeczywiście będzie terminator ubrany w "mundur" taki sam jak tamci ludzie z wczorajszego/dzisiejszego odcinka.
Tylko mnie zastanawia kogo może reprezentować ta organizacja - czyżby jakiś trzeci Skynet :), tworzony na spółkę z maszynami i ludźmi :P ?
http://image.wetpaint.com/image/1/9kieWoDEKZV5z-8lm9B8jQ76502 - chciało by się zapytać: "Czy te oczy mogą kłamać" :)
Pozdrawiam
Będzie jeden terminator, Jeffrey Pierce...w obydwu odcinkach gra T-888, to ten gościu z butelką wody na plecach...
Te oczy, te oczy....ślamazary przejebały, ulubiony serial mi anulują....choć tapetę na osłodę będę miał piękną...:-///
W następnym odcinku John ochrania ostatni cel Skynetu...czyżby to była Savannah?
http://terminatorwiki.fox.com/photo/4728024/ep2.21+John+and+someone
http://terminatorwiki.fox.com/photo/4721594/Is+that+Savannah%3F
bo Savannah to w przyszłości ta dziewczyna Johna która stanie się Cameron...
a Cameron oczywiście jest INNA (resetuje sie poniżej 120, i takie tam różne shizy ;D) bo ma pozostałości SKLONOWANEJ tkanki, - resztki mózgu ;P troche skóry i oczywiście dekolt z orginału... ;D
włosy ma nowe bo te rude (Savannah) nie chciały się przyjąć na żelastwie, dlatego tak bardzo lubi je TERAZ czesać i głaskać, bo jak była mała Savannah miała kompleks "RUDOWŁOSOWOŚCI"
ale to nie wszystko, w ostatnim odcinku 2 sezonu, Cameron zajdzie w ciąże... przypadkiem,
jak myślicie z kim?? Lub z czym? ;)
oczywiscie to nie wszystko, jak wiadomo życie jest okrutne.
Wychodzi na to, że John lubi małe dziewczynki (spoiler 2x21)
ale nie ma co się dziwić:
Matka psychiczna, z maniakalnymi skłonnościami,
siostra (hmmm ;) żelastwo, ze skłonnościami kazirodczymi, na dodatek w przyszłości ma się stać jego -> dziewczyną, partnerką, robotką itd, itd
Towarzystwo, z którym sie styka to w większości patologia z przyszłości jak i przeszłości,
I tak nasz biedny John, będzie szukał miłości, tam gdzie nie trzeba, niestety
na szczęscie z czasem to się unormuje
Jemu latka będą lecieć.... a Ona dojdzie do 16-17 ;) i tak już na zawsze. A później nasz John znajdzie sobie nowszy, lepszy model, a Ją wyśle w przeszłość.
Na koniec rozwiązanie zagadki z mojego ostaniego wpisu: Cameron urodzi ;) Arnolda Swarcenegerra, i tak historia zatoczy znowu koło
Część z tej opowieści już w najbliższym odcinku w piątek !!!!
A co z rodziną Johna Henry'ego? Matka jest cyborgiem (Weaver), ojciec człowiekiem (Ellison), siostra to też człowiek (Savanna) i teraz jeszcze kolejny członek rodziny doszedł - brat Skynet :) Oczywiście każdy dla każdego jest przybrany ale co tam.
John Henry jest wnukiem Arnolda T-1000 czy jam mu tam.... i tak, tak ... pra, pra wnukiem Johna Connora, (wygadalem się
Najgorsza sprawa jest z Rudą (Weaver) bo wciąż nie wiadomo skąd to chole...rstwo przypełzło na Ziemie, jednak jest promyk nadziei na rozwiązanie i tej zagadki: wiem z pewnego źródła że wątek o Weaver ma się pojawić w Modzie na sukces ;]
i jeszcze coś - wiadomo że Kroniki się kończą, jeszcze 2 odcinki, jednak jest dobra wiadomośc (to też pewne)
dla polskich fanów Summer Glau, telewizja TVP zatrudniła Ją w poskiej telenoweli KLAN, już od września w nowych odcinka, zagra.... jeszcze nie wiadomo kogo
prawdopodobnie pomoc domową Lubiczów ;P
No więc potwierdziły się wasze spekulacje :) - John Connor + paczka będzie chroniła Sawanne - pytanie tylko przed kim: przed Skynetem/Weaver/tajną organizacją ?
Co do Summer - ładnie wyszła na zdjęciu (plus być może Photoshop) tutaj:
http://terminatorwiki.fox.com/photo/4683051/Cameron+in+EP21 - z 21 odcinka
oraz tutaj(z 20 odcinka, niestety screen robiony na kompie :)):
http://img15.imageshack.us/img15/2613/summerc.jpg
Pozdro
Oooo widzę, że też używamy subeditka:-)))) Witam w klubie..hehe
PS Zauważyliście, że Cameron odkręcała rączkami śruby od koła....hahahahahahha, dopiero teraz zauważyłem...hahahahah:-))))
Ehhh, niestety nie należę do klubu - screeny robione w BestPlayerze. Nie wiem czemu, ale na Viscie Sub-Edit odtwarza jedynie czarne tło :P.
Cameron nie potrzebuje klucza przecież - ma parę (a raczej moment obrotowy) w rękach dziewczyna :). Samochód pewnie jedną ręką podnosi - chciałbym zobaczyć do końca jak zmienia to koło.