Witam, seri wyszedł dawno temu ale może ktoś tu jeszcze zajrzy :) czy jest ktoś kto wie skąd wzięły się łańcuszki bowbijane w twarz lieutenanta Little? Zupełnie nie ogarniam o co z tym chodziło. Zrobił to sobie sam? Tortura eskimosów? Nie mam pojęcia o co chodzi.
Ta scena została zainspirowana źródłem historycznym na podstawie tego, co rdzenni mieszkańcy znaleźli na miejscu i w jakim stanie znaleziono jednego z członów załogi, właśnie z takimi łańcuchami na twarzy. Ani wtedy, ani dziś nie wiemy, dlaczego, to jedna z tajemnic i Terroru i historii. Teorie są różne, począwszy od tego, że po prostu stracił władzę umysłową, albo że było to karanie samego siebie albo nawet jakaś kara wymierzona przez pozostałych członków załogi. W którymś, 4 czy 5 odcinku kiedy Little odwiedza Lady Silence na Erebusie, jest scena, kiedy widzimy jego twarz zza łańcuszków i pamiątek, kóre oferowali jej marynarze- być może była to zapowiedź jego przyszłego losu. Reżyser serii powiedział sam, że historyczne źródła nie są w stanie wyjaśnić tej zagadki.
Nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi :) dzięki!
Trochę wybiło mnie to ze sceny, tym bardziej że Crozier nawet nie wydawał się być tym jakoś zdziwiony. Ale skoro ma to uzasadnienie w źródłach historycznych to jestem w stanie to zrozumieć.
Crozier był w tym momencie wymęczony i stracił już nadzieję, widząc albo ciała załogi, albo pozostałości po nich i widząc, że nie tylko nie zaszli daleko, ale że spotkał ich taki odropny los. Nie wiem, czy w takich warunach możliwa jest jakaś inna reakcja, wydaje mi się, że przede wszystkim żal mu było, że nie zdążył na czas.