Mam 30 i przed chwilą właśnie naskrobałem moją opinię, żeby nie powtarzać daje link do niej:
https://www.filmweb.pl/serial/The+100-2014-689083/discussion/Wi%C4%99cej+nie+dam +rady,3166017
Ten serial można rozpatrywać dwojako. Jedno to historia, fabuła, pomysły oraz efekty a drugie to wybory nastolatków no i nastolatkowie w roli rządzących.
Musisz sam obejrzeć i zadecydować. Ogólnie w każdym sezonie dzieje się coś mocnego i jest to po prostu ciekawe. Szczególnie dla fanów sci-fi i sci-fi w kosmosie, plus postapokaliptyczna wizja świata.
Jeżeli chodzi o decyzje i zachowania nastolatków, to ciężko się na to patrzy.
Ja do niego wracam jak nie głodny jestem sci-fi. Odpoczynek od głupoty też warto czasem zrobić.
Na plus zasługuje to, że teraz wychodzi 7 sezon i będzie on ostatnim, więc zamkną fabułę co rzadko się dzisiaj zdarza. Tylko mam nadzieję, że nie wkurzą widza zakończeniem.
Dziekuje, ja tez bardzo lubie postapokaliptyczne klimaty. ogladam teraz Falling Skies i mimo ze nie sa to najwyzsze loty zaczynam wlasnie ostatni sezon. Lubie klimaty walki o przetrwanie
Ogólnie pierwsze dwa sezony z tego co pamiętam są takie prymitywne, tzn są na ziemi, biegają po lesie, budują społeczeństwo oraz wchodzą w zatarg z prymitywnymi ludźmi/plemionami ocalałymi z apokalipsy.
Za to potem się rozkręca pod względem technologicznym. Tzn jest i dużo technologi, statki kosmiczne ;) Sztuczna inteligencja, portale i wiele ciekawych rzeczy. Naprawdę mam ambiwalentne odczucia co do fabuły. Z jednej strony jest zajebista, z drugiej deprymujące są decyzje głównych bohaterów, który bez cywilizacji są zawsze ogoleni i czyściuccy ;)
Decyzje bohaterów dotyczą zwykle rzucania losów świata dlatego, żeby pójść w samobójczą misję, żeby może uratować kolegę. Wg mnie masa seriali dzisiaj grzeszy takim podejściem.
Falling sky odpuściłem po komentarzach i kiepskiej ocenie na FW (ponizej 7 to już znaczy, że coś jest nie tak).
Wg mnie warto zerknąć na 100 i zobaczyć, czy nie będzie Cię to raziło. Pamiętam, że był moment, w którymś sezonie, że odpuściłem, bo już nie mogłem. Potem wróciłem po kilku miesiącach i dobrze mi się oglądało.
Także daj szansę, sam zadecyduj, a jak obejrzysz, to daj znać czy Ci się podobało.
Falling Skies to serial familijny, ciągle się tata z synami ściskają i ratują. Dobre w niedzielę do kotleta albo jeśli robi się jednocześnie co innego.