Oglądnąłem cały sezon za jednym zamachem. Wciągnął mnie niesamowicie. Koreańczycy ponownie wyprodukowali kolejny serial od, którego nie można się oderwać tak jak to było w przypadku Squit Game. Polecam wszystkim fanom SG.
Ja tu widze też inspiracje hiszpańską Platformą. Dla mnie mega serial jak wiekszość koreańskich. Wielu nie obejrzy tylko ze względu na to że to koereańska produkcja przez uprzedzenia. W stosunku do polskich seriali koreańskie biją je na głowe.
SPOILER
Przypomniała mi się Platforma w momencie, gdy Ósemka postanowiła głodzić położonych na niższych piętrach. Wręcz wypisz-wymaluj! :)
Bez przesady chyba, że taki spojler.. O squid game też każdy mówi.. to tylko kategoria mi się wydaje..
Sorki, mój błąd.. Ty tak oznaczyłeś sobie, myślałam, że to do kolegi odpowiedź, że to spojler;p
To dziwnie niektórzy muszą mieć, że nie znają filmu, ale na wstępie odrzucają ze względu na kraj produkcji xD
Jestem fanką Squid Game i żałuję, że to obejrzałam. W jakiś sposób ciekawe jest to jak mogliby się zachować ludzie w takiej sytuacji, ale jak dla mnie to co głównie pokazywał serial to brutalność, krew... Był okrutny, za dużo tej brutalności.... Obrzydliwe...
Czyli miał pokazywać nieprawdę czy jak xD? Kto chciałby to oglądać, gdyby pokazali jakiś obraz ludzi, którzy nie istnieją? ;D
Uwierz,że gdyby takiego eksperymentu z ludźmi o podobnych cechach charakteru dokonanu w rzeczywistości to wyglądał by on w ten sam lub bardzo podobny sposób jaki miał miejsce w serialu. Okrucieństwo i brutalność to niemal stały element "naszego" życia.Wszędzie spotykamy się z przemocą,siłą,bezwzględnością,egoizmem itp.Twórcy serialu w pigułce przedstawili nam to co nas tak naprawdę otacza w życiu codziennym.Nic więcej.Może gdyby zamknęli tam grupę 8 studentów filozofii to obraz wyglądał by nieco inaczej ;)
Wystarczy przenieść się do 1971 roku i już masz na tacy przykład tego jak zachowują się ludzie w podobnych sytuacjach. Mam na myśli eksperyment więzienny prof. Philipa Zimbardo (o tym zresztą też powstało kilka filmów)
Squid game tez jest brutalny, różnicą jest perspektywa. W squid game 456 ludzi jest sobie równych. Tutaj tej równości brak.
W rzeczy samej.Sqiud a nie Squit.Mój błąd ale wiadomo o jaki serial chodzi i można potraktować to jako zwykłą literówkę...
Dzięki za poleconko, bo Twoj koment skusił mnie do oglądania i to był strzał w 10. Obejrzałam za jednym zamachem tak samo.